Професионалният и житейски път на балетните танцьори е обвит в митове и мистерии. Вярно ли е, че живеят само на салати и вода? Дали се отказват от това да имат деца, за да изградят успешна кариера? Какво се случва с краката им? И колко всъщност трябва да тежи една балерина?

Днес ви споделяме няколко откровени истини, споделени от бивши и настоящи балерини, които може би ще ви накарат да погледнете на балета с нови очи.

1. Първите стъпки в балета

  • Повечето деца, които се записват на балет, са на възраст между 4 и 8 години. Позволено е дори на 3-годишни деца да се запишат в подготвителните групи. На такава крехка възраст бъдещите танцьори се учат да контролират телата си и да се движат в такт с музиката.
  • Децата не започват да танцуват на пръсти още в самото начало, а трябва да са на поне 11 години. По време на първите им танцови години репетициите са 3-4 пъти седмично. Те изискват много дисциплина и издръжливост. Танцьорите учат и малко актьорско майсторство, защото трябва да умеят да пресъздадат образа на героя чрез движенията си.

2. Физическите данни

  • Средната височина на балерините е 167 см. Повечето балерини са високи между 160 см и 173 см. Идеалното тегло е между 40 и 59 кг. Крехката им физика не означава, че не притежават невероятна сила и издръжливост.
  • Но най-важното е тялото на балерината да бъде пропорционално. На теория идеалният вариант е тя да е слаба, да има дълга шия, къс торс, дълги крака и дълги ръце. И все пак никоя трупа няма да върне изключително талантлива балерина, ако е малко по-висока или с малко по-дълъг торс от приетото.

3. Диетата им

  • В хранителния режим на балерините има много ограничения. Например балерината Светлана Захарова споделя, че изобщо не яде сол, а на закуска яде мюсли с вода.
  • Закуската на една балерина обикновено изглежда така:

  • Разбира се, в палачинките им не може да има захар или да са намазани с шоколад.
  • Балерината Мая Плисецкая не пие кафе, не яде тестени храни, месо, млечни храни, яйца и захар. Тя се храни с плодове, зеленчуци, риба и мюсли. Някои балерини пък не ядат домати и банани.
  • Понякога и мениджърите на трупата налагат специфична диета на балерините. Например танцьорките в „Лебедово езеро“ следват строг 7-дневен хранителен режим преди всяко представление, за да изглеждат фини и елегантни.
  • Дали понякога нарушават диетата си? Разбира се. Балерината Анна Руских от „Болшой театър“ казва: „Само трябва да видите как празнуваме рождени дни в съблекалните. Чипс, ядки, пеперони, сирене, бонбони, бисквити и торти. И, разбира се, вино и шампанско.“
  • „Когато ме питат дали мога да дам професионален съвет на другите балерини, които искат да останат във форма, не мога да се сетя за нищо конкретно или пък за някаква голяма тайна... Никога не съм спазвала много строги диети, които изключват напълно определени храни. Когато трябва да сваля тегло, просто ям по-малко – намалявам количеството храна, но не изключвам никакви храни“, казва Юлия Голицина.

4. Зад кулисите

  • Обикновено жените са по-заети от мъжете и често работят извънредно – по 9 и повече часа на ден. Краката на балерините страдат най-много от изтощителните репетиции.
  • Балерината Маргарита Симонова споделя, че когато танцьорките ходят на педикюр, те молят маникюристките да не премахват загрубялата кожа на краката им, защото тя ги предпазва от болезнените танци.
  • Интензивните тренировки водят до множество професионални наранявания. Балерините често страдат от хранителни разстройства, имат проблем със здравината на костите и нерядко имат фрактури на първото ребро.
  • Балерините редовно ходят на масаж, за да тонизират тялото си.
  • По време на репетициите балерините не носят костюмите си или някакъв грим, но за да почувстват връзка с персонажа, обикновено носят някакъв аксесоар от сценичното им облекло.
  • През повечето време балерините навиват косата си на кок. Стегнатата прическа уврежда косата им и я прави по-крехка.

  • Многото грим има отрицателен ефект върху кожата, затова в ежедневието си балерините използват възможно най-малко козметика. Много често балерините сами се гримират преди представлението, но те, разбира се, преминават през курс за сценичен грим. Обикновено си слагат изкуствени мигли, подчертават скулите си и използват матово червило. Класическият сценичен грим обикновено отнема около 30 минути, но за някои роли гримирането може да отнеме и повече от час.
  • Тяхното ежедневие е съставено от няколко основни компонента: недоспиване, хронична умора и много усилена работа.

5. Майчинството

  • Да бъде майка и балерина едновременно, не е лесно. Разбира се, че мога да помоля някой да ми гледа детето, докато аз съм на репетиции или на тренировки по пилатес, но просто не мога да си го представя. Не мога... По време на първите години от живота на детето ти кариерата отива на заден план и вече не е най-важното нещо в живота ти. Но аз бързо си върнах формата. Започнах да се упражнявам, когато синът ми беше на 2 месеца, и след още два месеца се върнах на сцената“, разказва Полина Семионова.
  • „Нека бъдем честни – както в миналото, така и в настоящето много малко балерини имат куража да станат майки. Защото майчинството е свързано с риска никога да не се завърнеш на сцената. Но аз направих своя избор и съм щастлива, че си имаме нашата малка Аня“, казва Светлана Захарова.
  • Яна Саленко (на снимката горе) – примабалерина от Берлинската опера, не смята, че децата са пречка за кариерата ѝ. В момента тя очаква второто си дете: „Изумена съм от това какво може женското тяло по време на бременността“, казва тя в своя Инстаграм.

6. Завладяващият свят на балета

 „Коленете ми са в окаяно състояние. От известно време не танцувам, но сухожилията ми продължават да се възпаляват. Бедрените ми стави също не са в цветущо здраве. Боли ме. Вратът ми е изкривен. Но балетът си заслужава! Нищо не може да го замени. Всички жертви си струват!“, казва Наталия Беспятова.

Балерините са женствени, елегантни, ефирни, силни и просто невероятни. Те вдъхновяват милиони хора по света и заслужават всички силни аплодисменти.