Живеем във време, когато е почти обидно да чуеш „Много си чувствителен!”. Думи, които обикновено са придружени с онзи особен тон на леко съжаление и пренебрежение. Думи, които сякаш ти казват: „Спри да се държиш детински. Порасни!”.

Всъщност, какво значи да си чувствителен? Това значи да притежаваш сърце, отворено за другите. Сърце, изпълнено със съчувствие. Сърце на Човек.

Има обаче няколко съвета, които всички чувствителни хора трябва да прочетат... и да започнат да прилагат. Защото само така ще успеят да защитят себе си от не чак толкова чувствителния свят около нас.

Ето кои са те:

1. Приемете, че не можете да помогнете на всички

Чувствителните хора усещат как се чувства човекът срещу тях и веднага изпитват нужда да му помогнат, ако е в тежка ситуация, да го подкрепят, ако минава през труден период. Не всеки обаче иска помощта ни. Не всеки може да я оцени. А и не на всеки можем да помогнем. Ако не се научим да се пазим, ако не се научим да се съхраняваме, ще дойде момент, в който няма да можем да се грижим дори за самите себе си. А ако не можем да се грижим за себе си, няма да можем да се грижим и за хората, които наистина имат нужда от нас.

2. Вслушвайте се в инстинкта си за самосъхранение

Чувствителните хора са доверчиви. Те са склонни да приемат всичко за чиста монета. Склонни са да вярват на думи и обещания. Затова и често стават обект на манипулации, често са лъгани, често страдат. За да избегнете подобни негативни преживявания, научете се да се вслушвате във вътрешния си глас. Той няма да ви подведе. Ако нещо в човека срещу вас ви притеснява, ако ви кара да се чувствате некомфортно, не си заравяйте главата в пясъка. И най-вече: не го допускайте твърде близо до себе си. Пазете се. Дължите го на себе си.

3. Не изпускайте от фокус наистина важните за вас неща

Чувствителните хора често се нагърбват в проблемите на останалите. Заживяват с техните емоции, изпитват на собствения си гръб техните трудности. Не забравяйте обаче да връщате фокуса върху себе си. Не забравяйте да поддържате жива връзката с душата си. Правете нещата, които обичате. Усамотявайте се. Възстановявайте баланса си. Дишайте. Четете. Разхождайте се. Слушайте музика. И мислете за всички прекрасни неща, които имате в живота си. Неща, за които да благодарите. Неща, които да цените.

4. Помнете, че да си чувствителен не е признак на слабост, а на сила

Чувствителните хора често са упреквани, че са твърде емоционално слаби, че трябва да се „калят”, че трябва да се държат по-зряло. Нищо от това не е истина. Да си чувствителен не значи да си слаб. Да си чувствителен значи преди всичко да си силен. Да си смел. Да не се страхуваш да видиш болката. Да не се страхуваш да се изправиш срещу нея. Да не се страхуваш да покажеш, че си раним.

Затова...

5. Останете верни на себе си

Не се променяйте. Не се опитвайте да се впишете в нечии чужди критерии. Не се опитвайте да бъдете други. Бъдете себе си. Вслушвайте се в сърцето си. И се гордейте с чувствителността си! Гордейте се с човечността си!