Всички познаваме такива хора. Хора, които, съзнателно или не, ни заразяват с негативизма си. Хора, след срещата с които се чувстваме уморени и изтощени, сякаш някой е изсмукал радостта ни. Хора, от които е най-добре да страним. Ето кои са те:

1. Хората, които обичат да използват останалите

Егоисти по природа, умели манипулатори, решени да преследват целите си с всички средства. Това са хора, които не мислят за чувствата на останалите, а само за собствените си желания. Хора, които често влизат в ролята на жертва, за да оправдаят постъпките си пред себе си и пред другите. Настроенията им се менят и от усмихнати и слънчеви, те внезапно се превръщат в ураган, който минава през живота ти, за да те остави опустошен и разбит. И ти си готов да направиш всичко, само за да не предизвикаш отново гнева им.

Решението? Просто се научи да казваш: „Не!”. Когато манипулаторите видят, че няма да бъдеш пешка в ръцете им, няма да имат друг извор, освен да потърсят друг, когото да използват.

2. Хората, които обичат да клюкарстват

Колкото по-несигурен в себе си е един човек, колкото е по-неудовлетворен, толкова повече говори зад гърба на останалите. Колкото по-сив и скучен е животът му, толкова повече се интересува от живота на другите. Клюкарите са хора, които винаги има какво и за кого да кажат, какво и за кого да изкоментират. И винаги го правят с тон на всезнаещи и всеможещи. Тон, който кара останалите да изглеждат не достатъчно умни, не достатъчно опитни, изобщо... не достатъчно! Тон, който кара дори и теб да се чувстваш така.

Решението? Просто смени темата. Когато клюкарите видят, че не проявяваш интерес към „историите ми”, те самите ще изгубят интерес към теб.

3. Хората, които обичат да обвиняват другите

Обвиняват всички. За всичко. Но никога не обвиняват себе си. Никога не търсят вината в себе си. Когато нещата в офиса не вървят, виновни са колегите или шефът им. Когато връзката им се разпада, виновна е половинката им. Когато помежду ви се появи дрязга, виновни неизменно сте вие. Виновен им е целият свят. Затова са убедени, че целият свят трябва да се промени. Но не и те. Държат се така, сякаш всички са им дрлъжни. Но те не се чувстват длъжни на никого. Изискват извинения, непрекъснато, а никога не казват „Извинявай”.

Решението? Не се оставяй да ти вменяват чувство за вина, която не е твоя. Когато подобни хора видят, че няма да играеш играта им, ще потърсят някой друг, който ще се „върже” на номерата им.


Автор: Неизвестен