Суши не е просто храна, суши е начин на живот.

  1. Маки суши

 

Този вид суши има цилиндрична форма, образувана с помощта на бамбукова рогозка, наречена makisu. Маки суши обикновено са обвити в нори, но понякога малките парченца деликатес може да бъдат увити в тънък омлет, краставица или магданоз. Маки суши обикновено се нарязва на шест или осем парчета. Имат невероятен вкус.

 

  1. Чираши суши

 

Чираши суши представлява купа ориз, гарнирана с различни видове риба и гарнитури. Няма точно определена формула за съставките. Изборът е или на готвача, или на клиента. Чираши суши е много популярно, тъй като се приготвя бързо и лесно. Ежегодно се яде на Хинамацури през март.

 

  1. Темаки

Темаки суши представлява големи конусообразни парчета нори от външната страна и съставките, изливащи се от широкия край. Яде се с пръсти, защото е твърде неудобно да го вземете с пръчици за хранене. За оптимален вкус Темаки трябва да се яде бързо, защото нори абсорбира влагата от плънката и губи своята крехкост.

 

  1. Гункан суши

 

Малки чаши, изработени от суши ориз и сушени морски водорасли, морски дарове, морски таралеж и различни видове рибни яйца. Имам много видове в зависимост от пълнежа. Оризът се увива с нори и се поставят морските дарове. 

 

  1. Нагири суши

 

Нагири суши се състои от топки ориз, намазани с уасабиитопинг. Използва се най-вече риба като сьомга, риба тон или други морски дарове. В някои случаи топките ориз са увити с нори. Предпочитаните гарнитури са октопод, морска змиорка, калмари. Когато се поръчва отделно, нагири обикновено се сервира по двойки.

У нас този начин на живот навлиза с много бързи темпове, а видовете суши са изключително много и разнообразни. Различните заведения много често правят изгодни намаления, от които потребителите винаги остават доволни.