Кой твърди, че времето никога не е лошо? Особено, ако през прозореца виждаме, че вали и е мрачно! Тъмнина, хлад, вятър... Те определено могат да натъжат и най-жизнерадостния и весел човек. Есенният синдром би могъл да се прояви по различен начин у всеки: от леко чувство на обезсърчаване, та чак до пълно нежелание за каквото и да било.

Но как да различим безобидното лошо настроение от сериозната депресия и как да определим тревожните симптоми, с които трябва да се справим? Отговорите в следващите редове: 

Депресивно и тъжно настроение, подправено със стремеж към уединение 

Съвет: Всяко утро започвай не с кисела физиономия и с моментално влизане в банята за бърз душ, след което бързо да излезеш за работа, а с чаша чай, малко шоколад и любимата си песен. Ще се изненадаш колко бързо усмивката ще се появи на лицето ти.

В случай, че първите признаци са наяве, е нужно да похапваш повече банани, сирене и шоколад, а също така и да си позволиш една чаша сухо вино. Прави си слънчеви бани, ходи на театър, кино, на изложби или посети най-новия ресторант в града ти. Не забравяй и приятелите - най-сигурното лекарство в борбата с лошото настроение

Отсъствие на апетит, сънливост и умора, рязко понижаване на активността

Съвет: Есента не е най-правилното време за каквито и да е диети. Така че по-добре не лишавай организма си от това, от което има нужда, разбира се в разумни количества. Запомни, че плодовете и зеленчуците трябва да са основна част от твоите хранения, тъй като по този начин ще си набавиш така необходимите витамини. 

10 продукта, които се справят отлично с лошото настроение 
  • пълнозърнест хляб
  • спанак
  • вода
  • ориз и картофи
  • пуешко месо
  • цитрусови плодове
  • млечни продукти
  • орехи
  • шоколад!

Опитай винаги да имаш по малко от тях - гарантирано ще се усмихнеш и скоро дори ще имаш нови сили и енергия. Не забравяй и друго - направи си дневен режим, в който правилно да разпределиш времето за сън. Ставай по едно и също време в продължение на няколко дни, за да свикне биологичния ти часовник и след това сама да се събуждаш свежа и отпочинала. Започни да се занимаваш с някакъв спорт, който ще извае тялото ти, а оттам и ще повиши самочувствието ти.

Раздразнителност

Съвет: Усмихни се! Ще видиш как за секунди всичко ще ти се стори по-леко и слънчево. Това важи с пълна сила и за хората около теб - усмивката вдъхновява и кара хората да забравят за проблемите си поне за няколко минути. Тайната се крие в това, че усмивката стимулира производството на ендрофин - хормонът на щастието. Опитай да си казваш всеки ден в огледалото "Аз съм спокойна и уравновесена, обичам този свят и всичко ще бъде наред". Нека това се превърне в навик. Опитай и да се отървеш от прекомерните изисквания към себе си, тъй като те са причина за раздразнителност. Можеш да си вземеш домашен любимец, на който да даваш цялата си любов и който определено ще те направи по-смирена и балансирана.

Обиждаш се и за най-малкото

Съвет: Вземи себе си и настроението си в ръцете си. Не си мисли, че всички около теб, очакват определено поведение и ще те съдят винаги и за всичко казано. Всеки от нас е различен и не трябва да се опитва да се сравнява с другите. Остави хорското мнение в миналото си!

Научи се да изразяваш недоволството си на глас и общувай само с хора, които харесваш. Струва си, нали?

Имаш ниска самооценка и негаивно отношение към себе си 

Съвет: Май си забравила колко е важно да обичаш себе си, нали? Време е да си припомниш! Направи всичко онова, за което отдавна мечтаеш, но поради една или друга причина все не ти е оставало време. Промяна на прическата, красив маникюр, скок с бънджи... Запознай се с нови хора, които ще те научат на нови неща и с чиято помощ ще опознаеш нови свои страни. 

Любов! Кой каза, че само пролетта и лятото предразполагат за нови обекти, към които да насочиш любовта си? Нима все още не си се срещала с романтичната премяна на есента? Е, време е да се престрашиш - все пак никога не знаеш дали една случайна среща няма да прерастне в нещо много по-сериозно!

Не забравяй, че макар и вече да е есен, това не значи, че хората около теб, а и ти трябва да сте тъжни и мрачни. Все пак всичко зависи от психологическата ни нагласа и това как възприемаме реалността. Колкото по-рано оцениш себе си и своите възможности, толкова по-малка е вероятността да станеш жертва на есенната депресия.