Да имаш свекърва е доста трудно. А да се разбираш с нея – още повече.

Когато се омъжите, по всяка вероятност ще получите свекърва – жената, която е отгледала съпруга ви. И бързо помежду ви възникват конфликти. Тя е отгледала партньора ви и е свикнала нещата да се случват по определен начин, а след това се появявате вие и всичко се променя. Този конфликт може да е тежко препятствие в брака и дори да го разруши. Но не се тревожете! Ако разберете как разсъждава вашата свекърва, можете не просто да подобрите връзката си с нея, но и да подсилите отношенията с половинката си.

Ако мразите свекърва си, ето пет причини да спрете – дори и да е много трудно:

1. Разберете, че тя има опит, който вие не притежавате.

Нашите свекърви правят нещото, което ние тепърва започваме да правим, от повече от няколко десетилетия. Те имат богат опит – опит, който вие трябва да оцените и да се възползвате. Тази помощ определено може да ви е от полза.

2. Спомнете си, че тя е отгледала партньора ви.

Трудно е да си го представите, но тази жена е влияла на живота на партньора ви за повече от 18 години. И това не трябва да бъде подценявано.

Моята свекърва винаги ми казваше, че синът й може да чисти тоалетни и да пуска прахосмукачка като истински професионалист. Аз й казах, че за 20 години брак, съм го отучила от това: вече не чисти нищо. И разбирам, че това беше като шамар в лицето й. Тя е работила усилено, за да го възпита и тези нейни усилия трябва да бъдат оценени и уважени.

А и в крайна сметка, вие сте се влюбили в човека, който тя е отгледала.

3. Помнете, че тя обича децата ви толкова, колкото и вие.

Знам, че баба ми оказа много положително влияние в живота ми. Тя беше страхотна майка за моята майка, а за мен беше просто невероятна. И знам със сигурност, че внуците са най-страхотното нещо, което се беше случило в живота й.

Затова уважавайте факта, че тази жена обича децата ви, колкото и вие. Всеки човек, който обича вашите хлапета, е подарък.

4. Помнете, че тя просто иска да помогне.

Свекървите нямат за цел да ни подлудяват. Те не искат да критикуват възпитателните ни методи или да се оплакват за състоянието на кухнята ни. Те просто искат най-доброто за децата и внуците си. В повечето случаи, намеренията им са добри.

Може и да го казват по малко по-остър начин, но помнете – целта им е просто да помогнат.

5. Помнете, че сте късметлийки да я имате.

Толкова много майки по света нямат никаква подкрепа – техните собствени майки и свекърви са далече или не са вече между живите. Когато сме нови родители или дори малко по-опитни, сме късметлийки, ако имаме някой, който да ни помага, когато е необходимо.

Никой не става по-млад и те не винаги ще са сред нас. Оценете късмета си и се възползвайте от него.

Може и да не е лесно първоначално, но обещавам ви, че с течение на времето ще разберете, че си заслужава. В крайна сметка, партньорът ви обича тази жена. Тя е негова майка. Ако и вие я заобичате, ще покажете на мъжа си колко много държите на него и всички ще са щастливи.

Вие в какви отношения сте със своите свекърви? Какво проработи за вас?