Великден е един от най-дългоочакваните празници през годината и е сред любимите както на децата, така и на техните родители. Решихме да ви покажем какво обичайно сервират на великденската трапеза жителите на няколко страни по света.

Нека започнем с Русия 

Великден в Русия е най-големият празник през годината. В първия ден на честванията руснаците се поздравяват с “Христос Воскресе!”, но за разлика от нас се целуват трикратно по бузите и си подаряват боядисаните яйца. Вторият ден от празненствата е посветен на благотворителността. Прието е да се посещават болници и да се дава богата милостиня.

Сладкият хляб присъства в почти всички християнски общности, това важи с пълна сила и за Русия, където на трапезата задължително присъства "кулич". Това е разновидност на козунака. Руският кулич се различава по това, че е доста по-висок, тестото за него е по-меко от това на козунака и задължително е украсен с глазура.

Норвегия

Норвегия е държавата, която безспорно ще ви изненада най-много. Там великденските празници са най-дълги, а местните обикновено си взимат близо 10 дни отпуска, за да отпразнуват идването на пролетта след тъмната зима. Традициите на масата не са строго определени, а и за толкова много дни домакините могат да експериментират по много и различни начини. Безспорно най-нетипичната традиция по тези земи носи името "Великденски трилър”. Тя се изразява в това цялото семейството да разгадае криминална загадка. По това време на годината повечето телевизии и печатни медии задължително измислят по някоя история, в която трябва да бъде открит убиецът. Вярва се, че традицията се заражда през 1923 г., когато по Великден във вестник се появява реклама под формата на новина на криминалния роман - "Bergen train looted in the night", превърнал се в истинска сензация.

Едно от традиционните ястия за Норвегия се нарича eggerøre и всъщност се сервира на закуска - представлява сандвич с яйца, който може да бъде гарниран със сьомга или колбас по желание.

Мексико

В Мексико традиционно се приготвя интересният и много цветен сладкиш, който носи името Капиротада. Неговите основни съставки са стафиди, карамфил и канела. Местните вярват, че сладкият хляб символизира страданията на Христос: карамфилите са гвоздеите, канелените пръчици – дървения кръст и хляба – Тялото Христово. Характерна за региона е и пиеса, която се играе по Великден в града Iztapalapa, близо до Мексико, а всяка година събитието привлича близо милион посетители. Традицията на пиесата се заражда по време на епидемията от холера през 1833 г. Група от оцелелите решават да създадат пиеса, с която да изразят своята благодарност, че са запазили живота си.

Англия

Най-известният символ на Великден в Англия, който вече е на почит и в България, е великденският заек. Той е символ на плодородното начало, защото е едно от най-плодовитите животни. Най-популярната игра с яйца е за децата - възрастните крият шарени яйца на различни места, а задачата на мъниците е да ги открият. Според вярванията, те са скрити от великденския заек и този, който ги намери, ще има много късмет през годината. Що се отнася до трапезата, безспорно един от най-популярните символи за англичаните са Hot Cross Buns. Те представляват малки питки, декорирани с кръст, които се сервират на Good Friday, еквивалент на Разпети петък. Кръстът върху тях символизира разпъването на Исус Христос.

Ами в България?

Безспорно за българите едно от най-големите великденски изкушения е козунакът, за който всички започват да мечтаят седмици преди Великден. Месенето на вкусния сладък хляб е доста трудоемка задача, затова повечето от нас залагат на готов козунак, който би могъл да бъде във вариант със и без стафиди - все така вкусен и неповторим е. В нашата страна първото яйце, което се боядисва е задължително червено, ние вярваме, че то има силата да предпазва от природни бедствия и че е символ на здраве и плодородие. Една от най-обичаните традиции в родината ни е чукането с цветни яйца. Вярва се, че притежателят на яйцето, което остане здраво след великденската битка, ще бъде здрав и силен като него. По традиция през месеците април и май на трапезата на българина присъства и агнешкото. След края на великденските пости то спокойно може да присъства на празничната трапеза под формата вкусна дроб сърма.

Разходите около всеки празник са доста и затова нашите приятели от магазини МЕТРО са решила да зарадват своите клиенти с изгодни великденски промоции. В периода oт 22-и до 24-и април във верига МЕТРО можете да откриете козунак класик Файн лайф, 400 г за 0,95 лв, 30 броя яйца Horeca Select, размер М, клас А, за 3,30 лв и агнешки комплект за 3,68 лв/кг.

Повече на metro.bg.