"Моето дете е най-палаво и непослушно" - такива мисли, вероятно се въртят в главата на всеки родител. И когато нищо не е наред и ви е трудно да се справите с детето ( а дори с две или повече), съветите на психолозите се изпаряват от съзнанието ви.

Предлагаме ви да разберете каква е причината за повечето проблеми с детето ви и да разгледате 4-те начина за това как да се справите с чудовищното детско непокорство.

1. Измислете си таен знак

 

Когато едно дете прави нещо по свой собствен начин, въпреки забраната на родителя - това е естествено. Необичайното е, когато това се повтаря често. Причината едно дете да не ви чува, може да бъде, че не му обяснявате на разбираем език.

Решение. Да предположим, че детето редовно пуска боклука до кофата, а не в нея. Покажете му техниката на тайните шпиони за това как да го направи правилно и следващия път детето вече ще направи всичко "като шпионин."

2. Обяснете на детето си, че има различни ситуации

Проблем. Често се случва, че поради липса на сън или други житейски проблеми, да играете с детето си и да го успокоявате просто нямате достатъчно сили, заради което малкият пакостник става гневен и раздразнителен.

Решение. Обяснете на детето, че не сте в състояние да му обърнете внимание, защото сега не е време за това и след кратък период от време ще можете. Детето няма да продължи да ви притеснява, докато не се променят обстоятелствата.

3. Спомнете си своето детство

Проблем. Възможно е да има нещо, което наистина ви дразни в общуването с детето: преобличане, сресване, определени жестове или поведение.

Решение. Ако сте ядосани, че детето капризничи, докато го сресвате или къпете, спомнете си как собствената ви майка се е справяла навремето с това. Разглеждайки проблема от своята страна ще започнете да се отнасяте с търпение и дори с чувство за хумор.

4. Договорете се с партньора си

Проблем. В извънредни ситуации, когато закъснявате, храната на печката загаря, телефонът звъни и за късмет всичко това става 5 минути преди да излезете или когато просто сте се обърнали за миг - вие си го изкарвате на децата.

Решение. В такива случаи трябва да си спомните за човека до вас. Сладко похъркващия, под канонадата на детски крясъци и гоненица, баща не предизвиква у вас усмивка и умиление? Обсъдете с вашия съпруг преразпределението на отговорностите и последователността от съвместни действия в такива ситуации.

Важно е да се помни, че не трябва да позволявате в съзнанието на детето да се загнезди мисълта, че то е причината за всички проблеми в къщата. Тогава между родители и деца ще възцари дългоочакваното разбирателство.