Смята се, че щастието е нещо доста неясно и субективно, защото всеки има различна представа за това какво го прави щастлив, но психолозите и невролозите не са съвсем съгласни с това. Те знаят кои са онези неща, които ни карат да се чувстваме доволни, и онези, които ни натъжават. Оказва се, че някои наши всекидневни навици също са отговорни са лошото ни настроение.

Затова днес решихме да ви споделим кои са онези навици, които всички ние трябва да промени, за да се чувстваме щастливи и доволни от живота си.

1. Постоянно седим

Днес застоялият начин на живот е нещо обичайно. Придвижваме се с автомобил или градски транспорт, на работа седим пред компютъра по 8-9 часа, а вечер разпускаме, седнали на дивана пред телевизора.

При липсата на движение намалява нивото на ендорфините и другите хормони, отговорни за чувството на щастие. Минималните усилия, които трябва да полагате, са 30-минутна разходка всеки ден (най-добре сред природата) и 2 по-енергични кардио тренировки на седмица. Движението ще ви направи много по-спокойни и щастливи, независимо какво се случва в живота ви.

2. Прекарваме по цял ден на закрито

Да си работим от вкъщи, звучи супер, но истината е, че не е задължително надомната работа да ни прави по-щастливи, защото значително намалява излизанията навън. И нещо повече, местата като кина, ресторанти и подобни, които обичаме да посещаваме, също могат да попречат на щастието ни, ако постоянно ги предпочитаме пред разходката сред природата, която винаги ни зарежда с енергия.

Множество проучвания са доказали, че ако прекарате известно време на открито на някое непознато място, ще станете по-щастливи и по-уверени. Психолозите наричат ​​този феномен „приключенска терапия“. И е важно да отбележим, че няма значение дали ще отидете в друга страна, или в някое селце, в което никога не сте били – все ще се чувствате по-щастливи, защото се е събудил духът ви за приключения.

3. Не обръщаме внимание на нещата, които се случват около нас

Много е важно не само да обръщаме внимание на това, което правим, но и на това как го правим. Нека да си представим 2 жени. Едната от тях е ядосана, защото трябва да чисти, а и се иска да е на среща в някой луксозен ресторант...  не че някой я е поканил. Другата просто мие съдовете и се радва, че има свободно време да си почисти апартамента.

В първия случай жената ще се чувства изтощена и разочарована, а във втория случай жената ще се чувства спокойна и доволна от свършената работа. Трябва да се научим да живеем тук и сега, а да не позволяваме на страховете, спомените и съжаленията за минали постъпки да ни вгорчават ежедневието.

4. Ние само консумираме, а не даваме

За да бъде животът ни смислен, трябва не само да взимаме, но и да даваме. Всички прояви на добрина ни карат да се чувстваме доволни от себе си.

Ето една хубава новина: дори и най-малките добрини могат да ни оправят настроението. Да купим на някого подарък, да направим комплимент, да услужим на непознат с 1 лев в магазина, да оставим мила бележка на любим човек, да осиновим бездомно животно... всички тези неща ни показват, че имаме цел в живота, че другите ни обичат и че някой има нужда от нас.

5. Изолираме себе си от другите

Дори в епохата на индивидуализма, всеки човек трябва да принадлежи към някаква общност. И в нея не бива да включваме само нашите най-близки приятели и роднини. За да бъдем наистина щастливи, трябва да се чувстваме свързани с другите.

Според различни проучвания това да се чувстваме свързани, ни помага да побеждаваме болестите, намалява стреса и ни кара да се чувстваме по-уверени. И няма значение точно към каква група ще се присъедините – дали към някой курс по йога, дали в клуб по интереси, дали ще станете доброволци... Важното е да усещате, че принадлежите към нещо по-голямо.

6. Не творим

Учените са доказали, че имаме нужда от творческо хоби не за пари или слава, а за да бъдем здрави. Доказано е, че творческият процес намалява стреса, подобрява настроението ни и държи депресията настрана.

Не забравяйте, че креативността не се изчерпа с рисуването, свиренето на някакъв инструмент или пеенето – всичко, което изисква вашия уникален подход, може да се приеме за творчество. Например можете да засадите няколко цветя, да пренаредите секцията, да бродирате, да оцветявате, да украсявате сладки – всичко, което разпалва въображението ви.