Как най-после да се отървем от целулита – без да гладуваме, и без да се подлагаме на скъпи процедури. Вижте кои са подходящите храни, които да включите в менюто си, и още някои природни средства, които ефективно ще изгладят портокаловата кожа.

Пресилено е да кажем, че има универсално решение, което е подходящо за всяка дама, но следващите съвети са доказани и работещи, стига да успеете да се мобилизирате и да се придържате към тях. Ето как да се храните и какви здравословни навици да изградите, за да се преборите с целулита.

Стъпка 1 Преди да се впуснем из дебрите на подкожните мастни депа, нека погледнем първо към... чинията, която често пъти е първоизточникът на нашите здравословни грижи. Знаете ли, че с едно обичайно меню за деня – зърнена закуска с мляко, сандвич с кашкавал, чаша плодов сок и порция полуфабрикатна храна - приемаме 17 чаени лъжички захар, когато препоръчителните са максимум 7 на ден! Това ни предупреждава чаровникът Джейми Оливър – британският кулинар, който е почитател на здравословното хранене и отдавна води битка с вредните храни. Освен че ни харесва да го гледаме как готви, добре е също да се вслушаме в препоръките му. Продуктите с високо съдържание на захар не само са високо калорични, но съдържат също така и наситени мазнини, изкуствени подобрители, консерванти, токсини. Всичко това ги превръща в мощен фактор за увреждане на клетките и за оформяне на мастни депа и целулит. Помислете само колко десетилетия наред пакетираните, преработени и бързи храни са неизменна част от ежедневието на всеки от нас...

И така, за да изгладите портокаловата кожа, налага се да извадите от менюто си всички захарни изкушения и бързи въглехидрати - бял хляб и тестени изделия, паста, ориз. При заседнал начин на живот употребата на въглехидратни храни води до уголемяване на размера на мастните клетки. Това променя и околната съединителна тъкан и се образуват нежеланите трапчинки по кожата. Други неподходящи за добрата ни форма храни са червеното месо, колбасите, пълномаслените млечни продукти и всички продукти, богати на наситени мазнини. Те не могат да бъдат преработени от организма и пак се стига до неправилно натрупване на подкожна мазнина. Солените храни също влошават целулита, тъй като солта провокира задържане на вода в тъканите и също пречи на разграждането на мазнините. И не на последно място – алкохол и кафе, когато прекалявате с тях. С алкохола неусетно внасяме много повече калории от желаното, а кафето има диуретичен ефект и дехидратира. Ефектът и от двете изкушения е неразградени мазнини, които се натрупват в подкожната тъкан.

Все пак, не си мислете, че трябва да стоите постоянно гладни. Ето какво можете да похапвате без угризения на съвестта – алкализиращи храни, т.е. колкото се може повече сурови плодове и зеленчуци. Те са чудесни източници на фибри, вашият основен съюзник в борбата с целулита. Алкализиращите храни ще подпомогнат също така изчистването на токсините от тялото. Антицелулитният план за хранене задължително включва много храни с високо съдържание на вода – например краставици, репички, домати и чушки и др. Добре балансираната растителна диета ще направи съединителната тъкан по-здрава и по-еластична и ще помогне за редуциране на излишните килограми.

Стъпка 2 – За появата на целулит отговорни са също и хормоните. С напредването на годините в женския организъм намалява производството на естроген. Последствията са по-лоша циркулация на кръвта, редуциране на производството на колаген и влошаване на състоянието на съединителната тъкан и кожата. Как да повлияем благоприятно на тези процеси?

За да се се предпазите от появата на целулит и отпусната кожа, или ако вече сте засегнати, да „върнете времето назад”, могат да ви помогнат минералните соли, които са отговорни за състоянието на съответните проблемни зони в женското тяло. Ето кои минерални соли са ви нужни: Шуслерови соли №1, 8 и 11 – по 5 табл. от всяка сол дневно. Комбинират се с Шуслерови мехлеми №10 и №12, които се нанасят с нежен масаж в зоните с портокалова кожа, като се редуват всеки ден.

Тази комбинация соли носи огромна полза за организма, тъй като осигурява основните фактори за елиминирането на целулита: подпомагане на производство на колаген, изчистване на токсините в дълбочина и подобряване на състоянието на съединителната тъкан.

Шуслерова сол №1 е солта за тонус и еластичност на съединителната тъкан. Сол №11 е естественият стимулатор на производството на колаген за нуждите на организма. Сол №8 осигурява баланса на течности и предпази от задържането на вода.

Тъй като Шуслеровите соли вече са налични и под формата на мехлеми, комбинирайте ги с таблетките, за да постигнете още по-бързи и по-трайни резултати. Шуслеров мехлем №10 е нужен за извеждане на токсините от междуклетъчното пространство. Прилага се с масаж и в областта на корема, при видимо напълняване в областта на талията, където действа директно за разграждане на натрупаните мазнини. Шуслеров мехлем №12 успешно изчиства всички токсини и шлаки, натрупани в съединителната тъкан. Продължителност на терапията – минимум 3 месеца.

Стъпка 3 – Помислете за замърсената околна среда, за цялата химия, която ни обкръжава не само навън, но и у дома ни. Ако към това допълним тютюнопушене, алкохол, прием на тежки медикаменти... Резултатът е натрупване на токсини в продължение на години, които тялото не е в състояние напълно да елиминира. Ако го улесним в процесите на детоксикация, това е не само начин да се предотврати или намали целулитът, но и начинът да се живее дълъг, здравословен живот.

Ето как още да си помогнете: пийте достатъчно вода, нека това е първата ви задача за деня. Ако чаша вода преди закуска ви се струва като нещо ужасно безвкусно, подправете я с малко лимонов сок. В течение на деня се опитвайте да пиете по чаша-две вода преди всяко хранене. Така лесно ще си набавите необходимото количество (по 40 мл на килограм телесно тегло) за 24 часа. Това ще ви помогне да се преборите и със задържането на вода в организма, за което вече говорихме.

Повече движение – когато хубавичко се поизпотите във фитнеса или с джогинг в парка, получавате тройни ползи: намалявате нивата на стреса, изхвърляте токсините през кожата си и стягате и тонизирате цялото тяло.

Цялостен детокс с минерална терапия – това е двумесечен курс с минерални соли, който ще ви помогне да подкрепите дейността на черния дроб. Шуслерова сол №6 (по 5 табл. сутрин); Шуслерова сол №10 (по 5 табл. на обед); и Шуслерова сол №9 (по 5 табл. вечер). Приемани по този начин, минералните соли подпомагат изчистването на тялото от отпадните продукти и връщат енергията ви. Тази комбинация ускорява също разграждането на мазнините, регулира киселинността в тялото и подобрява перисталтиката.

А сега е време да се заемете с осъществяването на тези съвети на практика. С балансирано хранене, с повече движение и с помощта на минералните соли може да постигнете невероятни резултати в борбата срещу целулита. Бъдете постоянни в прилагането им, докато се превърнат обичайна част от ежедневието ви, и ще се удивите от резултатите, които ще получите!