Мислите си, че знаете всичко за Айфеловата гордост на Париж? Може би, ще останете изненадани от 5-те факта, които ще ви разкрием за Желязната лейди…
 
 
През 1960 г. френският президент Шарл де Гол тайно се споразумял с кмета на Монреал, временно да демонтира Айфеловата кула в Канада за световно изложение през 1967 г. За щастие това не се осъществява, благодарение на наложеното вето от компанията, която управлява кулата.
 
Малко хора знаят, че Айфеловата кула изиграва решаваща роля през Първата световна война. По време на битката при Марна през 1914 г. френските сигнали са били изпращани от върха на кулата.
 
От 1925 г.–1935 г., Айфеловата кула, по прякор “Желязната лейди” е била използвана като търговски билборд от CITROEN, местна френска компания за автомобили. Кулата била с вертикално светещо оборудване във формата на CITROEN. 

В началото на 20 век френският шивач, Франсоа Рейшелт, си направил импровизиран парашут с намерение да скочи от последния етаж на Айфеловата кула. Опитът му се оказва неуспешен, но до днес се пазят много архиви за подвиза му. 

Повечето хора знаят, че Густав Айфел е архитектът, проектирал Айфеловата кула, но това, което е известно на малцина е, че той има частна стая, построена за него на върха на кулата, която може да се види и днес.

Ако се интересувате как Айфеловата кула е била построена, отделете две минути от вашето време и вижте видеото: