При различните деца работят различни методи на възпитание, но има няколко златни правила, които могат да ви помогнат да се справите с всяко непослушно дете.

В своята книга „Теория на играта за родители“ специалистите Пол Рейбърн и Кевин Золман твърдят, че родителите трябва да приложат принципа на играта и във възпитанието. Играта прави децата по-послушни и по-сговорчиви, освен това заздравява връзката между родителя и детето.

Днес ви предлагаме 5 от техните съвети, които ще ви помогнат в едни от най-често срещаните ситуации.

1. Когато детето отказва да върви с родителите си

Предполагаме, че на всеки родител се е случвала следната ситуация – детето изведнъж спира насред улицата и не иска да ви хване за ръка, цупи се и просто не иска да мърда от мястото си.

Ако искате да го убедите да върви с вас и да ви хване за ръка, разменете ролите си. Нека детето играе ролята на възрастен и то веднага ще стане по-сговорчиво, защото му възлагате такава отговорна задача.

2. Ако детето не иска да изтърпи наказанието си

Какво да направите, ако детето ви е извършило някоя пакост, било е наказано, обаче не иска да изтърпи наказанието си? Говорете с него като с възрастен човек, обяснете му защо е виновно и защо ще бъде наказано. След това му направете бизнес предложение – например предложете детето да плати глоба от касичката си или да измие чиниите (за деня или за цяла седмица). Давайте право на избор на детето си дори когато е сбъркало и се е провинило.

Освен това имайте предвид, че емоционалният тормоз никога не е добро решение на лошото поведение. Вместо да карате детето да стои в ъгъла и да мисли за това, което е сторило, опитайте се да говорите с него и заедно решете как да промените поведението му.

3. Ако детето не иска да си изяде супата, а иска бонбони

Ако детето откаже да изяде обяда си, а вместо това мрънка, че иска любимото си лакомство, предложете му да го получи, ако си изяде всичко. Най-вероятно то няма да има нищо против, щом накрая го очаква награда. Ако детето ви е амбициозно и обича състезанията, може да му предложите и допълнителен стимул – да се надпреварвате кой ще изяде супата първи или дали детето ще може да си изяде обяда за 10-15 минути (важно е числото да е постижимо).

И никога недейте да съдите детето си, да му се подигравате, да го плашите – просто търсете компромиси. Децата са много по-склонни да бъдат сговорчиви, ако им предложите добра сделка.

4. Ако детето не иска да си изяде закуската

Най-важното е да дадете пример на детето си. Ако родителите са твърде заети сутрин и детето трябва да закусва само, не е изненадващо, че оставя повечето си храна недокосната. Ако детето откаже да закусва, правете му компания. Предложете някоя забавна игра, например колко лъжици с овесена каша има в купата му. Детето ще се съсредоточи да брои лъжиците и въобще няма да забележи как е изяло цялата си закуска.

5. Ако детето не иска да се облече

Ако бързате, но детето не иска да се облече, вашата припряност няма да го накара да се забърза. Най-добре е да превърнете в спора в игра. Предложете на детето да се облече само, докато очите му са завързани! Да, така детето ще се облече по-бавно от обикновено, но играта мигновено ще прекрати всякакво цупене, така че накрая всички ще сте готови по-бързо.