Всички имаме любими бели дрехи, които след време и много носене са придобили неприятен жълт оттенък. Естествено, не бива да ги хвърлите, без преди това да се опитате да ги спасите.

Затова днес сме ви подготвили 5 естествени и безвредни начина, с които да избелите дрехите, и то без да използвате силни химикали.

1. Използвайте най-силният избелващ препарат – слънцето

След като си изперете дрехи, окачете ги на простора и ги оставете да изсъхнат под слънчевите лъчи. Те ще избелят дрехите ви и в същото време ще ги дезинфекцират, защото бактериите и слънцето не се погаждат.

Причината е, че ултравиолетовите лъчи разрушават химическите връзки в петната, което води до тяхното избледняване. Затова и не е хубаво да оставяте цветните дрехи да ги пече слънцето цял ден, защото могат да изсветлеят.

2. Накиснете ги в лимонов сок

Лимоновият сок може да бъде наречен естествена белина. Смесете половин чаша лимонов сок в 3 литра гореща вода. Разбъркайте добре и накиснете дрехите за един час или дори за цялата нощ.

Извадете дрехите от легена и ги изперете в пералнята както обикновено.

Лимоновият сок може да се използва и за отстраняване на петна от ръжда. Капнете малко лимонов сок върху петното и го поръсете с винена киселина. Разтъркайте петното и го оставате да престои около 30 минути. Измийте дрехите както обикновено и кажете сбогом на петното.

3. Добавете бял оцет към прането

Оцетът е добър приятел на дрехите ви, защото може да ги избели и да отстрани упоритите петна. За да избелите дрехите, направете смес от 1/4 чаша лимонов сок и 1/2 чаша бял оцет. Използвайте тази смес като алтернатива на белината.

Ако пък дрехите ви просто миришат неприятно, добавете 1 чаша оцет към последния цикъл на прането.

4. Сложете сода в пералнята

Содата за хляб (натриев бикарбонат) е химически много подобна на содата за измиване (натриев карбонат) и следователно може да се използва по подобен начин. Содата за хляб също има дезодориращ ефект, така че дрехите ви не само ще станат по-бели, но и ще ухаят по-свежо. Содата има и антибактериално действие, така че ще предпази пералнята ви от развитието на бактерии.

5. Използвайте натурални перилни препарати

Днес на пазара има много избор от натурални перилни препарати, които освен че изпират добре, са и по-щадящи към тъканите, което удължава живота на вашите дрехи.