Като хора, ние постоянно се променяме, но невинаги забелязваме тази трансформация като такава. Промените в живота ни могат да ни направят по-щастливи или по-нещастни, та дори и разочаровани от себе си. Едно обаче е сигурно - с основните промени в живота си ще се сблъска всеки, рано или късно, но това как ще ги приемем и допуснем в живота си, зависи само и единствено от нас! 

Появата на домашен любимец

За любовта ни към четириногите ни приятели, красноречиво говорят количеството лайкнати картинки и постове в социалните мрежи. Домашните любимци създават атмосфера на уют и ни помагат да се справим със стреса и тревогата от ежедневието. В домовете, където живеят кучета или котки, е доказано, че стопаните им страдат доста по-рядко от сърдечни заболявания, отколкото семействата, в които няма такива. 

Изследвания показват, че играта с домашния ни питомец, дори и само 15-20 минути на ден, повишава нивото на серотонин и окситоцин в организма ни. Интересен е фактът, че е вярно и обратното: при същата игра, се наблюдава по-голямо производство на хормоните на щастие и в кръвта на четириногите!

Бракът

Стресът, който преживяваме, докато планираме този така важен ден за нас, обичайно се превръща в радост и въодушевление от самата мисъл за новия живот с любимия човек. Доказано е, че женените хора страдат по-рядко от депресии, по-несклонни са да изпаднат в ситуация на зависимост от наркотици и като цяло са доста по-доволни от живота си, отколкото хората, които нямат връзка в момента. Разбира се, всичко това важи за хората, които са щастливи в своя брак!

В семействата, където няма разбирателство, положението е по-сериозно - стресът, тревогата и емоционалното насилие се отразяват доста тежко на двойките, особено на дамите във връзката. Причината се крие в механизмите за разрешаване на различните проблеми и конфликти: стилът на жените включва по-голяма съпричастност и чувство за поставяне на мястото на другия, докато мъжете са по-склонни да бъдат малко по-отстъпчиви и отзивчиви в ситуация на конфликт, за да могат по-безопасно да се измъкнат от предстоящия разговор с жена си. 

Развод

Раздялата с човек, който сме обичали толкова силно, може да се окаже доста сериозно изпитание... почти толкова, колкото и смъртта на любим или близък човек. В такава ситуация, често се наблюдава "горчиво разочарование" - от това какви сме, какъв избор сме направили, разочарование от нашите надежди и мечти! Губене на ориентация за околния свят и депресивни състояния, също са част от този период. Доказано е обаче, че дамите се справят доста по-успешно от мъжете в подобни ситуации. 

Раждането на дете

С появата на това щастливо събитие, се появява и истинският смисъл на живота! Но статистиката показва, че не при всеки това е точно така. 

Изследване от 2015 година доказва, че бъдещите родители очакват това събитие с голямо вълнение и приятни емоции. Но при 2/3 от изследваните бъдещи родители, се наблюдава рязко понижаване на нивото на щастие - а въпроси като "Как ще възпитам детето си?", "Ще се справя ли добре като родител?", "Кога ще се върна към нормалния си начин на живот?" са само част от терзанията им. 

Всичко се възвръща към нормалния си ритъм след втората годинка на детето, но въпреки това по-ранни проучвания сочат, че днешните родители са по-щастливи от тези преди 20 години например.

Що се отнася до условията, които определят дали ще бъде или не едно раждане на дете положително събитие за даден човек, психолозите са единодушни: бременността трябва да бъде желана, а не грешка и е добре двамата бъдещи родители да познават семействата си и да имат тяхната подкрепа. Това е от изключително значение, особено за първите седем години от живота на новия член на семейството. 

Смърт на родител

За съжаление, никой не може да бъде подготвен за този естествен ход на живота... 

Колко силно е чувството на тъга, отчаяние, депресия и гняв обаче, зависи от това какви са били отношенията ни с починалия човек. Така, обикновено мъжете страдат повече от загубата на своите бащи, а жените обратно - от тази на своите майки. Ясно е и друго - колкото по-млади преживеем този момент, толкова по-болезнено е за нас. Децата, загубили родителите си като малки, имат по-слаба имунна система и са доста по-податливи на състояния на депресия и опити за самоубийство.