Вече в разгара на лятото, хубавото време несъмнено допринася за доброто ни настроение. Събуждайки се от слънчевите лъчи, надничащи през прозореца несъмнено предизвиква усмивката ни сутрин. Наслаждаваме се на така очакваните морски вълни, пясък или пътешествия из планините. Но все пак не бива да забравяме, че, лятото е сезонът, който поставя красотата и свежестта на кожата ни на изпитание.

Слънцето, което така обичаме е извор на живот, но прекомерното излагане на лъчите му през летните месеци може да доведе до нежелани ефекти върху кожата. Повечето хора знаят, че прякото излагане под слънчевите лъчи може да доведе до преждевременно стареене на кожата, както и други неприятни последствия. Доста често се случва да забравим, че грижата за скалпа е част от цялостната грижа за кожата и пренебрегваме потенциалното негативно влияние на слънцето и високите температури върху него.

Решихме да се допитаме до компетентно лице по темата и поканихме д-р Валерия Матеева - специалист по кожни и венерически болести, член на Българското дерматологично дружество, Европейската академия по дерматология и венерология и Международното дружество по дерматология. Д-р Матеева ни разказа кои са най-значимите фактори, които влияят на състоянието на скалпа, както и какво бихме могли да направим ние, за да намалим щетите причинени от тях.

 

Ето и препоръките на Д-р Матеева за здрав скалп през лятото.

1.Избягвайте директно излагане на слънце

Особено през пиковите часове (между 11ч и 17ч.) слънцето може да причини изгаряне. Скалпът е естествена „слънчева тераса” за човешкото тяло и при хора с по-тънък косъм или с андрогенна алопеция (мъжки тип оплешивяване, при който се оголва най-напред темето), скалпът се оказва на първа линия при срещата със слънчевите лъчи. Кожата има „памет” и кумулира негативното влияние на експозицията на ултравиолетова радиация от слънцето през годините. Натрупаното през годините излагане на слънце се равнява на бомба със закъснител, която може да доведе до заболявания.

Съвет: При осезателна загуба на коса, използвайте слънцезащита и върху скалпа. Препоръките за избор на продукт са: да предпазва както от UVB, така и от UVA-лъчите; да има степен на защита поне SPF 30 и кореспондираща защита срещу UVA; да има лека текстура и да не води до омазняване на скалпа; да е водоустойчив, за да издържа на изпотяване и контакт с водата.

2.Потенето и запарването „подхранват” пърхота

Основна роля в развитието на пърхота имат гъбите от род Malassezia. Те представляват липофилни (обичащи мазнината) дрожди, които принадлежат към т.нар. „нормална флора” – съвкупността от микроорганизми, които населяват кожната повърхност и по принцип не причиняват болест. Malassezia се заселват по кожата още в първите дни след раждането. Подобно на повечето гъбички, които обитават повърхността на кожата, и тези предпочитат влагата и топлината и при благоприятни условия се намножават прекомерно и предизвикват възпаление на скалпа посредством продуктите на своя метаболизъм. 

Malassezia консумират мазнини (липиди), които разграждат посредством ензими, наречени липази. В резултат на тези обменни процеси се отделя арахидонова киселина, която има дразнещо действие. При обилно изпотяване и запарване на скалпа, симптомите на пърхот като зачервяване, залющване на скалпа и сърбеж, се очаква да се влошат. 

Съвет: Носете шапки (за предпочитане с периферия или козирка, за да предпазват от слънчево изгаряне и лицето), но само такива от проветрива материя, които не запарват скалпа.

3. Хлорът в басейните уврежда косъма

Дезинфектантите, които осигуряват хигиена в басейните, особено във времето на COVID-19, могат да нанесат значителни щети на структурата на косъма и на скалпа, поради изсушаващото и дразнещото си действие. Въпреки първоначалното позитивно усещане, че омазняването на склонната към образуване на пърхот кожа на скалпа намалява, в по-дългосрочен план надделяват негативните последици. Хлорът извлича естествените липиди на косъма и го прави сух, чуплив и накъсан. Освен това може да предизвика и промяна на естествения цвят на косъма. Скалпът може да реагира със зачервяване, раздразване и сърбеж.

Съвет: Намокрете косата с чешмяна вода преди използване на хлориран басейн. Косъмът се хидратира бързо и след това би поел по-малко количество хлорирана вода. По възможност носете плувна шапка. След ползване на басейн, измийте обилно цялото тяло, включително и скалпа, с чешмяна вода. Използвайте мек шампоан, който да заздрави скалпа и да уплътни косъма. Нанасяйте редовно подхранващ балсам.

4.Не забравяйте за хидратацията

Вътрешно и външно. Приемайте обилно количество течности, за да предотвратите дехидратацията в жегите. Хидратирайте кожата с подходящи емолиенти, особено след контакт с водата, която сама по себе си изсушава и спомага за нарушаването на кожната бариера.

Съвет: За скалпа използвайте хидратиращи шампоани, които заздравяват кожата и предотвратяват сухотата. Подобно на кожата по тялото, и в областта на скалпа кожата е покрита с водно-липидна мантия, която играе роля за защита от външните въздействия и осигурява кожната бариера. Хидратацията заздравява бариерата и предотвратява навлизането на дразнещи и алергични субстанции в по-дълбоките кожни слоеве. Препоръчам използването на козметиката на Head & Shoulders. Специалната съставка включена във формулата на продуктите – пироктон оламин – има доказано противогъбично действие срещу Malassezia furfur и в допълнение намалява косопада, като стимулира косъма да влезе във фаза на растеж и да се уплътни. За още по-свежо усещане през лятото изберете шампоана против пърхот Head & Shoulders Menthol с екстра охлаждащ ефект за облекчаване на сърбежа и дискомфорта в зоната на скалпа.

5. Хранете се здравословно

Разнообразната и естествена храна без наситени мазнини и консерванти спомага за запазване на здравето на кожата. Консумацията на някои от т.нар. джънк фууд води до влошаване на пърхота, поради засилване на себумната секреция и промяна на състава на себума. Известно е, че при силен психо-емоционален стрес, себорейният дерматит на скалпа се влошава. От една страна това се дължи на хормоналните промени по време на стрес и увеличения синтез на надбъбречните хормони. От друга страна обаче, по време на стрес човек има склонност да консумира повече вредни храни, включително бързи захари и продукти, които съдържат наситени мастни киселини. В резултат на това популацията на Malassezia се увеличава, нараства и количеството отделяни от нея дразнещи кожата киселини и скалпът се възпалява.

Съвет: Увеличете пресните плодове и зеленчуци в менюто си.

6. Намалете стилизиращите продукти

Изберете здравата и свежа кожа на скалпа, без допълнителна агресия, която някои силни стилизиращи продукти могат да причинят. Те, в комбинация със слънцето, действат увреждащо и могат да доведат до залющване на скалпа и изтъняване на косъма.

Съвет: По-малко продукти върху скалпа, повече грижа за неговото здраве през лятото. За постигане на тази цел, използвайте специализирана грижа за скалпа, съобразена с нуждите на скалпа и косъма.

Лесно е да имате здрава кожа на скалпа. Само няколко допълнителни минути внимание за ден, за да си създадете нов навик за грижа и скалпа ви ще бъде изключително благодарен. Гарантираме!