Според думите на Виктор Юго: "Радостта, която сме доставили на другите, пленява с това, че тя не само не избледнява с времето, а се връща при нас още по-ярка." Класикът е прав, но само донякъде. Както е невъзможно постоянно да черпиш вода от пресъхващ кладенец, така е невъзможно да получиш добрина и грижа от някой, у когото тя липсва. Важното е, че в действителност, човек получава повече, когато дава, когато е щедър, добър и загрижен. Направеното добро се връща обратно при него, умножено стократно. Но заобикалящите ни често са егоистични и който дава – е твърде щедър. Тогава се разкрива печалната картина: човекът чувства, че е използван. Това означава, че той дава повече, отколкото може и изчерпва собствените си ресурси. Как да го разпознаем? Не е никак трудно.

1. Заобиколени сте от жадни за внимание и постоянно нуждаещи се от нещо хора

Почти всеки, който е близо до вас, по един или друг начин е зависим от вас. Финансово, емоционално или по друг начин. Може би привличате тези хора, защото никога не можете да отказвате. Те се нуждаят от вниманието ви, съветите, помощта, парите – всичко, което им е нужно. Те вземат всичко, което можете да предложите, че дори и повече. За да ги отърсите от врата си, поставете ясни граници на личното си пространство и се научете да казвате "Не!".

2. Вашите собствени нужди са някъде назад

На преден план, може би поставяте всеки друг, дори съученика, когото не сте виждали от 5 години и когото сте срещнали вчера, но не и вас самите. В края на краищата, облагодетелствайки другите, вие губите напълно себе си. В същото време се чувствате неприятно и напълно опустошени. Погрижете се поне малко и за себе си. Не посрещайте никого на летището в 6 часа сутринта (освен вашите родители), а поспете. Не пишете доклада на приятеля си в университета наготово, не слушайте чужди оплаквания, ако не са ви приятни. Най-трудното нещо - да започнете с опитите и да оцелеете след първата реакция на другите.

3. С вас си плетат кошницата

Винаги. Тъй като постоянно имат полза от вас. Особено, когато хората видят, че не можете да откажете веднъж, а после и втори път... в края на краищата, буквално започват да ви експлоатират. Решението е само едно – настоявайте на своето и смело отказвайте.

4. Правите добро на другите в своя вреда

След като помогнете на всички, за вас не остава време. Можете да отидете при свекървата, да помогнете на колегата, да решите проблемите на всички близки, но след това изпадате в депресия и сте напълно изтощени. Така не бива. Дори ако искате да помогнете на някого, го направете с оглед на вашето време и потребности.