Всяка жена държи на прическата си и на това, тя да изглежда гъста и блестяща. За да се постигне трябва структурата на косъма да се характеризира със здравина. Има множество фактори, които влияят на растежа и състоянието. Ако редовно използвате сешоар и преса, това е възможно да доведе до дехидратацията на косата, споделят от Биотика. Влияние оказва и смяната на сезоните, тъй като през лятото косата е изложена на вредните ултравиолетови лъчи, а през зимата на студ и вятър, които са предпоставка за нейното изсушаване.

Изтощеният вид може да бъде разпознат много лесно, защото липсва достатъчно мекота и блясък, косъмът е по-твърд при докосване, а в същото време е крехък и чуплив. Тези обстоятелства изискват да вземете определени мерки, за да я подхраните и да възстановите нейната структура. От Биотика бг препоръчват да използвате продукти с натурални съставки, съобразени с нуждите на вашата коса.

Кои фактори могат да направят косата суха?

Ако сте забелязали, че косата ви е станала по-крехка и чуплива, е препоръчително да откриете причината възможно най-бързо. Има редица фактори, които биха повлияли негативно върху състоянието ѝ, споделят от Биотика. Възможно е да използвате шампоан и балсам, които не са подходящи за вашия тип коса и само ѝ вредят.

Съществуват и множество здравословни проблеми, които могат да се отразят зле на общото състояние. Най-често са свързани с дефицит на различни витамини, кератин или наличие на хормонален дисбаланс. Хормонът, познат като андроген, отговаря за растежа и състоянието на косъма и неговите показатели извън нормите могат да повлияят отрицателно. Възрастта също оказва влияние на структурата на косъма. Като външни фактори можем да споменем честото посещение при фризьори, както и използването на уреди за термична обработка, като преси и маши, които служат за оформянето на прически. Начинът на живот и храната, която използвате, също имат значение за външния вид.

Биотика бг

Ако вече сте констатирали този проблем, незабавно трябва да предприемете мерки. Най-ефективно ще повлияете на състоянието, ако терапиите към които се насочите, са както външни и козметични, така и вътрешни, чрез прием на различни хранителни добавки, витамини и билки.

В каталога на Биотика ще намерите шампоани и маски за коса с подходящи съставки, които ще се погрижат да подхранят косъма и да му доставят необходимата влага. Хидратацията е от ключово значение, защото при този проблем е възможно и скалпът да е сух. Специалистите от Биотика ще ви споделят няколко съвета, които биха подобрили здравето и състоянието:

- ограничете временно третирането чрез термична обработка и боядисване – за известен период може да спрете да се боядисвате, тъй като тази процедура също действа дехидратиращо. В боите има различни химикали, които са доста агресивни. От Биотика смятат, че може да заложите на натуралните бои, съставени от билки и масла. Избягвайте да се сушите със сешоар и се откажете от пресата. Друг вреден навик е сресването, когато в мокро състояние;

- не я мийте прекалено често – това е основна грешка, която води до изтощаване. Много често сухата коса се омазнява бързо, а това ви заблуждава, че трябва да я измиете. Старайте се да използвате повече подхранващи маски, напомнят от Биотика. Те включват в състава си масла и витамини, които ще направят косъма гъвкав и блестящ;

- сменете козметиката, която ползвате – изберете шампоан и балсам от Биотика, които ще хидратират косъма и ще направят структурата мека и с голям обем. Използвайте редовно качествени натурални масла, защото те са истински еликсир за сухия и изтощен косъм. Подходящи според професионалния екип на Биотика са: зехтин, масло от жожоба, кокосово, арганово, бадемово масло;

- здравословното хранене – правилната диета се отразява не само на здравето на организма, но и на това на космената покривка. Ако страдате от суха и изтощена коса, трябва да приемате храни, богати на желязо, витамини С и B, цинк и протеини. Те се съдържат в плодовете, зеленчуците, яйцата, месото и рибата. Ако смятате, че не се храните достатъчно разнообразно, допълнете менюто си с хранителни добавки. Те са специално разработени, да доставят на тялото необходимата комбинация от витамини и минерали. В онлайн магазин Biotica.bg ще откриете разнообразни природни продукти в помощ на сухотата;

- ползвайте домашни маски – опитайте изпробваните с времето собственоръчно приготвени маски. В състава им най-често влизат жълтък от яйце, зехтин, оцет и витамин А. Комбинацията от натурални съставки ще повлияе положително върху скалпа и изтощената коса.

Комплексната грижа е най-ефективният метод, смятат от Биотика. Важно е да притежавате качествена козметика и да си набавите нужните витамини и минерали, които да повлияят на организма отвътре.

Как подходящите масла подобряват състоянието на косата?

Маслата се използват все по-често, а когато са добре подбрани, те правят чудеса. Натуралните масла подхранват косъма, правят го блестящ и го хидратират. Предпазват и от вредните UV лъчи, които много често увреждат структурата на косъма. Маслата се грижат за това, прическата ви да не се наелектризира и да изглежда максимално загладена и жива.

Биотика препоръчва аргановото, като едно от най-ценните и качествени масла. То се използва най-вече при чувствителен скалп и изтощена коса. Може да бъде открито както самостоятелно, така и в състава на различни маски и шампоани. Хубавото при него е, че се абсорбира изключително бързо и прави структурата идеално гладка. Друго ценно масло е кокосовото. То предпазва и хидратира косъма, затова е включено в различни козметични продукти за сух скалп.

Защо честото подстригване е важно?

Сигурно искате да притежавате гъста и красива прическа, която притежава блясък и обем. Ако обаче тя в момента е суха и изтощена, най-доброто към което можем да ви насочим е редовното подстригване на връхчетата. Премахването на цъфтящите краища ще ѝ даде възможност, да изглежда по жива и плътна. Не е необходимо да режете прекалено много, за да постигнете този добър резултат.

Ако приемате достатъчно витамини и използвате правилна подхранваща козметика, много бързо ще се справите с възникналия проблем и ще се радвате на здрав косъм. Специалистите на Биотика съветват, да не поставяте много стегнати ластици и фиби, защото те допълнително увреждат и накъсват косъма.