Ключът към това да бъдеш здрава и да поддържаш оптимално тегло, е здравословната чревна флора и правилното храносмилане. За нужната чревна флора е важно да ядеш храни, богати на пребиотици и пробиотици, и да намалиш рафинираното нишесте, захарта и преработената храна. Но правилното комбиниране на храните също оказва огромно влияние.

Правилното комбиниране на храните спомага за по-ефикасно усвояване на хранителните вещества, докато някои храни, когато са приети заедно, затрудняват телата ни и не могат да бъдат правилно обработени.

Неправилното комбиниране може да остави непреработена храна в стомаха, което води след себе си редица симптоми – газове, подуване, умора и покачване на токсините в тялото.

Ако искаш да си здрава, жизнена и на желаните килограми, внимавай как комбинираш храните. Следващите 4 правила ще ти помогнат с тази задача. 

1. Яж плодовете отделно

И между храненията (освен лимоните, те имат много нисък гликемичен индекс и могат да се ядат с друга храна). Причината за това е, че плодовете ферментират много бързо в топла, кисела среда, каквато е нашият стомах. Обикновено им трябват 30 минути, за да преминат през стомаха, докато на една пържола ѝ трябват около 2 часа, ако смесим двете, плодовете ще останат в стомаха за по-дълго и ще ферментират. Изключение правят някои плодове, които не ферментират толкова бързо, като банани и ябълки.

2. Комбинирай мазнините само с зеленчуци без нишесте (скорбяла)

Например мазнини от авокадо, маслини, семена и ядки. Малки количества от различните видове нерафинирани масла също вървят с всичко.

3. Избягвай да ядеш повече от една протеинова храна наведнъж

Без стек с яйца, без боб и пиле, без „сърф енд търф” (месо и морски дарове).

4. Избягвай да комбинираш протеини с нишесте

Без пиле с ориз, без риба с киноа, без паста с месо и млечни продукти.

Бобовите растения са комбинация от протеини и нишесте, които трудно се обработват, затова трябва да се ядат в малки количества, винаги да се накисват преди готвене и да се комбинират със зеленчуци без нишесте.

Ако мислиш, че тези правила са твърде сложни, спокойно – ето и по-лесен подход:

Как да планираш храненията си?

За всяко ястие избирай един основен продукт.

Всеки протеин или храна, съдържаща нишесте (като сладки картофи, тиква; зърнени храни като овес, киноа, кафяв ориз, боб, и леща; или животински протеини, включително мляко и млечни продукти) комбинирай с колкото искаш зеленчуци, несъдържащи нишесте.

След това добави малки количества неутрални продукти като лимон, нерафинирани масла и немлечни продукти.

Ако искаш да добавиш друга съставка, различна от зеленчуците и неутралните храни, нека тя е до 10% от ястието ти.

Относно плодовете

Яж ги самостоятелно и между храненията, 30 минути преди хранене или направени на фреш/смути.

Кои са зеленчуците без нишесте?

Всички зеленчуци без картофи, тиква, артишок,  кестени, грах и царевица.

Ако се притесняваш, че с по-малко въглехидрати и протеини, ще чувстваш по-голям глад, добави повече зеленчуци, богати на фибри.

А ако ще ядеш продукти с нишесте, нека са зърнени култури без глутен (като киноа и кафяв ориз), комбинирани със зеленчуци с високо съдържание на протеини като броколи и кейл (къдраво зеле).

Ако наблягаш на зеленчуци и здравословни мазнини, ще бъдеш здрава, метаболизмът ти ще бъде бърз и ще сe чувстваш страхотно.

Ако приложиш тези правила, скоро ще забележиш положителна промяна с подутия корем, следобедната умора и свалянето на тегло.