Дали половинката ви е кръвожаден вампир, който изпива енергията и щастието ви?

Вижте 5 знака, които го издават!

1. Той винаги е жертвата

Това е един много ясен знак, че си имате работа с енергиен вампир. Без значение какво се е случило, горкият той ще се окаже най-изстрадалият в ситуацията. Уволнили са ви неправомерно и му го съобщавате, търсейки подкрепа? Отчаянието ще го обземе в такава степен, че в един момент ще си размените ролите – вместо той да ви предлага утеха и да ви насърчава да продължите напред с гордо вдигната глава, ще трябва вие да го успокоявате, че всичко е наред и че ще се справите. Реакцията му във всяка по-стресираща или конфронтираща ситуация е да заеме позицията на недооценения, неразбрания, измамения, предадения... Скарал се е с приятел, разбира се, той не е виновен, другият го е обидил и наранил, докато той е давал най-доброто от себе си за поддържане на щастието и разбирателството в конкретните взаимоотношения. Постоянно мрънка и се оплаква. Държи се така, сякаш е обект на тормоз от страна на целия свят. Разпознахте ли половинката си?

2. Самовлюбен е

Няма нищо лошо в това, човек да обича себе си, да се грижи за визията, тялото, здравето си и т.н. Когато обаче тази любов се превърне в обсебване от своята персона, това е поредният сигурен знак за енергиен вампиризъм. Тези хора буквално обожават и възхваляват всичко, което са и което правят. Постоянно намират поводи да се самоизтъкнат - те винаги са най-добрите, най-красивите, най-сладките, най-успешните, най-умните, във всичко са номер едно. Не им е достатъчно само те да го казват, изискват да им се отчита всяка „заслуга”, да им се правят комплименти, да им се угажда с ласкателства и да бъдат затрупвани с признателни жестове. Може да са много добри във всичко, но с едно нещо не се справят особено добре – критиките.

3. Има склонност да драматизира

Когато нещата не се случват по неговия начин, буквално се побърква и излиза извън релси. Започва да преувеличава ситуацията, хваща се за незначителни неща и ги раздува, за да придаде повече тежест на думите си. Именно чувството за вина, което ви кара да изпитвате е това, което го храни. Важното е винаги да му дължите нещо – да имате да се извинявате, доказвате, раздавате... при всички случаи ще сте с една черна точка за поведение повече от него.

4. Иска да контролира всичко

Както споменахме по-рано, енергийните вампири имат нужда да контролират всичко, което се случва в живота им, респективно и във вашия. Дори малките неща. Те могат да влязат в сериозен спор за дреболии, само защото не сте уважили тяхното желание или да го кажем по-ясно: разпореждане. Например, закъснявате с 5 минути за вечеря навън – партньорът ви е полудял, защото ви чака извън уреченото време, държи се така, сякаш тези 5 минути са виновни за всяка последвала спънка през останалата вечер. Дори нищо да не се случи, устните му ще са нацупени, просто за да ви напомня, че сте объркали всичко. Ако партньорът ви е енергиен вампир, той ще иска да е шефът във връзката на всяка цена. А оправданията и извиненията ви всъщност ще му дават повод да твърди, че претенциите му са основателни.

5. Не ви слуша

Най-неприятната част от това да си във връзка с енергиен вампир, е липсата на двустранна комуникация. Той просто не ви слуша. Преструва се, че се интересува от разказа и мнението ви, но всъщност само чака своя ред да се изкаже. Забелязали сте, че често трябва да му припомняте ситуации, имена на хора, за които сте му разказвали на дълго и на широко, да му обяснявате за пореден път ситуация, което вече сте споделяли? Не, той не забравя, просто не е отчел и дума от казаното. Той не желае да се затормозява с „вашите работи”, единственото което би му било приятно да направи „за вас” е, да влезе в ролята на арбитър, да каже тежката си дума, меродавното си мнение . Всеки така наречен разговор, за него е просто повод да се изтъкне като номер едно – всезнаещ по всички въпроси.