Установено е, че 62% от котките спят със своите възрастни собственици, а 13% - с деца. Котките са сладки и е съвсем естествено да искате да ги държите сгушени до себе си, но в действителност това може да крие някои рискове и да не е добра идея.

Събрахме няколко причини, поради които запазването на леглото ви в зона без котки може да е най-доброто решение.

Възможно е да има бълхи или други паразити

Когато споделяте леглото си с котката си, също го споделяте с всички паразити, които може да има. Например, бълхи. Една бълха може да живее върху домашния ви любимец почти 2 месеца и може да бъде трудно да се отървете от тях, ако не обезпаразитявате котката редовно.

Може да внесе отпадъци в леглото ви

Тоалетните на любимците ни не са най-чистите места и дори най-чистите котки имат отпадъци от тях по лапите си. Тази мръсотия може да попадне в леглото ви и да доведе до рискове за здравето.

Може да ви надраска или ухапе

Много котки понякога ще драскат или хапят краката ни, докато се движим под завивките. Ако спят или дремват в леглото ви и внезапно ги събудите, могат да се развълнуват и да се „развихрят“. Особено ако котката лесно се плаши.

Може да съсипе спалното ви бельо

Въпреки че драскането се счита за нормално поведение за котките, не е хубаво да се приберете и да видите уютните си чаршафи и одеяла разрушени. За да избегнете това, може да искате да запазите леглото си без котка и вместо това да ѝ осигурите друго удобно легло.

След като започне да спи там, няма да иска да си тръгне

Ако котката ви свикне да спи в леглото ви и изведнъж я изгоните, може да ви изненада с някакво не особено добро поведение. Например - събаряне на неща, бъркотия или разваляне на столове или завеси. Котките обикновено не реагират добре, ако внезапно им отнемат територията.

Споделяте ли леглото си с котка?