Бялата усмивка е винаги привлекателна и на мода. Но понякога ни предстои важна фотосесия или среща, а нямаме време да отидем на зъболекар (или не искаме да избелваме зъбите си с тонове химия) – в такива случаи можеш да използваш тези лесни методи за естествено избелване.

1. Паста с кислородна вода и сода

Содата за хляб и кислородната вода са сред най-старите методи за избелване на зъбите. Можеш да получиш видими резултати само от няколко секунди жабурене с разредена кислородна вода.

Препоръчваме ти да смесиш содата с кислородна вода. Можеш да използваш сместа вместо обикновената паста за зъби. За да направиш такава паста – капни няколко капки трипроцентова кислородна вода към обикновена сода за хляб, докато не се образува паста. След това я използвай както обикновено.

Но това не бива да е основната ти паста, защото и двете съставки имат абразивно действие. Можеш да я използваш до 4-5 дни, след това се връщаш към обикновената паста за поне 3 месеца, преди да използваш отново содата.

2. Ягодова паста

Ягодите съдържат ябълкова киселина, която лесно разгражда петната от кафе, червено вино и чай.

Смачкай 1-2 ягоди и добави чаена лъжичка сода за хляб. Прибави и малко детска паста за зъби, за да се образува пяна и да влиза по-лесно между зъбите, търкай зъбите си със сместа 6-7 минути. След като изплакнеш, огледай се за някоя ягодова семка, заседнала между зъбите ти.

Отново трябва да те предупредим, че тази киселина не е полезна за зъбите, ако я използваш всеки ден. Може дори да причини по-лесно оцветяване на зъбите, така че използвай я рядко.

3. Обелка от банан

Вътрешната част на банановата обелка е богата на калий, магнезий, манган и други минерали, които могат да избелят зъбите ти. Елементите се абсорбират от емайла ти и затова имат естествен избелващ ефект. След като измиеш зъбите си, обели един банан и търкай зъбите си за 2 минути с част от обелката, после изплакни.

4. Ябълков оцет

Разреденият ябълков оцет помага на всяка паста за зъби. Разреди оцета във вода със съотношение 1:3. След това го смеси с обикновена паста и измий зъбите си както обикновено.

5. Паста с кокосово масло

Кокосово масло има много ползи. То съдържа мастни киселини, които се превръщат в избелващи ензими, когато се смесят със слюнката. Тази комбинация образува кислородна молекула, която се свързва с петната по зъбите и ги избелва.

Но да се жабуриш с масло за 20 минути на ден, не е за всеки. Затова можеш да направиш паста за зъби с кокосово масло. Първо, затопли една чаша кокосово масло, докато се разтопи и се превърне в олио. Добави две чаени лъжици сода и 5-10 капки ментова есенция за по-добър вкус и антимикробно действие.

6. Паста с активен въглен

Гранулите на активния въглен са много пропускливи и се свързват с бактериите още преди да оцветят зъбите. Смеси активния въглен с малко количество вода и нежно разтъркай зъбите си със сместа. Остави я за две минути и изплакни добре.