Едно от най-големите богатства на България са множеството красиви и интересни пещери, с които природата е дарила страната ни. Те са истински феномени, които привличат вниманието на хиляди туристи и завладяват сърцата им моментално. Всяка е различна, впечатляваща по свой собствен начин. Сега ще обърнем внимание на 5 от най-красивите български пещери, които определено трябва да посетите.

1. Снежанка – позната още, като „Перлата на Родопите”.  Разположена е на 5км от гр. Пещера. Тя е значима, интересна, впечатляваща с красота и причудливи форми. Дълга е само 145м, но в тях са събрани всички възможни пещерни образувания - сталактити, сталагмити, драперии, езерца и т.н. Кръстена е на снежнобелите наслаги, които образуват и много интересни форми – „Каракачанката”, „Джуджета”, „Снежанка”, която чака своя принц, „Статуята на свободата”, „Папагалче”, „Делфинчето”, както и няколко зали – „Музикалната зала”, „ Голямата зала”, „Залата на виметата”, „Вълшебната зала”, където си стои и Снежанка.

2. Ягодинска пещера – отново Родопска прелест, тя е дълга цели 10км. Изградена е на три етажа, като само последният е електрифициран. Посетителите на пещерата могат да се разходят по 1100-метрова пътека. Входът и изходът представляват прокопани тунели, чиято дължина е 150 и 80 метра. В нея туристите могат да се запознаят отново със сталагмити, сталактити, сталактони, образувания, със цветни скални слоеве, наречени „леопардови кожи”, „завеси”, пещерни перли. Тукпричудливите форми присъстват под формата на Дядо Коледа, Богородица и Младенеца, различни животни и фантастични герои, Пижо и Пенда, Снежанка и седемте джуджета. Изключително интересна традиция е, че в нощта на 31.12 срещу 01.01, в пещерата се украсява и пали елха, с която спалеолозите празнуват Нова Година. В същата зала са се провеждали около 200 сватби... колко вълнуващо!

3. Деветашката пещера – Тя се намира на 15км от Ловеч. Интересното в нея са двата клона, като единия е топъл и сух, а през другия протича река. Малко по-напред в пещерата има обширна зала – 2400кв.м. Разбира се, тук също могат да се видят типичните образувания – сталагмити и сталактити. Привличащи внимание са сводовете при входа, а нещото, което определено заслужава внимание, е бронзовата апликация от 5 век пр.н.е. Една от залите в Деветашката пещера носи името „Олтара”. Тя съхранява ценни останки от неолита по родните земи. Стигнахме и до, може би, най-запомнящия се и внушителен факт – именно в тази пещера се състояха снимките на популярния филм „Непобедимите 2” и точно тя доведе в България някои от най-големите холивудски имена – Арнолд Шварценегер, Жан-Клод Ван Дам, Силвестър Сталоун, Брус Уилис, Джейсън Стейтъм, Джет Ли, Чък Норис и Долф Лундгред. Като спомен, посетителите могат да се разходят по изградения специално за продукцията мост над река Осъм.

4. Леденика – тя се намира на 16км от Враца, а красивото си име получава заради ледени пещерни форми, които се образуват през зимния сезон. Това е едно от местата, където желанията ви могат да станат реалност – в пещерата има езеро, което ще сбъдне мечтите ви, ако го докоснете. Има доста зали – „Преддверие” е първата, там са разположение и ледените образувания. След това, през прохода „Плъзнята” се стига до по-малка зала. Туристите продължават напред до „Голямата концертна зала”, където ежегодно се провеждат т.нар. „Ботеви дни” – от 24 май до 2 юни. Интересни са „Дядо Коледа”, „Къщата на Баба Яга”, „Главата на Великана” и т.н.

5. Дяволското гърло – отново една красива пещера в Родопите, която нашепва тайнственост и вълнение. Тя няма характерните причудливи форми, но пък предлага много повече. Тук хората усещат природните сили, страшния полъх на непознатото и величието на един феномен. Името на пещерата идва от входа, който прилича на дяволска глава, в чието гърло се излива със силен грохот гневен водопад. Точно там Орфей се спуска към подземното царство, за да търси Евредика. Митове и легенди - какво по интересно и впечатляващо. Триградската река, се излива в Дяволското гърло от 42м височина, които образуват най-високия подземен водопад на Балканите. Заради него това място е наречено „Бучащата зала”. Факт, който свидетелства за тайнствеността на пещерата е, че нищо, пуснато във водите й, не стига до изхода. Въпреки опасният път, самата пропастна форма на пещерата и цялата несигурна атмосфера, маршрутът е осеян с безопасни парапети. Има много атрактивни форми, които привличат вниманието – една от тях е Богородица, чийто олтар се намира при изхода на Дяволското гърло.