Днес ще ти разкрием какво казват двама от топ стилистите на Ню Йорк за лошите навици за грижата за косата ни и как саботират луксозните трикчета, които се предполага, че използват.

Здравата коса може да увеличи увереността ни, но колко увереност имаш в умението си да я запазиш здрава? Косата е доста деликатна и веднъж повредена, е много трудно да се поправи. Боядисването, топлинната обработка и дори околната среда могат да окажат влияние върху косите ти. За щастие, има много ежедневни навици за грижата за нея, които могат да ти помогнат за поддържането на гривата ти в добро състояние. Има обаче и много неща, които можеш да спреш да правиш. Двама от най-добрите стилисти в Ню Йорк, Елиът Ривера и Шавон Кюлен, споделят кои са най-големите грешки в грижата за косата, на които са станали неволни свидетели. А ти допускала ли си някои от тях? Ако отговорът е положителен, спри още сега.

1. Носиш косата си вързана често 

"Това води до накъсване особено ако косата ти е изсветлена", казва Ривера за едно фалшиво предимство на косата, а именно това да я държим прекалено стегната твърде често. „Може да видиш накъсването в горната ѝ част. Прекомерното опъване при силно издърпване дори може да увреди фоликулите на косата, причинявайки постепенна загуба, наречена алопеция на тягата. Загубата на коса може дори да стане постоянна.

2. Даваш много пари в салона, но не полагаш достатъчно грижи у дома

"Хората прекарват толкова много време и дават много пари в салона, но не искат да инвестират в качествени продукти, за да поддържат косата си у дома", казва Кюлен. Тя отбелязва, че много от продуктите за грижа за косата са по-евтини, защото имат по-евтини съставки, които често могат да бъдат жестоки към косата. "Хората винаги са шокирани от разликата между това, което стилистите препоръчват и всичко, което се продава. Има толкова много опции за продукти, защото има различни видове коса и фактори, които могат да ѝ повлияят", допълва още тя. "Повечето стилисти наистина се грижат за косата ви, не просто се опитват да ви продадат нещо."

3. Слагаш маска на лицето, но не и косата си

Всичко, което трябва да направиш, е да прегледаш Инстаграма си, за да видиш как Криси Тейгън и Дрю Баримор използват мед за хидратация, детоксикиращи продукти с въглен и успокояващо алое върху лицата си. Кюлен смята, че трябва да полагаш същата грижа и за косата си - в края на краищата, тя е съставена от кератин, подобно на кожата ни. "Всички казват, че нямат време за такива маски", казва Кюлен, така че тя предлага мултифункционално решение - просто си направи маска преди например да позистиш у дома и стой с нея за около час, а след това си вземи душ.

4. Разресваш косата си след душ вместо преди него

„Косата е най-крехка, когато е мокра“, отбелязва Кюлен. Не я разкъсвай с четка веднага след душ. Ако се нуждаеш от разресване, тя препоръчва да го правиш преди това, когато косата ти е суха. След това, когато е мокра, използвай широк гребен или четка, специално разработена за работа с мокра коса.

5. Използваш един и същ шампоан от много време

Тайната на безжизнената коса е да продължаваш да използваш един и същ шампоан година след година. За блестяща и обемна такава сменяй шампоана си редовно. "Понякога косата ти свикна с шампоана, който използваш постоянно", казва Ривера. Разнообразието от шампоани ще ѝ помогне да се възстанови и ще я направи по-лесна за управление. "Добре е да имаш няколко различни шампоана за различни цели – овлажняващ, за блясък, за запазване на цвета и за обем. След това просто ги сменяй.“