Със състояние от 7,4 млрд. долара, 48-годишната Чжоу Цюнфей - основател и главен изпълнителен директор на Lens Technology, отново бе обявена за най-богатата жена в света, съобщи CNBC.

Цюнфей е имала тежко детство, в което губи майка си, баща ѝ ослепява след авария в работата си, а самата Чжоу напуснала училище, за да започне работа, тъй като гладувала много често.

През 1986 година Цюнфей заминава за град Шънджън в Южен Китай и започва работа във фабрика за часовници. По-късно я повишават и заема управленски пост.

През 1993 година с 2548 спестени долара, Чжоу и осем от членовете на семейството ѝ създават работилница за ситопечат в апартамент с три спални в Шънджън, който служи както за работа, така и за жилищно пространство.

След години на тежък труд и непрестанно обучение, днес Чжоу притежава компанията, която произвежда дисплеи за телефоните на Apple. Бизнес дейността на Lens Technology се оценява на стойност 9.7 млрд. долара, а самата Цюнфей притежава състояние от 7.4 млрд. долара.

Тя споделя 3 важни стъпки, които са ѝ помогнали да изгради успешния си бизнес от нулата. Какви са те? 

1. Качествена подготовка

Цюнфей каза, че предприемачите винаги трябва да бъдат добре подготвени за бъдещето. Тя споделя, че има няколко умения, които задължително трябва да притежават: здрава психика, качествена оценка на конкурентоспособността им и отлични познания за пазара и конкурентите им.

И най-важното: винаги трябва да има подготвен резервен вариант.

2. Непрестанно усъвършенстване

"Клиентите няма да ви дадат по-добра цена за продуктите ви, просто защото имате висше образование. Познанията ви за бизнеса ще ви помогнат да запазите конкурентоспособността на вашата компания", съветва Чжоу.

Самата Цюнфей се е обучавала задочно, докато работела. По-късно получава сертификати по счетоводство, компютърни операции и дори лиценз за шофьор на търговски камиони.

3. Борбеност

Джоу казва, че много хора преживяват сериозен шок, когато срещнат пречки. Но ключът към успеха е да не се отказваме, особено в най-трудните времена.

Съветите на най-богатата дама на света не са свързани с притежаването на голям капитал за стартиране на бизнес, а с личните умения на всеки бизнесмен.