Даяна беше принцесата на народа и много бързо засенчи по популярност всички останали от кралското семейство заради своя земен характер. Благодарение на нея кралското семейство стана по-близко на хората, а някои от вековните му правила се промениха завинаги.

Днес ще ви разкажем как Даяна нарушаваше кралския протокол и как това се отрази на кралското семейство.

1. Сама си избира годежния пръстен

По правило годежният пръстен на кралските особи се поръчва от известен бижутер и за камъните се използват семейни реликви. Например годежният пръстен на кралица Елизабет II е направен с диамант, взет от тиарата на принцеса Алис – нейната свекърва.

Принцеса Даяна решава да не спази тази традиция и си поръчва пръстен по каталог. Пръстенът ѝ, разбира се, е не по-малко красив, но определено не е от най-скъпите пръстени, както отбелязва и самата Даяна. Бижуто обаче се превърна в ценна семейна реликва и е носено и от Кейт Мидълтън.

2. Тя е първата жена от кралското семейство, която ражда извън двореца

В двореца е имало всичко необходимо за едно безопасно раждане, но Даяна е настоявала да роди в болница. Кейт Мидълтън реши да последва нейния пример и роди и трите си деца в същата болница, където е раждала и Даяна. Впрочем роклите, които Кейт носи при изписването на децата, много наподобяват тези на Даяна.

3. Начинът, по който се отглеждат деца

По-рано не е било прието кралските особи да прекарват много време с децата си и било изключено да ги взимат със себе си на международни визити. Кралица Елизабет II е обикаляла по цял свят, но изключително рядко е взимала децата със себе си. Проявата на близост на публични места също била недопустима.

Принцеса Даяна обаче не смятала да следва тези правила. Тя била против дългите раздели между родители и деца, затова Уилям и Хари обикновено са пътували с родителите си при международните им визити. Освен това тя никога не се е притеснявала да показва обичта си на публично място. Може да видите множество снимки, на които прегръща децата си, въпреки че не е било прието.

Друга голяма промяна във възпитанието на децата е тази, настъпила в образованието им. Преди принцеса Даяна всички кралски особи били обучавани у дома, но тя има друго виждане по въпроса. Така Уилям и Хари са първите наследници на трона, които посещават детска градина.

Принцеса Даяна многократно се опитва да направи детството на децата си възможно най-нормално – вози се с тях на въртележки, позволява им да носят дънки и тениски и дори пътува с тях в градския транспорт. Когато порастват достатъчно, тя започва да ги води в сиропиталища и детски болници, за да видят какъв е светът извън двореца. Нищо чудно, че връзката между нея и синовете ѝ беше толкова силна. Самите те признават, че винаги са били по-близки с майка си, отколкото с баща си принц Чарлс.

Всички тези „нарушения“ на правилата се превръщат в нови традиции, спазвани и от принц Уилям, който се старае да прекарва възможно най-много време с децата си. Той и Кейт пътуват по света с децата, малчуганите посещават детска градина и нерядко самият Уилям ги води рано сутрин. Впрочем Уилям и Хари не са виждали често баба си и дядо си от страната на майка си, защото е било прието кралските деца да не общуват с роднините си, които не са част от кралското семейство, но Уилям променя това правило и неговите деца често общуват с родителите на Кейт.

4. Общува с бедните

Името на принцеса Даяна е тясно свързано с множество благотворителни каузи, на които тя беше напълно отдадена. Тя посещаваше прокажени, бореше се за забраната на противопехотните мини, помагаше на бездомните и прегръщаше болни от СПИН, когато повечето хора все още се страхуваха да не се заразят по този начин. Нейното огромно сърце бързо я превърна в любимка на народа.

Но да се върнем на правилата – според протокола е забранено да докосвате членовете на кралското семейство, но Даяна често нарушаваше това правило и прегръщаше деца и болни хора. Уилям и Хари също следват нейния пример и са посветили голяма част от времето си на благотворителност.

5. Не се страхува да показва чувствата си

Папараците следваха принцеса Даяна навсякъде, а тя беше винаги много откровена пред журналистите, понякога даже твърде откровена. През 1995 г. тя тайно дава интервю, в което признава, че в брака ѝ има проблеми. Скоро след това с Чарлс се развеждат и се оказва, че бракът им не е бил никак щастлив. Нейната откритост и откровеност е още една причина хората да я обичат толкова много.

Нейните синове също се опитват да бъдат по-открити. Уилям и Кейт споделят снимки на децата си и с радост дават интервюта. Меган Маркъл пък сподели за връзката си с Хари още преди да го обявят официално от Двореца - нещо нечувано до този момент.

6. Експериментира с външния си вид

Въпреки че често нарушава дрескода, Даяна успяваше винаги да изглежда елегантно и модерно. Тя не се страхуваше и да експериментира, например веднъж носи огърлица като тиара. Принцеса Даяна беше първата жена от кралското семейство, която се появи с панталони на официално събитие. Освен това тя много обичаше черното и често избираше рокли в този цвят, въпреки че по протокол кралското семейство носи черно само на погребения и при траур.

И въпреки че Кейт почти винаги следва кралския дрескод, не можем да кажем същото за Меган, която обожава да носи панталони, а и наскоро се появи на официално събитие с рокля с голи рамене, въпреки че кралският протокол казва, че раменете трябва да са покрити.

И така, това са само част от нещата, които Даяна промени в кралското семейство. Те го направиха много по-близко до народа и го накараха да осъзнае, че всъщност основната му задача е да се харесва на поданиците си и съдбата му зависи от общественото мнение.


 

Несравнима икона в живота и легенда в смъртта, Даяна продължава да предизвиква възхищение дори 21 години след онази ужасяваща нощ в Париж. Нея вече я няма, но тя със сигурност не е забравена. „Даяна. Нейната истинска история от първо лице“ е най-близкото до автобиография на „принцесата на народа“, което бихме могли да получим. Публикувана за първи път през далечната 1992 г., тя завинаги променя начина, по който обществото възприема обичаната принцеса.

 

Днес, 21 години след тежката катастрофа, след която светът се сбогува с Даяна, издателство “Ентусиаст” публикува за първи път на български допълненото издание, в което журналистът и писател Андрю Мортън ни разкрива изцяло нов материал от аудиокасетите с интервютата на принцесата, както и материали от личния ѝ архив, и напомня за завета на Даяна. Всички те са една наистина забележителна хроника на живота ѝ в Двореца - за родителите си и травмата след раздялата им, за „връзката“ си с папараците, за първия път, в който казва на Чарлс „Обичам те“, а той отговаря студено „Каквото и да значи любовта“, за нещастния си брак, за Камила, за отношенията си с Кралицата и останалите членове на семейството, за любимите си синове, за болестта си, за надеждите си, страховете и мечтите...