Днес ще ви разкрием какви методи могат да бъдат използвани, за да се отклони вниманието от размера на помещението, да се направи интересно ограниченото пространство за живеене и каква роля може да изиграе тавана.

Живеейки в големия град, често се налага да правим компромиси със себе си, включително със своите желания и амбиции. По-специално това се отнася за живота в малките апартаменти. Дори това да е временен период на известно ограничение, бихме искали да се чувстваме толкова удобно, колкото е възможно. Ние леко се докосваме до темата за преобразуването на малкото пространство и даваме 5 примера, които сме сигурни, че ще ви вдъхновят и ще успеете да откриете вашия.

1. Ъглова галерия

Неочакван ход, който обаче се придържа към един много прост принцип – отвличане на вниманието. Благодарение на ъгловия вид на галерията от картини, наблюдателят няма да се фокусира върху близостта на същите тези ъгли и в резултат - на стените, а напротив, окото ще "се разхожда" в пространството, придържайки се към един или друг детайл.

2. Светли цветове за стените и пода

Белият цвят сам по себе си не разширява пространството, но в добре осветени помещения, отражението на същата тази светлина от пода и стените създава усещане за "блясък" и искрене на въздуха. Приятно е да бъдеш в такава стая, комфортно е да работиш, да посрещаш гости и да почиваш. Какво повече е нужно?

3. Игра на надлъжни линии

В нея работи физиката на възприятието, играе интелигентно и сдържано. Може да получите много добър ефект, който дълго време няма да ви омръзне. Главният ключ - минимализъм и правилно поставени акценти. Ивиците трябва да са контрастни и да се допълват от декора и аксесоарите.

4. Правилното място на огледалото

В този случай се има предвид голямо огледало, което играе ролята на портал, прозорец или врата, благодарение на което пространството може да се увеличи почти два пъти. Най-добре тази техника се получава в симетричен интериор, въпреки че с определен процент остроумие, се получават неочаквано добри резултати.

5. Новото "лице" на тавана

Боя, тапети, винилови стикери, живопис... При правилно изпълнение и допълване от останалата част на интериора може да се получат много варианти. С една техника ще можете да "разсеете" вниманието, с друга – да "повдигнете" тавана, с трета – да " дръпнете стените", с четвърта - просто да разнообразите интериора.

Важното в случая с тавана е да не "поражда чудовища". Само една грешка може да ви принуждава често да вдигате глава заради илюзията, породена от периферното зрение. За да се избегне това, опитайте се да не се създавате твърде контрастни и големи единични петна. С други думи, много малки червени октоподи - добре, но един голям в ъгъла - зле.