Виждали сме много двойки, които изглеждат щастливи заедно (особено ако съдим по профилите им във Фейсбук), а след известно време неочаквано се разделят. Двойки, които явно са се обичали много, изведнъж прекъсват взаимоотношенията си. Понякога желанието да бъдем с някого не е достатъчно, за да изградим стабилна връзка – любовта изисква да се стараеш за нея, да я подхранваш.

Ако искате да разберете дали партньорът ви е правилният човек за вас, или ви очаква разочарование в бъдеще, тези 5 признака могат да ви помогнат. Според психолозите те са сигурни знаци, че нещо във връзката ви не е наред.

Постоянните скандали

Разбира се, няма двойка, която никога не се кара. Такива спречквания са не просто неизбежни, но и важни за развитието ви като двойка. Но ако кавгите се превърнат в ежедневие, това е сериозен признак, че нещо не е наред и е време да се замислите за връзката си. Границата между безобидния спор и непоправимото е много тънка – някой остър коментар може да предизвиква жестока обида, която да бъде последвана от физическо насилие.

Трябва да помислите в перспектива – в какво ще се превърнете, вие и вашата връзка, след няколко години? Какъв ще бъде животът ви заедно след 5-10 години, ако кавгите и обидите продължават? Трябва да си представите бъдещето с този човек и да прецените дали то отговаря на представата ви за семейство. Защото ако се карате още в началото, какво ли ще стане след 10 години?

Ревността не е любов

Сред някои хора битува схващането, че колкото повече ревност има в една връзка, толкова по-силна е любовта. Всъщност това въобще не е вярно. Ревността не е любов, тя не е съзидателна, тя е разрушителна стихия, която трябва да бъде държана под контрол. Например, ако партньорът ви приеме нечия чужда помощ или разговаря с някого, това не е означава, че ви изневерява или че има някакви намерения към другата жена. Истината е, че ние толкова сме свикнали да възприемаме партньорите си като наша собственост, че понякога истината ни се струва изкривена и виждаме неща, които не съществуват.

На света има много неща, които могат да ви сближат, но ревността не е едно от тях. Тя е просто показва липса на увереност в собствената ви личност. Ние пренасяме комплексите си върху любимите ни, но ревността няма нищо общо с любовта. Но има много общо със задушаващите и обречени връзки.

Разстоянието

Ситуация, в която единият отива да учи или работи в чужбина, винаги трудно се преодолява. Колкото по-голямо е разстоянието помежду ви, толкова по-рядко ще се виждате на живо и толкова по-бързо ще свикнете да не бъдете заедно. Само след няколко месеца образът на любимия ще се размие и ще бъде запълнен само от вашите представи. Имейлите и видео разговорите не могат да заменят живия контакт. Въпреки всичко има двойки, които запазват любовта и връзката си в такива ситуации. Връзките от разстояние не са винаги обречени на провал, но е от изключително значение колко време сте били заедно преди това – ако сте двойка едва от няколко месеца, ще е почти невъзможно да запазите връзката си.

Постоянното съмнение в избора ви

Напълно е нормално понякога да се съмнявате във връзката си, да се чудите дали той е правилният човек, да изпитвате нервност при мисълта да се омъжите за този човек. Но в правилната връзка времето потушава тези притеснения и страхове. Колкото по-дълга е връзката ви, толкова по-малко съмнение остава. След време, когато се опознаете, и откриете нови качествата у партньора си, те не трябва да ви плашат.

Ако постоянно чувствате съмнение, това е знак, че нещо във връзката ви или в самите вас липсва. Може би партньорът ви е този, който ви задържа назад, може би той е виновен за страховете ви. А може би посоката на връзката ви е това, което ви притеснява. Или чувствате някаква липсва в самите вас, която имате нужда да изследвате. Каквато и да е причината – не можете да пренебрегвате тези чувства.

Различните възгледи и цели

„Противоположностите се привличат“ – със сигурност сте чували тази фраза много пъти. Но в живота нещата често стоят по различен начин. Може да ви се е струвало, че връзката ви е чудесна, докато и двамата сте учили в един и същ университет, но веднъж щом сте започнали да преследвате успеха в кариерата си, е нормално да прекарвате по-малко време заедно. Изведнъж осъзнавате, че искате различни неща и чувствата ви бавно охладняват.

Можете да изградите здрава връзка само с човек, който има същите възгледи за живота. Разбира се, няма как да откриете човек, който съвсем да привлича на вас или да има точно същите приоритети. Но трябва да имате сходни разбирания по някои от най-важните теми – как ще бъде разпределена грижата за домакинството, какви трябва да са ролите на мъжа и жената в семейството, искате ли да имате деца, как ще ги възпитавате, какви са моралните ви ценности. Ако мненията ви по тези теми се разминават драстично, няма смисъл да се заблуждавате.