Знаем (почти) всичко за котките и кучетата, но на света има и други животни, които заслужават нашето внимание, защото са не по-малко изумителни.

Знаехте ли, че лемурите пият алкохол, но не се напиват, или че пчелите играят футбол? А че комарите са злопаметни?

Днес сме ви подготвили няколко факта за животните, които няма да прочетете в учебниците по биология, но определено са смайващи:

Когато се опитвате да ударите муха, тя вижда движенията ви като на забавен каданс, затова може да предвиди какво се каните да направите. Нейните малки размери са компенсирани от бърз метаболизъм и много развито чувство за скорост. Затова мухата избягва ударите ви така, както Нео от „Матрицата“ се изплъзваше от куршумите.

На прилепите не им е лесно. За да се ориентират при полет те използват ултразвук, но за целта им трябват големи уши, а големите уши им пречат да летят и заради тях изразходват повече енергия.

Лемурите различават течностите с 1% алкохол от тези с 5% алкохол и определено предпочитат по-алкохолните напитки. Интересното е, че лемурите дори не се напиват. Те притежават по-бърза версия на ензима дехидрогеназа, чрез който алкохола се преработва и неутрализира. И ние, хората, имаме такъв ензим, но той работи много по-бавно.

Чифтосването при рибите дявол никак не е приятно, а си е направо страшно. Женската е няколко пъти по-голяма от мъжкия и когато един малък мъжки открие женска, той я захапва и се прикрепя към тялото ѝ като паразит. Много скоро тъканите му се сливат с нейните, а по-голямата част от органите му се отделят от тялото му, защото вече не му трябват – той се храни чрез кръвта на женската. Само половите му органи остават в тялото му, защото единствената му цел е да осемени хайвера ѝ.

Австралийската каня (вид птица от семейство Ястребови) ловува чрез огън. По време на горски пожар канята чака плячката ѝ да побегне от пламъците и се спуска да я хване. Понякога тези птици дори сами предизвикват пожари, като взимат горящи клонки от един пожар и ги носят на друго място, за да запалят още един.

Всички знаем, че опашката на мъжкия паун привлича вниманието на женските и участва в ритуала по чифтосването, но причината не се крие само в красотата ѝ. Когато паунът срещне женска, той разклаща опашката си, при което се създава нискочестотен звук, който кара гребена на женската да трепти. Явно това много ѝ харесва и тя го приема като знак, че мъжкият е силно привлечен от нея.

Всички знаем, че гарваните са умни птици, но винаги ни изненадват с находчивостта си. Например учени са забелязали, че гарваните могат да си направят по-дълга пръчка от няколко по-малки.

Езикът на жирафа е толкова дълъг, че с него може да си оближе и ушите.

Въпреки че се провеждат изследвания от векове, тайните на човешкото тяло още не са разгадани, същото се отнася и за някои добре познати животни. Например учените са установили, че матката оказва огромно въздействие върху мозъка на плъховете. Репродуктивните хормони повлияват на мозъка и водят до промени в един от основните центрове на паметта – хипокампуса. Учените обаче не са изследвали как промените в нивата на естрогена влияят на човешкия мозък.

Ако фламингото спре да се храни, перата му ще станат сиви. Всъщност тези птици не се раждат розови, а се оцветяват в розово заради това, с което се хранят – те ядат сини и зелени водорасли, които стават розови, когато се храносмилат. Веществата от водораслите оцветят перата на птиците. Дори жълтъкът на фламингото може да стане розов.

Прилепите обикновено са безобидни и очарователни създания, но има и видове, които наистина пият човешка кръв. Това е установено от бразилски зоолози. Те смятат, че някои южноамерикански прилепи, които по принцип се хранят с кръвта на птици, са били принудени да разширят диетата си заради липса на храна, затова нападат и хора.

Орангутаните обичат да споделят опит. Това е установено от учени от Университета на Сейнт Андрюс. Те са забелязали, че в опасни ситуации женските орангутани с малки бебета първи търсят място, където да се скрият. Щом намерят убежище, те издават специфични и примляскващи звуци с уста. Учените предполагат, че по този начин майката обяснява на детето от каква опасна ситуация са избягали.

Блатните врабчета, които са широко разпространени в Канада, САЩ и Мексико, пеят едни и същи песни от векове. В продължение на години учени са записвали песните на блатните врабчета и забелязват, че те учат песни едно от друго с голяма точност. Изследователите са различили над 600 песни. Учените предполагат, че някои от най-големите им „хитове“ могат да се запазят над 500 години.

Учените са изследвали колко храна може да побере един хамстер в бузите си. Те му предложили купичка с храна и мъникът успял да събере общо 20  ядки и парченца плодове. Храната, която не можел да натъпче в бузите си, хамстерът държал със зъби.

Комарите запомнят, ако сте се държали лошо с тях. Понякога се опитваме да хванем комар с ръка, но не успяваме. Но опитите ни също се броят. Учени от Сиатъл са установили, че комарите запомнят обстоятелства, свързани с определени миризми и с опасни за тях ситуации. Те запомнят миризмата ви, докато се опитвате да ги убиете и се опитват да я избегнат за в бъдеще. Така твърдят учените от Сиатъл... Ние сме установили точно обратното и комарите определено не разбират от нашите заплахи.

Китовете могат да бъдат много изобретателни ловци. Например гърбатите китове обграждат рибите с мехурчета, при което рибите се скупчват една към друга и на китът му е по-лесно да ги изяде. Те имат и друг трик – китът избира място, на което има доста морски птици, тогава си подава устата и я държи отворена над водата. Птиците решават да проверят какво има в тази „пещера“ над водата и китът ги изяжда.

Оказва се, че паяците също имат кърма. Женският паяк отделя няколко капки мляко, когато снася яйцата. Щом малките паяци се излюпят, те пият от това мляко, а след това майка им сама ги храни в продължение на 20 дни. Учените са установили, че в млякото на паяците има 4 пъти повече протеини, мазнини и въглехидрати в сравнение с кравето мляко.

Много хора се чудят защо пингвините се клатушкат, докато ходят. Причината е, че... са дебели и се опитват да балансират върху малките си крака. Учените са установили, че по-слабите пингвини се клатушкат по-малко.

Африканските голи къртици са слепи, без козина и с гигантски стърчащи зъби. Срещат се в Кения, Етиопия и Сомалия. За разлика от повечето къртици, които копаят с предните си крайници, голите къртици копаят с предните си зъби. Голите къртици могат да живеят 18 минути без кислород. Освен това могат да живеят 10 пъти по-дълго от обикновените плъхове (около 30 години, вместо 3-4), никога не страдат от рак и почти не чувстват болка. Учените все още не са открили тайната на тяхната необичайна природа.

Хлебарките могат да се защитават и знаят карате. Изумрудените оси обичат да похапват хлебарки и най-вече да угояват ларвите си с тях. Осата се приближава до хлебарката и я ужилва, отровата прониква в хлебарката и я прави пасивна и мудна, което позволява на осата да я завлече в дупката си. Ако хлебарката види осата навреме, тя я рита със задните си крака, докато осата не бъде зашеметена и не се отдалечи победена.

Кучетата и котките не са единствените животни, които разбират човешките емоции. Ако на коза покажете снимка на засмян човек и снимка на тъжен човек, козата ще се приближи към снимката на усмихнатия човек. Конете също долавят емоциите ни и показват признаци на стрес, когато някой около тях е в лошо настроение.

Морските свинчета държат рекорд по плодовитост. Женското морско свинче може да забременее 55 дни след раждането си, а 2-15 часа след като родят отново са готови да се чифтосват.

Китовете са бозайници и затова хранят малките си с мляко. Това обаче е доста трудно под вода, затова майките имат специални мускули, които им позволяват да изстрелват силна струя мляко в устата на бебетата си.

Кучетата от породата „Чау-чау“ имат сини езици. Учените смятат, че този физически белег им е наследство от изчезнал вид полярен вълк. Според китайските легенди обаче тези кучета са много любопитни и едно от тях облизало небето. След това всички негови наследници имали сини езици.

Пчелите могат да бъдат научени да играят американски футбол... или поне проста негова версия. В едно проучване пчелите трябвало да пренесат малка топка до определено място, за да получат сироп като награда. Първоначално човек пренасял топката и давал наградата на пчелата. След това самата пчела почнала да му подражава и сама носела топката. Когато нейните сестри я видели какво прави, те също се включили и започнали да пренасят топки.

Морските скатове и хората имат нещо общо. Учените са установили, че задните перки на скатовете са се превърнали в крайници, за да могат да ходят по дъното. Миналата година учени откриха, че крайниците на скатовете се контролират от същите неврони и гени като при сухоземните животни. Затова, в известен смисъл, скатовете могат да ходят също като хората.

Все повече се говори за животните в цирковете и много хора се обявяват против тяхното използване. Но един австрийски цирк – „Ронкали“, спира да използва животни още през 90-те години. Вместо истински животни, те използват холограми на слонове, които размахват хоботи, на коне, които тичат по манежа, и на рибки, които изпълват цялата арена.