Поредно предизвикателство в социалната мрежа TikTok застрашава живота на дете!

След поглъщане на магнитни топчета, заради предизвикателство в мрежата, 6-годишната Мария от Бургас се бори за живота си, след като е приета и оперирана по спешност в "Пирогов". Това е поредният случай на дете, което е погълнало опасните топчета само за последните няколко месеца в страната.

Информацията за случилото се разказват родителите на детето във Фейсбук профила на търговската верига "Хиполенд". Мария получила топчетата от батко си, който се сдобива с тях в училище след урок за силата на магнитите. Популярното предизвикателство в ТikTok мрежата кара децата да имитират, че имат пиърсинг в устата, което било фатално за малкото момиченце, което проявява първи симптоми месец и половина след "забавната игра'. За проблемът се разбира от рентгенова снимка, след която детето е прието по спешност в бургаската болница, а по-късно и оперирано в София.

Така популярните топчета, с които си играят все повече деца са произведени в Китай и са направени от силна магнитна сплав, като след поглъщане залепват едно за друго и пробиват  цялата чревна стена на близкостоящи чревни бримки, като формират чревни фистули. Топчетата не могат да бъдат извадени, освен със сложно оперативно лечение за възстановяване целостта на стомашно-чревния тракт.

Родителите на пострадалите деца са категорични, че продажбата им трябва да спре моментално, така както в много други страни.

Екипът ни е на мнение, че родителите трябва все по-често да обръщат внимание върху това какво съдържание гледат децата им през екраните в популярните социални мрежи, а търговците да започнат да бъдат много по-отговорни към това, което предлагат на най-малките си потребители, защото най-вероятно те също са родители, а здравето на децата ни е най-важно!

Искрено се надяваме малката Мария да се оправи възможно най-бързо и да не разбираме за повече подобни случаи!