Джейми Оливър е един от най-ексцентричните и талантливи готвачи от Великобритания. Автор е на редица книги, станали бестселъри, взема активно участие в редица кулинарни шоу-програми. Той винаги се стреми да приготвя вкусни, интересни и максимално рецепти. От Dama.bg споделяме 40 кулинарни съвета от Джейми, които ще ви бъдат в помощ при здравословното готвене.
• Когато оформяте кюфтета, постоянно изплаквайте ръцете си във вода, за да не прилепва каймата по ръцете ви.
• Ако не можете да намерите някоя подправка, просто я заменете или пропуснете. Пак ще се получи вкусно!
• Вкусът на аншоата не се усеща в паста.
• За да почистите лесно нар, първо го нарежете на парченца, после изтръскайте зрънцата.
• За да не стане пастата суха и лепкава, винаги оставяйте малко вода, когато изсипвате водата от тенджерата.
• Мазният пушен бекон, сложен върху риба, ще ѝ придаде приятен аромат.
• За да отстраните излишната влага от картофите, излейте водата и похлупете тенджерата с кърпа или вестник, който ще попият излишната влага.
• За да извлечете повече сок от лимон или лайм, преди да ги разрежете, притиснете и ги разтъркайте добре на масата.
• За да премахнете по-лесно костилките от маслините, разтъркайте ги на дъното на купата или на масата.
• Когато искате билките да пуснат повече от ароматите си, счукайте ги в хаванче като добавите към тях малко зехтин.
• Кайсиевите ядки ще придадат лек вкус на амарето към ястията ви.
• Когато стържете лимонова кора, правете това внимателно, като се опитайте да не остъргвате от белия слой, който се намира под нея.
• Ако искате да махнете кората на лимона и да направите от нея спирала, първо оставете лимона на парна баня, а после с помощта на остър нож изрежете лентата.
• Когато стържете лимоновата кора, винаги го правете на най-ситната решетка на рендето.
• Ако имате нужда да се отървете от излишните мазнини, добавяйте към ястията ананас.
• Мачкайте тиквичките по време на пърженето.
• Патладжаните се запарват само за няколко минути.
• Кухненската хартия абсорбира излишната мазнина от пилето и не само.
• Когато варите цвекло, добавяйте към водата малко сол.
• Не слагайте много въглища в грила – по-добре сложете въглените в единия край на грила и постепенно премествайте самите продукти, за да не прегорят.
• Когато пържите месо поръсете една супена лъжица брашно. Така ще се покрие с хрупкава коричка.
• Когато пържите риба, не намазнявайте тигана, а натрийте с олио самата риба.
• Със сместа от рачешко месо и сок от грейпфрут може да си мажете филии и смело да добавяте към макарони.
• Лимонената кора ще разслои млякото и сосът ще се получи като извара.
• Свежите зелени подправки се добавят към картофите, непосредствено преди сервирането им.
• За да получите чеснова паста само с помощта на нож, притиснете ситно нарязания чесън с ножа и не забравяйте да добавите сол, която абсорбира отлично.
• За да направите вкусна гарнитура, смесете лапад и див копър със лимонов сок.
• Смес от яйца, захар и сок трябва да се разбива над вряла вода.
• Ако добавяте мента, слагайте я в началото на готвенето.
• За да изгубят част от остротата си чушките чили трябва да си изплакнат обилно с вода и да се премахнат семките му.
• Когато печете риба на скара, за да не залепне върху нея, разтъркайте предварително върху рибата малко количество сол. Така ще се абсорбира част от излишната влага.
• Добавете малко количество вермут, когато приготвяте ризото. Това ще му придаде интересен вкус.
• Когато искате да затоплите мед, сложете бурканчето в купа с топла вода.
• Картофите за салата се режат още докато са горещи.
• Ако предварително запарите лимона, то ще изкарате повече сок от него.
• Беконът придава на пилето лек опушен вкус.
• Шоколадовият сос ще стане по-вкусен, ако към него добавите малко портокал.
• Лесно ще натрошите макароните, ако първо ги загърнете в кърпа.
• За да избегнете неприятния мирис, когато пържите лук, просто добавете сол и го запържете на бавен огън.