1. Почистете кафеварката
Ако тези дни вкусът на кафето ви е малко горчив, опитайте следното: Напълнете филтъра с вода, като добавите 4 супени лъжици сол. След това процедирайте както обикновено. Изплакнете добре филтъра и частите му и следващия път, когато си направите кафе, трябва да усетите вкуса, който всички обичаме.

2. „Съживете” превареното кафе
Направихте една кана кафе и се разсеяхте за час? А междувременно кафето продължи да се вари и сега е прекалено горчиво. Е, преди да го изхвърлите, пробвайте да добавите щипка сол в чашата.

3. Почистете саксиите без вода
Трябва да почистите саксия, за да я ползвате отново? Вместо да създавате кална бъркотия с вода, просто поръсете саксията с малко сол и изтъркайте сухата мръсотия с твърда четка.

4. Ускорете времето за готвене
Бързате? Добавете щипка или две сол в кипящата вода, в която сте сложили храната. Това повишава температурата на кипене на водата и така храната изисква по-малко време за готвене. Имайте предвид, че солта не кара водата да кипи по-бързо.

5. Обелете твърдо сварените яйца с лекота
Чудили ли сте дали има тайна за обелването на твърдо сварените яйца без черупката им да се чупи на милиони парченца? Има и сега ще я разкрием! Добавете 1 чаена лъжичка сол във водата, в която предстои да оставите яйцата да заврат.

6. Изгасете мазните пожари
Съхранявайте кутия със сол до печката. Когато при гответе от мазнината изхвръкне огън, хвърлете сол върху него, за да го изгасите. Никога не изливайте вода върху мазнина – това ще доведе до разпространение на огъня. Солта е решение на този проблем и при барбекюто – когато се появят пламъци от месото. Разпръскването на сол върху въглените ще потуши пламъците, ще предотврати появата на дим и ще ги охлади.

7. Почистете разлетите яйца
Ако някога сте изпускали сурово яйце, знаете каква бъркотия се получава и какво чистене се иска. Затова покрийте разлятото със сол. Тя ще събере яйцето, за да можете по-лесно да го избършете с гъба или хартиена кърпа.

8. Запазете цвета на новите кърпи
Първите два или три пъти, когато перете новите си цветни кърпи, добавяйте по 1 чаена чаша сол. Тя ще запази цветовете на вашите кърпи все така ярки.

9. Предварително лечение на пърхот
Абразивността на обикновената готварска сол върши чудесна работа за пречистването от пърхот, преди да се измиете с шампоан. Хванете солницата, разклатете я, така че солта да падне върху вашия сух скалп. След това, масажирайки я втрийте в косата си. Ще откриете, че сте свършили добра работа със сухата, лющеща се кожа и сте готови за шампоан.

10. Премахнете жълтите петна от емайла във банята
Жълтите петна във вашата баня или мивка могат да бъдат почистени с разтвор от равни количества сол и терпентин. Ползвайте гумени ръкавици, разтъркайте до обезцветяване и изплакнете обилно. Не забравяйте да проветрите, докато почиствате.