Знаете ли кой е онзи тропически остров, който се отличава с извисяващи се в облаците вулкани, планински склонове, хармонична природа, черни и изящни плажове, галени от топлите вълни на Индийския океан? Бали! Онова малко кътче от рая, което крие в себе си и няколко невероятни факта, с които ще ви запознаем днес:

Най-скъпото кафе

Най-скъпото кафе в света идва от Бали. Нарича се "Копи Лувак" и не е типичното кафе, което пиете всяка сутрин. Зърната се събират от фекалиите на цивета - срамежливо котешко животно, което обитава Азия. То подбира най-зрелите кафени зърна, а преработката в стомаха му се оказва идеална за създаването на любимата сутрешна напитка. Опитвалите казват, че кафето има невероятен вкус, а цената на килограм варира от 100 до 600 долара, в зависимост от страната, в която се продава.

Трябва да оставиш храната в чинията си

Не казваме, че трябва да оставите от пресните си ястия с морски дарове, когато вечеряте в ресторант, но ако сте поканени в местен семеен дом, етикетът е различен. Може да се окажете на пода и да ядете с ръцете си. В тези случай използвайте само дясната си ръка и когато имате достатъчно, трябва да оставите малко храна в чинията си, за да са сигурни домакините, че сте приключили.

Балийският календар има само 210 дни

Не бъдете прекалено шокирани, ако местните хора ви пожелаят честита нова година просто по някое случайно време на годината. Те традиционно поддържат различен календар, който произхожда от хиндуистката религия. Състои се от 10 седмици, всяка от които има 10 дни. Смятаме, че това е доста удобен календар.

Маймуните нямат никакви маниери

Не е нужно да ходите в гората на маймуните, за да бъде откраднат телефонът ви от макак - това може да се случи навсякъде, където виждате тези пищящи същества. Вдъхновени от туристите, които ги хранят и се снимат с тях, маймуните на всеки обект в Бали могат да се опитат да вземат вашата чанта, шапка, слънчеви очила или храна. Радвайте им се от разстояние и не забравяйте, че ако им се усмихнете с оголени зъби, за тях това си е директна покана да се бият с вас.

Имена на деца и... никаква креативност

Балийците обикновено имат едно от следните четири имена: Уаян, Мад, Ньоман или Кетут. Те просто и ясно означават първороден, втори, трети и четвърти и няма значение дали детето е момче, или момиче! От една страна това им спестява главоболия и скандали на коя баба да се кръсти детето.

 

 Приказни плажове, океан, невероятно красиви залези и отпускащо релаксиране... Кой не мечтае за такава почивка? Ех, само ако можеше Бали да се окаже на клик разстояние... Е, може! Единственото, което трябва да направиш, е да участваш в нашата игра, за да си спечелиш тропически трип за двама по време на студената зима. И това не е всичко - осигурени са самолетните билети от Qatar Airways, плюс 1000 лева джобни от Ferratum! Е, какво чакаш още? Пожелаваме ти успех!