Есента е вече тук. Време е да се сбогуваме с фините материи и да освободим място за топлите дрехи. Това е сезонът от годината, когато нямаме търпение да се приберем в уюта на дома и да бъдем с любимите ни хора. 

Да, есента е ни дава възможност да отдъхнем след приключенското лято и да обърнем повече внимание на самите себе си. Може би именно сега много от вас забелязват появата на пигментни петна върху кожата. 

Какво представлява хиперпигментацията

Макар пигментните петна да не оказват каквото и да било действие върху здравословното ни състояние, те се отразяват негативно на самочувствието ни.

Свикнали сме да вярваме, че пигментните петна се дължат единствено на прекомерно излагане на слънце. Всъщност причините могат да бъдат няколко и не е задължително да бъдат свързани със силните слънчеви лъчи. 

Основните виновници за появата на така неприятните петна са стареенето на кожата, хормоналните влияния и разбира се, слънчевата светлина. Тези фактори понякога са свързани с повишено производство на меланин, който е естественият пигмент, придаващ цвят на кожата. Хиперпигментацията се изразява под формата на старчески или слънчеви петна или на тъмни зони. 

4 мита, които не помагат в борбата с хиперпигментацията

Мит №1 - честото ексфолиране помага

Истината е, че прекалено честата ексфолация може да доведе единствено до прекомерно изсушаване на кожата. Специалистите съветват да ексфолираме кожата 2 пъти седмично.

Мит №2 - ако "се преборим" с хиперпигментацията, тя няма да се появи отново

Иска ни се това да беше истина, но хиперпигментацията може да се появи отново. Основните "виновници" са UV лъчите, стареенето на кожата, както и някои хормонални промени. Но добрата новина е, че ако полагаме необходимите грижи и използваме правилните продукти като превенция, е малко вероятно петната да се появят отново. 

Мит №3 - хиперпигментацията се появява еднократно след летните месеци

Вече стана дума, че слънцето не е единственият виновник за появата на пигментни петна. Всъщност не сме застраховани от появата им по всяко време от годината. 

Хиперпигментацията може да се появи не само като следствие от слънчевите лъчи, но и от изкуствени източници, като например екрани, солариум, фосфоресцентни източници. С други думи - неприятните пигментни петна могат да се появят, независимо от сезона.

Мит №4 - борбата с хиперпигментацията е много скъпа

Добрата новина е, че това съвсем не е вярно. Най-важното е да се вслушаме в думите на специалисти дерматолози и да изберем правилните продукти и процедури, които се борят с пигментните петна. Необходимо е да вложим повече време и усилия, но те по никакъв начин няма да се отразят на бюджета ни.

Eucerin® Anti-Pigment Серум с двойно действие е добре познат продукт, който вече се предлага в нова и много по-удобна опаковка. Но защо серумът има двойно действие? Той съдържа 2 важни съставки, които се борят не само с пигментацията, но и подобряват цялостното състояние на кожата.

Тайната съставка Thiamidol намалява интензитета на пигментните петна до -75% в периода за около 12 седмици. Но най-хубавото е, че първите резултати са видими след само 2 седмици редовна употреба. Освен това Thiamidol предотвратява повторното появяване на петна.

Втората важна съставка в Anti-Pigment серума е дълговерижна хиалуронова киселина. Нейната основна задача е да хидратира кожата и да възвърне блясъка ѝ.

Усъвършенстваната опаковка на Eucerin® Anti-Pigment Серум спомага за по-бързото и удобно нанасяне на продукта. Ние вече пробвахме новата опаковка и потвърждаваме, че помпата регулира точното количество продукт, което ни е необходимо за едно нанасяне. 

А за да научим нещо повече за хиперпигментацията и успешното справяне с нея, поканихме дерматолога Ива Стоилова. Тя е естетичен лекар, международен трейнър в областта на лазерните системи и собственик на Dermavist Пловдив и Vivaderma Dermatology and Laser Clinic Варна.

С годините лицето ни претърпява множество промени свързани с промени в
метаболитната активност на тъканите и засилването на оксидативния стрес – основния фактор за кожна патология. 

Силно впечатление ми прави , че все повече млади хора търсят лекарска помощ , както за профилактика, така и за лечение на кожните несъвършенства. През погледа на осемнадесетте години на моята лекарска кариера, забелязвам увеличаване на бройката и на мъжете истински страдащи от качеството на кожата си. Практиката ме научи да се вслушвам в анамнезата на пациента и да опитам да оценя дерматологичния и емоционалния статус на проблема. Именно така разбрах колко негативни емоции пораждат несъвършенствата на кожата.

На първо място при пациенти с хиперпигментация, неизчерпали възможностите на домашното лечение, предписвам само локална терапия. Тя задължително започва с измивен продукт, подготвящ кожата за следващо нанасяне на медицинска козметика,грижа с фотозащита за сутрин, интензивна домашна терапия със серуми и завършваща стъпка от крем.
Допълнение е лечението с хранителни добавки или медикаменти при необходимост. 

Една много предпочитана от мен колекция продукти са от серията на Eucerin Anti-Pigment. Те ефективно намаляват тъмните петна и предотвратяват повторното им появяване, много добре се понасят от кожата. Иновацията се дължи на Thiamidol - базова съставка в кремовете и серумите. Той се явява високоефективен инхибитор на човешката тирозиназа. Thiamidol показва много висока ефикасност за намаляване на хиперпигментациите, доказано с клинични проучвания още през първите 2 седмици от лечението и непрекъснато подобрение във времето, при редовна употреба. Фаворит в серията за мен е Eucerin® Anti-Pigment Серум с двойно действие, като винаги допълвам използването му с дневен крем SPF30 или пигмент контрол при по-светъл фототип.

Лазерната терапия включва лечебни и профилактични високотехнологични методи, но домашната терапия с продуктите на Антипигмент серията присъства задължително. Аз вярвам в комбинираните методи на третиране на проблема, което скъсява периода на лечение, намалява бюджета и предотвратява евентуални странични реакции. Това дава увереност и съпричастност на пациента към лечението, ангажираност в хода на сесиите и гарантира успешно справяне с проблема, независимо от тежестта му.

Хиперпигментацията е проблем, с който всяка от нас може да се справи. Необходимо е просто да знаем коя е правилната грижа, за да поддържаме кожата красива и сияйна.