Ако се чудите дали 3D тапетите са правилният избор за вашата всекидневна или спалня, то отговорът категорично е да. Този модерен акцент в интериора набира все по-голяма популярност. Решенията за стени от този тип са уникален начин да направите декора в помещението неповторим и да му придадете повече виталност и дълбочина.

Фототапетите са перфектния избор не само за всекидневна, хол или спалня, но и за кухня или баня. Какво представляват и какви видове има – нека видим какво ще споделят от онлайн магазин Домко.

 3d тапети

Какво е 3D тапет?

С какво се отличава обикновеният ретро модел от триизмерните изображения за стена? Докато класическият вариант създава двуизмерен фон, 3D тапетите работят с триизмерното пространство – дължина, ширина и височина или дълбочина. С други думи, тези интериорни решения буквално “изскачат” от стената, като си играят със сетивата ви по много интересен начин.

Така се създава уютно и раздвижено пространство, което разширява помещението визуално. Това е така, защото релефните модели изпъкват на равната повърхност на стената.

И докато познатите ни геометрични или пък флорални традиционни варианти акцентират върху по-класическа естетика, триизмерните видове са последен хит в интериорния дизайн. Благодарение на правилното изображение стаята придобива съвсем различен вид и се изпълва с нова атмосфера.

Какви видове има?

В процеса на производство на тапетите с 3D се използва специална боя с гранули, които след това пречупват лъчите на слънцето. Резултатът от това е, че изображението изглежда изпъкнало и обемно.

Основните видове 3D модели са:

  • Винил с хартиена подложка – предназначен за жилищни стаи. Въпреки че е устойчив на петна и мазнини, той не е подходящ за баня и влажни помещения;
  • Винил с влийс основа – изработен от нетъкан текстил с високо качество. Това е навярно най-надеждният и издръжлив триизмерен вариант. Трудно се износва и не губи своя цвят. Предлаган в широка гама от цветове, шарки, форми и текстури. Подходящ е за всяка стая, дори за коридори, антрета и стълбища;
  • 3D тапет с дигитален принт – опцията позволява да изработите модел за стена с ваша уникална снимка. Много подходящи са за детска стая;
  • Влийс Фототапет – този вид е лесен за почистване и издръжлив на времето. Отлична опция е за онези от вас, които искат да държат скуката настрана – избирате витален и шарен вариант с детайли;
  • Самозалепващи с 3Д ефект – леки и много лесни за поставяне. Нужно е само да отлепите лепенката на гърба и да ги поставите на стената. Изработени са от влагоустойчива пяна от ПВЦ.
Какви са техните предимства?

Поставянето на различен 3D тапет във всяка една отделна стая от дома ви създава неповторим интериор. Красивата снимка или десен на стената може да кореспондира перфектно с различни детайли и аксесоари, които добавите в помещението. Служи прекрасно и за отделно зониране на помещението.

3D тапетите могат да бъдат залепени не само на стената, но и на тавана, върху прегради от гипсокартон.

Основните предимства на 3D тапетите са:

  • уникален дизайн на стаята;
  • дълбочина на помещението, което създава усещането за повече простор;
    уголемява визуално стените и помещението заради раздвижените триизмерни изображения;
  • не изискват специални грижи, защото се почистват лесно;
  • поставянето им не е трудно, като могат да прикрият различни малки несъвършенства по стените и са на достъпни цени.
Как да изберете правилните?

За да изберете правилните 3Д тапети, трябва да сте решили предварително какво искате. Много популярни са геометричните модели с решетки и различни подобни десени. Модерно предложение са с хексагонов принт, такива с имитация на камъни и тухли. За най-романтичните натури сред вас подходящи са дизайните с цветя и красиви флорални мотиви. Особен шик в дома ви ще придадат триизмерните тапети с градски снимки, които транспортират директно в хола ви динамиката на улиците и височината на сградите. Важно е преди всичко да се съобразите с цветовата схема на стаята. Помислете на коя стена ще го поставите и вземете правилните размери.