Моли Гай, която е редактор на Воуг, наскоро навърши 40 години. Ето кои са 40-те неща, които споделя, че е научила по пътя си.

1. Неща, които да правиш всеки ден: Медитирай, обади се на майка си, кажи „Благодаря“. Задръж вратата на някого. Помогни на майка с количка в градския транспорт. Отстъпи мястото си. Дай храна на бездомник. Пий вода. Изпитай оргазъм. Направи 25 подскока. Напиши нещо.

2. Онзи дългокос рокаджиясъс синия автомобил, с когото се запозна в бара и разби сърцето ти, когато беше на 18, един ден ще бъде неарилизан оплешивяващ чичко, който ще ти се обади в 2 сутринта, казвайки: „Хайде да се видим, кога отлетя времето? Прецаках се, прецаках се, прецаках се“.

3. Натискането на бутона „Дрямка“ на алармата никога не е добра идея.

4. Научи се да пишеш компютърен код. Научи Photoshop. Научи InDesign. Научи чужд език. Научи се да играеш билярд. Научи как да сменяш гума. Научи се да играеш шах, да караш кола със скорости, научи историята на страната си и как да пълниш пиле. Научи как да претапицираш стол. Независимо какво консервативното образование ти е втълпило – четенето, писането и творчеството са лукс, а не право.

5. Пушенето е най-глупавото нещо, което може да направиш.

6. Когато някой от приятелите ти от средното училище се разболее от тежка болест и прекара празниците под карантина, спри да мрънкаш за проблемите си. Вече имаш всичко. Благодари за това. Истинското богатство е здравето.

7. Ако имаш време да броиш калории, значи имаш прекалено много свободно време.

8. Комиците правят странни неща в леглото. Актьорите имат нужда от постоянни комплименти пред хората. Това, че си се поцелувала със съквартирантката си през 1997, не те прави лезбийка. Музикантите са идиоти. Винаги използвай презервативи.

9. Никога не гледай голото си тяло под флуоресцентна светлина.

10. Спри да мислиш за това какво мислят останалите за теб. Не чети повторно нещата, които си написала. Не променяй повече от веднъж написаното в профилите си в социалните мрежи. Спасявай децата. Дарявай пари. Готви за бедните. Времето, което прекарваш в чудене дали си дебела, или дали да си направиш бритон, или дали йогата е по-добра от пилатеса, или дали бившият ти ти гледа Инстаграма е време, което можеш да прекараш в услуга на другите. Направи го сега.

11. Не вярвай на мита колко хубав е сексът в гимназията. Всичко, което си чувала за загубата на девствеността е маркетингова конспирация, изобретена от пластичните хирурзи, за да накара 14-годишното ти Аз да се чувства грозно и да вярва, че се нуждае от импланти в гърдите. Две десетилетия по-късно дама на име Лена Дънам ще се появи на екрана и ще облекчи всички жени по света от бремето да бъдат безмълвни обезкосмени кукли, които не правят нищо по време на секс. През това време, ако нещо не ти харесва, кажи „не“ и спри.

12. Когато седнеш до Джим Джармуш на сватба през 2004 и той ти каже „Твоята религия е моето въображение“, запиши си това на салфетка, постави я в кутия в гардероба си и я изрови на по-късен етап, когато се чудиш къде е Господ.

13. Чудесата се случват. Момичето, за което си мислила, че никога няма да се влюби, ще се влюби. Брат ти, който се е заклел, че повече няма да ти проговори, ще ти проговори. Приятелката ти, която е преживяла три неуспешни ин витро оплождания и два аборта, един ден ще ти се обади от болницата след Цезаровото си сечение и в ръце ще държи бебето си. След цял живот, прекаран в мечти да бъдеш друг човек с различен живот, един ден ще погледнеш в краката си, докато вървиш по улицата и ще си помислиш „Аз съм точно там, където искам да бъда“.

14. Да бъдеш музата на Тери Ричардсън не е приемлива амбиция.

15. Не е краят на света, ако веднъж кредитната ти карта бъде отхвърлена в магазина.

16. Майната му на късмета. Резултатите се постигат със смирение и упорита работа. Облечи се, появети се, замълчи. Прави това всеки ден, ден след ден, година след година и ще получиш хубави резултати. Талантът е ценен, но не и задължителен.

17. Чети: Беоулф, Блейк, Бекет, Уортън, Бронте, Браунинг, Улф, Уайлд, Уокър, Болдуин, Ангелу, Елисън, Морисън. „Кентърбърийски разкази“ е мъчение, приключи я бързо. Джеймс Джойс ще те спаси, когато си на 16. Стивън Кинг не е ужасен, мамо.

18. Носи черните си ботуши и чанти на обущар за поправка два пъти годишно.

19. Гледането назад е замъглено виждане. Да се тревожиш за това какво е можело да направиш различно, е глупаво. Кого си наранила, как те е боляло, пропилените години, червеното вино. Един ден всичко ще си дойде на мястото и тъмното минало ще е огромен дар.

20. Никога не си създавай проблеми с данъчните.

21. Кецовете никога не излизат от мода.

22. Ако известна личност влети в тоалетната в клуба, в който се намираш, каже, че обича роклята ти, че е твоя сестра по душа и ти пише по-късно, за да се разберете да излезете, не се заблуждавай. Дори и да й пишеш по-късно с надежди, че ще ти стане най-добра приятелка, тя никога няма да се свърже отново с теб.

23. Не забравяй да почистваш зъбите си с конец.

24. Помоли за помощ, когато не знаеш какво да правиш.

25. Когато се препичаш край басейна на Джони Деп. Когато си поканена, но откажеш (идиотски) да посетиш парти на Гуинет. Когато Аксел Роуз ти каже, че имаш хубави очи. Когато Дейвид Спейд те повика от зелената стая на "Летърман". Когато Мадона, бременна с Лурдес, те огледа от глава до пети в ресторант в Бевърли Хилс. Когато гледаш "Трейнспотинг" заедно с Леонардо Ди Каприо. Когато Джулиан Шнабел намине да ти каже "Здравей". Когато пиеш мартини с Лив Тайлър. Всичко беше много забавно за минута, нали, а и всяка стара купонджийка има различни истории. Един ден може да ги събереш на едно място, за да ги прочетат няколко души.

26. Обратно на това какво мисли твоето 20-годишно, пияно и зле гримирано Аз, топлото износено тяло, което сега притежаваш, е красиво. То е отгледало и изхранило две човешки същества, които обичат да лежат в скута ти.

27. Блестящите хора не са решение на проблемите ти. Момчетата и момичетата, които блестят най-ярко, бързо угасват без ежедневна поддръжка и нямаш време за всичко това. Не всичко, което блести е злато. Ще откриеш собствената си светлина един ден.

28. Сапун от козе мляко е добър подарък.

29. Когато баба ти те вземе от училище в трети клас и предложи да отидете до библиотеката, а след това за сладолед, не извъртай очи и не я карай да ти купи шарени ластичета за коса и видеокасета с любимия ти филм. Кажи „Да“, благодари и затегни колана си.

30. Кокаинът не е нещо готино.

31. Момчето, с което се запозна в осми клас и за което научи, че харесва мъже, ще стане най-добрият ти приятел. Ръка за ръка, тичайки из коридорите на скъп хотел. Дупки по червената рокля, която той ти уши. Скъсаната му синя тениска в долното ти чекмедже. Но не се обвинявай за смъртта му. Той имаше своя съдба, също както и ти.

32. Момичетата ще разбият сърцето ти повече, отколкото който и да е мъж би могъл. Приготви се. Женската любов е луда, но си заслужава.

33. Дресинг за салата: кленов сироп, шалот, лимон, зехтин, дижон. Печени зеленчуци: зехтин, сол, черен пипер, 220 градуса за 20 минути. Смутита: прясно мляко, кисело мляко, замразени боровинки, банан, мед, смесете.

34. Трудно е за един баща да знае какво да прави с дъщеря. Бъди мека към него. Един ден ще се държите за ръце на верандата, гледайки залеза.

35. Съдбата е обратното на страха.

36. Не придобивай безцелно. Вещите, които купуваш, трябва да са правопропорционални на това, което изхвърляш.

37. Когато изриташ мъжа си от общия ви дом, за да се справи с проблемите си, ще се ужасиш да научиш, че ти също имаш толкова, колкото и той. Работи, за да промениш мисленето си и знай, че не можеш да промениш неговото. Това е ключът към свободата.

38. Пази се от голямата си сестра, разглезената кукла с рус бритон. Когато пораснеш, тя ще бъде най-спокойната и мъдра жена, която познаваш.

39. По време на урагана Санди, медицински сестри и лекари от медицинския център на Нюйоркския университет пренесли 20 недоносени деца от интензивното отделение за новородените девет етажа надолу по тъмни стълбища, всяко увито в одеяло, а през това време ръчно пускали кислород в дробовете им. Подът бил хлъзгав и мокър. Охранителите осветявали с мобилните си телефони. И нито едно новородено не пострадало.

40. Не забравяй русата мацка, от която се опита да измъкнеш цигара в един бар. Не се връщай на сепарето, подигравайки се на червените й устни, червените й обувки и не мърмори под носа си "Каква кучка!", когато тя мине покрай теб. 15 години по-късно, посред нощ, докато държиш спящите си дъщери на гърдите си, ще я гледаш по телевизията, застанала до баща си, президентът, който заплашва да съсипе живота, свободата и стремежа към добро, за което твоите родители, баби и дядовци, прабаби и дядовци са се борили. Вместо това й кажи "Здравей". Изгаси цигарата. Подай ръка. Кажи името си. Дай й номера си.