Интимността е много сложно понятие, защото всеки от нас разбира интимността различно. За много интимността е синоним на сексуалност, но за други много по-важна е емоционалната интимност, при която душата е напълно оголена.

Въпреки различните интерпретации, съществуват четири вида интимност, които трябва да присъстват във всяка една здрава и пълноценна връзка. Колко от тях споделяте с партньора си? И върху кои трябва да работите повече?

1. Физическа интимност

За много хора това е първата интимност, която споделят. И тъй като тя е свързана с физическото докосване, което е нещо нормално между двама души във връзка, би трябвало да се случва най-лесно и за нея да се говори най-открито. Истината обаче не е такава. Много хора се притесняват да споделят какво искат от партньора си, особено в сексуален план. Нерядко партньорите не говорят за желанията си, защото се страхуват, че ще обидят другия, че ще ги разберат погрешно или че ще предизвикат някаква неудобна ситуация.

Само че страхът да бъдеш себе си няма място в една връзка. Трябва да се научите да говорите открито за желанията си и за начина, по който искате да бъдете докосвани.

2. Емоционалната интимност

Емоционалната интимност е основата на доверието, комфорта и спокойствието, които би трябвало да чувстваш с партньора си. Понякога ни се струва плашещо да се покажем уязвими и слаби, но откровеността е важна за всяка връзка.

Освен това за много хора емоционалната интимност е най-важна и трябва да бъде изградена преди останалите интимности. Ако единият от двамата (а понякога и двамата) има нужда първо да бъде опознат и приет, тогава другият трябва да се постарае да изгради такава интимност помежду им. Емоционалното познание за другия не е нещо, което трябва да се пренебрегва:

„Тя просто ме разбира. Дори не трябва да променям тона си или изражението на лицето си. Тя някак разбирам как се чувствам, не знам как го прави, но накрая винаги съм готов да й споделя чувствата си. Освен това не се сещам някога да е казвала нещо, което да ме обезкуражи и да ме накара да спра да говоря.“

3. Психическа интимност

Когато партньорите споделят най-интимните си мисли, чувства и идеи, те създават помежду си силна психическа връзка.

„Неговият ум е толкова сложен и това ме заинтригува в него. Интересно ми е да чуя какво мисли и откъде му хрумват такива невероятни идеи. Освен това, той също се интересува от мнението ми и го приема сериозно, дори да не мислим еднакво. Накрая винаги сливаме идеите си и откриваме нови начини, по които можеш да погледнеш на света.“

4. Духовна интимност

Духовността за мнозина не се изчерпва с религията, а с усещането, че има нещо по-голямо и велико от нас, което ни кара да бъдем по-смирени и в същото време обогатява духа ни. Партньорите, които споделят това разбиране, споделят и интимност, която трудно се постига. Не става дума да проявяват разбиране към вярванията на другия, а да се чувстват истински свързани. Това може да се случи, докато лежат на тревата в гората, докато се държат за ръце под звездите:

„Когато притихне, знам, че дълбоко в себе си търси отговори на сложни въпроси за смисъла на живота. Знам, че в такива моменти тя се свързва с нещо по-висше от нея, което й напомня за морала и ценностите, които трябва да следва. Напълно уважавам тази нейна връзка с Вселената. Аз самият също имам такова „място“, на което се пренасям понякога. След това споделяме идеите си и онези неща, които ни вдъхновяват. В такива моменти разбираме какви късметлии сме, че сме се срещнали.“

Интимността не се ражда веднага, тя се изгражда.

Ако смятате, че някоя от тези видове интимност ви липсва, можете да поговорите с партньора си и да заздравите връзката си с подобни въпроси:

1. Физическа интимност: Кога и как искаш да те докосвам?

2. Емоционална интимност: Как да те предразположа, за да говориш за чувствата си?

3. Психическа интимност: Какви идеи те вълнуват? Сподели ми нещо интересно и вълнуващо, което си разбрал напоследък.

4. Духовна интимност: Какво ти дава сила? Какво те вдъхновява? Какъв за теб е смисълът на живота?

Комуникацията е важна за всеки вид интимност и ако разберете мисленето на другия, накрая ще се чувствате по-близки от всякога.