1. През първия сезон заглавието на сериала премина през много промени. През „Доктори“, „Хирурзи“ и „Усложнения“, докато не остава „Анатомията на Грей“.

2. Шонда Раймс получила идеята за сериала, докато гледала предаване за операции по Discovery Channel, които коментирала със сестра си.

3. Сериалът е петият по продължителност на сезоните в САЩ.

4. Раймс написва оригиналния сценарий без конкретни описания на героите, с изключение на Миранда Бейли. Нея описва като „малка блондинка с къдрици“. 

5. Актьори от различни раси са участвали в прослушванията за всеки герой, за да може екипът да избере точния според уменията, представени на прослушания, а не според цвета на кожата или етническата принадлежност.

6. Сериалът първоначално е сниман в Чикаго, родния град на Раймс, но в последствие е бил преместен заради сериала "Спешно отделение", който също е заснет там.

7. Роб Уол отхвърлил ролята на Дерек Шепърд.

8. Патрик Демпси печели псевдонима „Мак Дрийми“ преди неговия герой.

9. Първоначално Демпси бил ужасен от Раймс. По време на прослушването, тя седяла и мълчаливо го наблюдавала. Актьорът бил убеден, че го мрази, а тя просто обмисляла диалог за неговия герой.

10. Алекс Карев не бил предвиден в пилотния сценарий. Екипът заснема първата серия без него и после компютърно добавя героя му.

11. Единствено Елън Помпео, Джъстин Чеймбърс, Чандра Уилсън и Джеймс Пикенс-младши участват във всички 300 епизода.

12. Кевин Маккид, Чандра Уилсън и Елън Помпео са режисирали епизод от поредицата.

13. Истински хирурзи извършват операциите, които се заснемат в близък кадър.

14. Органите в сериала са истински и са на крави.

15. Кръвта в сериала често е смес от чревно желе, пилешка мазнина и истинска кръв.

16. Бракът на Дерек и Мередит е бил написан на хвърчащи листчета. Патрик Демпси пишел целия диалог, докато сцената се е заснемала.

17. Шоуто има екип от медицински изследователи, който всъщност добавят подходящата медицинска терминология, след като сценарият бива написан.

18. Зрителите могат да изпращат медицински материали, които смятат за интересни, за да бъдат включени в шоуто.

19. Мередит се появява във всеки епизод, освен в серия от средата на сезон 13, в която се чува само гласът ѝ.

20. Всеки един епизод носи заглавието на песен.

21. Елън Помпео не участва в прослушването за ролята на Мередит. Ролята ѝ била предложена от Раймс и ABC, след като избраната актриса се проваля.

22. Джесика Капшоу се явява на прослушване за други роли, преди да бъде избрана за Аризона Робинс.

23. Сандра О първоначално се явява на прослушване за ролята на Миранда Бейли.

24. Сандра О дава идеята и за психическия срив на Кристина, казвайки на Раймс: „Мисля, че ще успея да заснема сцена, в която не мога да спра да плача“.

25. Първоначално Дени трябвало да изпитва чувства към Кристина.

26. Боки е сестра, която се появява във всеки сезон. Името на актрисата всъщност е Боки и тя е истинска медицинска сестра.

27. Камила Лудингтън не разбира, че нейната героиня е омъжена, докато не прочита сценария за финала на сезон 12.

28. Сара Дрю ражда само 13 часа след заснемането на сцената, в която героинята ѝ Ейприл ражда.

29. Първоначално Кейт Уолш трябвало да участва само в няколко епизода, но заради невероятната химия между нея и екипа, останала в продължение на 59 епизода.

30. Докато Лекси Грей завършва Харвард, Чайлър Лий дори не е завършила гимназия.

31. Лий прекара два дни под самолет, докато заснемат смъртта на Лекси.

32. Раймс страда, когато убиват Марк Слоун, тъй като е един от любимите ѝ герои. Тя се опитала по всевъзможни начини да предотврати това развитие, но нито една сюжетна линия не била достатъчно реалистична след смъртта на Лекси.

33. Единственият герой, за чието убийство Раймс съжалява, е на Кайл Чандлър в сезон 2.

34. Раймс планира тайно дете от любовта на Елис и Ричард още от първата серия.

35. Раймс представя Кели Маккриъри като гостуваща звезда на първата среща и тя трябвало да седи и да наблюдава, докато целият екип научи истинската ѝ самоличност.

36. „It's the End of the World" е най-гледаният епизод от поредицата. Той е излъчен след Super Bowl XL и е гледан от около 16,5 милиона зрители.

37. И накрая, но не на последно място, любимият момент на Чандра Уилсън в шоуто е, когато поредицата използва термина „ваджиджи“, след като казали на Раймс, че твърде много говорят за „вагини“.