Федералното бюро за разследване (ФБР) е основано през 1908 г. През годините този орган се е доказал и е заловил всякакви престъпници, така постепенно навлиза и в популярната култура, а повечето от това, което знаем за ФБР, всъщност е базирана на много филми и сериали. Понякога обаче истината е по-невероятна и от измислицата...

Днес сме подбрали няколко интересни факта и истории за ФБР, които направо не са за вярване!

1. Молим ви, не заключвайте вратите. С уважение, крадците

През 1971 г. антивоенни активисти успяват да проникнат в офиса на ФБР в Делауеър, като просто оставят бележка на входната врата „Моля ви, довечера не заключвайте тази врата“. Агентите на ФБР се вързали и крадците влезнали без проблем, а случаят останал неразкрит цели 40 години, докато активистите не си признават сами през 2014 г. Документите, които активистите успяват да откраднат, разкриват много търговски сделки и това, че ФБР масово следи гражданите.

2. Разследването на Борат

Екип на ФБР имал за задача да следи актьора Саша Барън Коен заради множество оплаквания по време на снимките на „Борат“. Хората сигнализирали за „странен мустакат мъж, който пътувал из страната в камион за сладолед“ и който най-вероятно бил терорист.

3. Много известни личности са следени от ФБР

ФБР са следили много известни личности. Например Франк Синатра бил следен заради предполагаемата му връзка с мафията и опасенията, че може да е комунист. Мерилин Монро и Люсил Бол също били следени, защото се предполагало, че може да помагат на комунистите.

Други случаи включват:

  • Мартин Лутър Кинг – също е обявен за комунист и за подстрекател по време на движението за граждански правила. След речта му „Имам една мечта“ някогашният директор на ФБР Дж. Едгар Хувър го обявява за най-влиятелния и най-опасен човек в Америка.
  • Чарли Чаплин – обявен е за симпатизатор на комунистическия режим. През 1948 г. е поставен в черния списък на ФБР, което му пречи да работи в Холивуд. През 1952 г. официално е прогонен от САЩ, въпреки че живее там от 40 години.
  • Хелън Келър – тя е следена, защото е социален активист и е много „радикална“.
  • Самюел Л. Джаксън – следен е, защото е социален активист и защото се предполага, че е бил член на партията „Черната пантера“ – революционна организация на афроамериканци, основана през 1966 г., чиято цел е да предпази мирните граждани от полицейския произвол.

4. Създателят на Myspace е отговорен за една от най-големите спецакции в историята на ФБР

Том Андерсън, създателят на „Майспейс“, предизвиква една от най-големите спецакции в Калифорния, след като успява да влезе в системата на банката „Чейс Манхатън“. След като хакерската му атака е засечена, ФБР му поставя кибер капан и успява да го локализира. Том не е изпратен в затвора, защото е малолетен.

5. ФБР следи фестивала „Бърнинг Мен“

Всяка година в Невада се организира фестивала „Бърнинг Мен“ (или в превод – „Горящият човек“), чиято кулминация настъпва с изгарянето на гигантска човешка фигура. ФБР са си признали, че са имали агенти на фестивала през 2010 г., за да видят дали се извършват някакви дейности, свързани с тероризъм, но открили просто много пияни хора и доста дилъри на наркотици.

6. Имат си порфтейл с биткойни

Биткойните добиха широка популярност през последните години, а анонимността на валутата позволява на престъпниците да злоупотребяват с нея, затова ФБР си има портфейл с биткойни, конфискувани от различни престъпници. През 2013 г. ФБР и Европол затварят сайта за търговия на черно „Силк Роуд“ и конфискуват 144 хил. биткойни. ФБР обаче ги продава малко преди невероятния бум в цената им, сигурно след това доста са съжалявали, че не са изчакали.

7. ФБР приема насилието над животни за много сериозно провинение

ФБР събира данни за насилие над животни и го класифицира в същата категория на престъпления като палеж, нападение и дори предумишлено убийство. Причината е, че криминалните психолози са открили силна връзка между насилието над животни и насилието над хора, включително и при серийни убийци. Например Джон Уейн Гейси – клоунът убиец, първо е започнал да изтезава животни, преди да стане сериен убиец.

8. Айнщайн бил определен като „екстремен радикал“

Дж. Едгар Хувър определя Айнщайн за „екстремен радикал“ и затова наредил на хората си да го следят. Ученият бил известен с това, че не си мълчал по теми като национализма, капитализма, войната и расизма. До смъртта на Айнщайн през 1955 г. досието му било достигнало 1427 страници.

9. До 2012 г. ФБР използва хартиени досиета

До 2012 г. ФБР още работи по старата система и води досиетата на хартия. Един неуспешен опит за имплементиране на виртуални досиета струва на данъкоплатците 100 млн. долара, но от 1 юли 2012 г. виртуалната система заработва.

10. Сигурно му се е искало да има карта за излизане от затвора...

През 1987 г. веригата за бързо хранене „МакДоналдс“ започва една от най-дългите си маркетингови кампании – хората трябва да събират фигурки и елементи от играта „Монополи“, ако намерят някой от най-редките фигурки, могат да спечелят солидна сума пари, като голямата награда е 1 млн. долара.

Бившият полицай Джером Джейкъбсън, който ръководел охраната на фирмата, която изработвала фигурките, видял златна възможност. В продължение на над десетилетие той продавал едни от най-редките фигурки. За този период той е продал фигурки на стойност 24 млн. долара. През 2000 г. ФБР получава сигнал, че последният милионер от играта е измамник. Така Бюрото решава да разследва случая и стига до Джейкъбсън, който е пратен в затвора за няколко години, но днес е свободен и живее в Джорджия.

11. ФБР е разчитало и на свръхестественото

ФБР за изучавали екстрасензорните възприятия, т.е. способността да усещаме мисли, впечатления, предчувствия и енергия, с цел да видят дали могат да ги използват като начин да се борят с тероризма. След 3 години прекратяват програмата, защото не намират никакви научни доказателства, че съществуват екстрасензорни възприятия. На снимката горе виждате такъв експеримент от 1934 г.

12. Праплеменникът на Наполеон Бонапарт е основал ФБР

През 1908 г. Чарлс Джоузеф Бонапарт основава Бюро за разследване, прекръстено през 1935 г. на Федерално бюро за разследване. Чарлс Бонапарт е бил министър на военноморските сили и министър на правосъдието, но по-интересното е, че е праплеменник на Наполеон Бонапарт.

13. Подслушват много хора по време на Сухия режим

По време на 20-те години на XX век, докато трае Сухият режим, ФБР започва за първи път да подслушва разговорите на хората, за да хване онези, които продават алкохол.

14. За 50 години е имало само 3 жени агентки

През 1922 г. Аляска Дайвидсън става първата жена специален агент на ФБР. Само още 2 жени успяват да станат агенти през 20-те г., но под натиска на Дж. Едгар Хувър те напускат. Диктатурата на Хувър приключва през 1972 г., но дотогава не са приемани други жени агенти.

15. Дж. Едгар Хувър е изнудвал високопоставени лица

Дж. Едгар Хувър умира през 1972 г. и така приключва неговата „диктатура“, продължила 48 години. Тогава Конгресът на САЩ решава да приеме правилото, че директорът на ФБР може да заема този пост най-много 10 години. Причината Дж. Едгар Хувър да остане толкова дълго на своя пост, въпреки че методите му са били спорни, е това, че е заплашвал много хора, че ще ги обяви за комунисти. След смъртта му се разбира, че е имал досие на всеки, който може да застраши диктатурата му, включително на членове на Конгреса и дори на президенти.

16. Началото на невероятната им лаборатория е сложено в една тясна стая

Лабораторията на ФБР в Куантико е една от най-големите и най-високотехнологичните криминални лаборатории в света. В началото обаче не е така. В началото лабораторията се ръководи само един човек с микроскоп.

17. „Покрийте камерата на компютъра си“, казва Джеймс Комей

Бившият директор на ФБР – Джеймс Комей, още повече засили параноята у обществото, след като сподели, че покрива камерата на компютъра си и препоръчва всеки да последва неговия пример, ако иска да опази личния си живот.

18. „Защо се забавихте толкова дълго?“

Робърт Хансън е бивш агент на ФБР, който е арестуван за шпионаж през 2001 г., след като се разбира, че в продължение на 22 години е продавал секретна информация на руснаците. Когато го хващат, той пита агентите „Защо се забавихте толкова дълго?“. Хансън се признава за виновен по всички обвинения и ще прекара живота си в затвора.

19. Тайната на „Кока-кола“

Джоя Уилямс, заедно с двама съучастници, успява да открадне проба на нов продукт на „Кока-кола“ и решава да го продаде на конкурентите от „Пепси“, които обаче били много съвестни и веднага сигнализират за това на полицията. Със случая се заемат агенти на ФБР, които се представят за директори в „Пепси“ и успяват да заловят престъпниците. Компанията „Кока-кола“ пази рецептите си в трезор в Атланта.

20. Уолт Дисни е бил информатор на ФБР

Уолт Дисни е бил информатор на ФБР през 50-те години и ги е снабдявал с имена на хора, за които е подозирал, че може да са комунисти. В замяна на това Дисни заснема част от сериала „Клубът на Мики Маус“ в седалището на ФБР.