Студените зимни дни са вече зад гърба ни (или поне така се надяваме). Ето защо всички от екипа на Дама.бг нямаме търпение да дойдат почивните дни, за да се запознаем с красотите на България.

Ако все още не сте измислили къде ще бъдете и какво ще правите на 3-ти март, то ето няколко предложения на красиви места в родината ни:

Кирилова поляна или Партизанска поляна

Кирилова поляна се намира в непосредствена близост до Рилски манастир. Само на 1 ч и 50 минути от София, това е една чудесна идея за еднодневна разходка. До местността се достига с кола, но по-опитните туристи могат да тръгнат и пеша от Рилския манастир. Прехода е 7-8 км. по асфалтов път.

Цари Мали Град

Комплексът се намира съвсем близо до София и по-точно над село Белчин до Смолян. Пътят е около 40 минути, което превръща Цари Мали Град в идеална уикенд дестинация за разходка и запознаване със славната българска история.
Легендата разказва, че на хълма Св. Спас е имало селище – Цари Мали Град. Смята се, че името означава “Малък Цариград”. След археологически проучвания през 2007 година се разкрива, че под върха има останки от римска крепост, чиято функция е била охранителна.

Днес Цари Мали Град е напълно възстановен и отворен за посетители. Съветваме ви да отделите поне няколко часа, през които можете да разгледате самата крепост, прилежащите сгради, музей, както и да се разходите из парка към крепостта, в който има много атракции за малки и големи.

Скални гъби и Каменната сватба

Колко вида скални образувания има? Независимо дали знаете отговора, този уикенд бихте могли да се запознаете с още един вид, а именно Скалните гъби. Намират се на по-малко от километър от село Бели пласт, което пък е по пътя между Хасково и Кърджали.

Гъбите се виждат от самия път и няма да бъдат сбъркани. Може би понякога ви е било трудно да си представите на какво точно ви прилича дадена природна красота, но в този случай няма място за колебание. Добре е да имате предвид, че няма да ви се наложи да вървите дълго, защото скалите са до самия път.
Пънчетата на гъбите са розови, а гуглите им са зелени и най-високата скала достига 2,5 метра. Ако все още не сте виждали туфи в риолитови вулкани, то лесно можете да поправите тази грешка.

За да се насладите на Каменната сватба, то трябва да подминете отбивката за село Зимзелен. Както може би се досещате, Каменната сватба представлява множество образувания, които напомнят на сватбено тържество. Най-ниското образувание е с височина от 0,5, а най-високото – над 10 м. Всъщност “сватбените гости” са вулканни туфи, които има риолитов състав. Възрастта е приблизително 35 милиона години.

Две от скалите се отличават, които съвсем точно могат да бъдат определени като младоженци. Всички други скали сякаш ги следват.

Еменски каньон

В случай, че се намирате близо до Велико Търново, ви съветваме да отделите време, за да посетите Еменския каньон. Той се намира на около 20 км западно от града и от него започва екопътека, както и Еменската пещера. Ако последвате екопътеката ще стигнете до водопада ”Момин скок”, разположен на река Нигованка. Това е и първата екопътека в България.

Еменската пещера е дълга 3 113 м и се смята за една от най-дълбоките в нашата страна. Задължително е да имате предвид, че можете само да надникнете вътре, ако нямате съответната екипировка и водач. Изкачването по каньона може и да ви се стори малко уморително, но гледката отгоре със сигурно ще заличи всички спомени за тежкото физическо натоварване.

Рудник “Цар Асен”

Ако сте близо до Панагюрище, то тогава лесно може да откриете много изоставени кариери. Разбира се, те са били действащи през социализма и са били ползване за добив на цветни метали.

Някои от кариерите са с внушителни размери и днес те са пълни с вода. До село Цар Асен се намира и едноименният рудник, който спира дъха. Дори и не можем да си представим какъв е съставът на водата на дъното на тези кариери, имайки предвид, че там са добивани мед и подобни окисни руди.

Мелнишки и Стобски пирамиди

Егозападна Бъгария винаги е по-топла и приветлива, особено по това време от годината. В случай, че сте привърженици на по-топлото време, то бихте могли да се запознаете със Стобските и Мелнишки пирамиди.

 

Стобските пирамиди се намират над село Стоб. Високи са между 7 и 10 метра. Разходката до пирамидите отнема само около 40 минути и гледката със сигурност си заслужава.

 

Мелнишките пирамиди се намират в покрайнините на Мелник. Някои от скалите са с височина около 100 метра. Любопитното при тях е, че те все още не са завършени – природата все още има работа за довършване.

А най-добрите и изгодни оферти за Мартенски празници, може да откриете тук