Внимание: Нарцисистът е изключително обаятелен и харизматичен! Затова обикновено сме склонни да му прощаваме всичко. Но не осъзнаваме, че, толерирайки него, пренебрегваме себе си. Ако следващите 5 неща важат за човека до вас, най-добре се замислете. Това ли е връзката, която искате? Това ли е човекът, който искате? Това ли е бъдещето, което искате?

1. Нарцисистът е влюбен в уменията си

Той не спира да се изтъква. Обича да демонстрира превъзходството си. Убеден е в него. Затова му е трудно да учи от другите. И предпочита да принизява способностите на другите. Склонен е да вижда грешките в останалите, но не може да види собствените си грешки. Или не иска. Вярва, че е с едни гърди пред другите и че е тук, за да ги води. В посоката, която той иска. Без значение дали те искат.

2. Нарцисистът е добър манипулатор

Той владее до съвършенство умението да манипулира останалите. Харесва му да се чувства като шахматист, който размества пешките пред себе си. И за да спечели играта, е готов на всичко. За него с абсолютна сила важи максимата, че целта оправдава средствата. Убеден е, че е роден победител и ще направи всичко, което зависи от него, за да стигне до победата.

3. Нарцисистът не се съобразява с чувствата на другите

Той не се интересува от нищо, освен от начина, по който се чувства самият той. Искреното състрадание и съпричастността са му почти непознати. Когато проявява подобни жестове, те са по-скоро поза, още един начин да се почувства добър в собствените си очи. Но когато трябва да промени нещо в себе си, заради човека до себе си, никога няма да го направи.

4. Нарцисистът се нуждае от непрекъснато ухажване

Той иска да бъде харесван от всички. Иска да бъде обожаван от всички. И търси вниманието на всички. Няма значение дали става дума за мъже, или жени. За познати или непознати. За приятели или за колеги. Той просто трябва да се чувства боготворен. В противен случай губи почва под краката си. Губи увереността и самочувствието си. И се страхува, че ще изгуби и себе си.

5. Нарцисистът ревнува

Той не може да допусне, не може да приеме, че и някой друг може да се радва на внимание и обич. Че и някой друг може да бъде интересен за останалите. Когато до него застане силна, колоритна личност, се чувства застрашен. Чувства се длъжен да започне съревнование. Макар да твърди, че иска да се обгражда със силни характери, той всъщност има нужда от слаби и податливи на влияние хора до себе си.

Автор: Неизвестен