1. Имат ниско самочувствие

Не вярват, че ако започнат да си търсят нов партньор, ще намерят човек, който да избере тях, да избере връзка с тях. И затова предпочитат да останат там, където са. Стига да не са сами.

2. Вярват, че партньорът им може да се промени

Ключовата дума тук е "може". Защото да, може. Хората наистина се променят. Но само когато го искат. И ако го искат. Не можеш да накараш никого да се промени насила. Нито с молби и сълзи. А и ако някой иска да се промени, вече щеше да го е направил, нали?

3. Лошото отношение на другия вече е прието за норма

Търпяли са толкова време, че лошото поведение на другия вече е прието за нещо нормално. За държане, присъщо на характера му. И не осъзнават, че човекът срещу тях може и да се държи така във всяка връзка, но именно те избират да останат с него, в тази. 

4. Стоят заради децата

Оправдават решението си да останат във връзка, която не ги прави щастливи, с децата. И не разбират, че така всъщност вредят на децата. Защото ги учат какво е човек да не се бори за личното си щастие, да прави нови и нови компромиси, да губи себе си... 

5. Не вярват в любовта 

Отказали са се да се борят за любовта. Отказали са се да я търсят. Отказали са се да вярват в нея... Просто защото са се отказали да се борят, да търсят и да вярват в правото си на щастие.

6. Смятат, че връзката им не е "чак толкова лоша"

След толкова много компроси и примиряване с неща, с които никой не трябва да се примирява, са успели да се убедят, че "има и по-лоши връзки". И сигурно е така. Въпросът е трябва ли да се успокояваме така?.... 

 Вдъхновено от мрежата... и живота