Знаеш, че имаш умения, които не са за подценяване – ти си силна, компетентна и комуникативна. „Всичко това е важно, за да си щастлива и успешна, но тези неща трябва да бъдат изградени, за да помогнат на индивидуалния ти преход към успешно и щастливо партньорство", обяснява психотерапевтът и коуч по брачни отношения Тони Колман.

Според мнението на специалистите са нужни умения за двойки, за да са взаимоотношенията по-дълготрайни. Не се притеснявай, ще ти помогнем със съвети от експерти:

1. Бъдете съпричастни

Според Лесли Дорс, брачен коуч и автор на „План за дълготраен брак“, съпричастността е способността да виждаш нещата от гледната точка на партньора си и това е огромен плюс за връзката ти. "Двама души не преживяват живота по един и същи начин и това води до различно виждане за едно и също събитие", обяснява тя. "Да бъдеш съпричастен и разумен и да гледаш на това като на основателни различия, а не че един от вас е прав, а другият греши, е ключът към успеха".

2. Мислете като "ние", а не като "аз"

Знаеш от какво имаш нужда и как да го получиш. "Но когато някой е част от двойка, той или тя трябва да разгледа всяка необходимост, тъй като тя се отразява върху „нас“ като двойка, а не само върху нея или него като индивид", казва Колман. "Поддържането на" ние" перспектива ще помогне на двойката да се увери, че нуждите им са приоритети за тях като двойка, което спомага за създаване на баланс и поддържане на чувство за единство".

3. Контролирайте емоциите си

Този гняв, който усещаш, когато видиш съпруга си да излиза и да оставя къщата в безпорядък? Трябва да можеш да го контролираш, казва Дорс. "Всеки от вас е отговорен за управлението на собствените си емоции и има план за това какво да прави, за да се сведе до минимум вредата във взаимоотношенията ви", казва тя. "Ако някой от вас може да остане спокоен и да изпълни този план, няма да се стигне до ескалация и няма да има нужда от оправяне на отношенията".

4. Общувайте активно

Добрите комуникативни умения включват активно слушане, не прекъсване, задаване на добри последващи въпроси, размисъл и избягване на прибързани заключения. "Има много умения за учене, които двойките могат да усвоят, за да бъдат добри комуникатори, но те не са трудни и ако се използват систематично, могат да създадат или да прекъснат една връзка", казва тя.

5. Имайте добри умения за водене на преговори

Всички комуникационни умения са ценни в една връзка. "Но способността да преговаряш за едно решение, което и двамата може да подкрепите и прилагате, е ключът към това, че желаете да се справите с трудните неща, които неизбежно възникват", казва Дорс. Освен това, добавя тя, преговорите държат гнева надалеч. "Когато успешно преговаряш, няма манипулация или предаване, и това поддтиска негодуването", обяснява тя.