Безразборното харчене и непрестанното желание да притежавате нови и нови вещи, дори и да се налага да ги изплащате на кредит, са признаци за „симптома на бедния“. Тези желания могат да са продиктувани и от високите нива на стресовия хормон кортизол, който влияе на процеса по взимане на решения: кортизолът влошава паметта, намалява концентрацията, понижава самоконтрола и ви кара да се чувствате като зомби. В същото време усещането, че сте бедни, оказва същото влияние върху мозъка като една дълга нощ без капчица сън.

Днес ви представяме няколко признака за нездравословно отношение към парите, които ви пречат да бъдете щастливи и да подобрите финансовото ви състояние.

1. Повтаряте модела на родителите си.

Когато сте били дете, вероятно често сте чували фрази като „Не можем да си го позволим“ или „Парите не растат по дърветата“ или сте наблюдавали как родителите ви търсят само най-изгодните оферти и работят на едно и също място цял живот. Всичко това са запечатва в съзнанието ни на подсъзнателно ниво.

Лишенията и ограниченията в детството правят човека по-податлив на стрес и депресия. Дори простичките задачи му създават трудности и лесно го демотивират.

Поучете се от опита на родителите ви, но и се освободете от предразсъдъците.

2. Тревожите се за това какво ще кажат другите.

Познавате ли хора, които са взели заем, за да вдигнат сватбата? Или жена, която си е купила рокля на стойност 2-3-месечни заплати? Или хора, които са се лишавали от какво ли не в продължение на месеци, за да могат накрая да похарчат 200 гости?

Актрисата Кийра Найтли се омъжи в рокля, която вече е носила и която е седяла в гардероба ѝ от 5 години, но хората не казаха нищо лошо – нито роднините ѝ са били разочаровани, нито съседите са ѝ се присмивали.

Няма нищо лошо да вдигнете луксозна сватба, ако можете да си го позволите, но ако похарчите всичките си спестявания за един-единствен ден, това е признак за бедняшка нагласа на хора, които просто искат да се самоизтъкнат и да покажат на другите, че всъщност не са бедни.

3. Имате грешни приоритети.

Икономистите, които изучават бедността, смятат, че хората в лошо финансово състояние се опитват да избягат от реалността и скучния си живот, като харчат пари за ненужни неща, пищни празненства и екстравагантни екскурзии, докато не се грижат първо за основните си нужди.

Може би за това в Индия 40% от семейния бюджет се харчи за ваканции и религиозни ритуали. В САЩ хората на социални помощи се поръчват пържоли и омари, когато отидат на ресторант, а в Мароко бедните селяни си купуват скъпи телевизори и DVD плейъри, докато за обяд се хранят само с хляб и подсладен чай.

Хората, които си мислят, че са бедни, подсъзнателно се поставят на по-ниско ниво от останалите. За да докажат, че не са по-долу от другите, те си купуват луксозни подаръци, глезят гостите си със скъпи ястия и си купуват последния модел смартфон, който ще изплащат 3 години.

4. Лекувате стреса с пазаруване.

Хората в тежка финансова ситуация са под постоянен стрес. Кортизолът ги кара да взимат лоши решения, да теглят нови и нови кредити, да си купуват безполезни неща и да забравят да си платят сметките.

Самоконтролът намалява, защото човекът няма сили да подобри положението си. В същото време пазаруването ви зарежда с положителни емоции, но само за кратко.

5. Нямате никакви цели или мечти.

Много хора се опитват да преборят усещането, че са бедни, с повече и повече работа. Лошото в такива ситуации е, че нямате време да си починете, да мечтаете и просто да се наслаждавате на живота – просто работите усилено през цялото време и през цялото време сте стресирани и уморени, защото не изкарват повече пари, които така или иначе не харчите.

Според едно американско проучване от 2017 г. хората с ниски доходи по-често си мислят, че не могат нищо да променят, затова не си поставят цели и не се стремят да постигнат нещо значимо.

Когато сме тъжни и стресирани, може и да бленуваме за по-светло бъдеще, но ни е страх да променим настоящето. Когато сме щастливи и обичаме живота си, ни е по-лесно да мислим за бъдещето, да си поставяме реални цели и да ги преследваме с увереност.

6. Не можете да увеличите доходите си от много време.

Понякога се оказваме приклещени на едно ниво и не можем да помръднем. Тогава някои хора си сменят професията, други – започват да работят по-усърдно, но заплатата им не се увеличава.

Обикновено хората си мислят: „За да правя повече пари, трябва да работя 60 часа седмично, да имам магистърска степен и да имам връзки“ или „За да правя повече пари, трябва да се нагърбя с повече отговорности, а повечето отговорности означават повече проблеми, а аз и без това вече работя като за двама.“

Даден човек може и да мечтае за по-голяма заплата, но в същото време да не прави нищо, за да я получи. Ако заплатата му се увеличи, той дори чувства дискомфорт, защото усеща, че ще трябва да се я заслужи. Ако получи бонус, ще го изхарчи за една седмица. Ако му предложат да работи по нов проект извън обичайните му задължения, той ще откаже, защото е твърде зает.

Много скоро свикваме да живеем с един постоянен доход и започваме да изпускаме възможности, за да растем, защото ни е страх да се измъкнем от рутината и да се постараем повече.

Бонус: Страдате ли от Синдрома на измамника?

Познавате ли добър професионалист, който едва свързва двата края? Или човек, който винаги отрича достойнствата си? Тази ситуация се нарича „Синдром на измамника“, при това състояние даден човек вярва, че успехът му се дължи само на случайност и късмет.

В едно свое интервю Том Харди признава, че понякога се пита защо хората биха чели интервю с него и най-вероятно си мислят „Кой е тоя човек с тези криви зъби и тази брада? Кой е тоя грозник?“

Ема Уотсън изпитва нещо подобно: тя се страхува, че не може да отговори на очакванията на хората. Тя наистина си мисли, че един ден хората ще осъзнаят, че тя е просто измамница без талант, която не заслужава нещата, които е постигнала.

Въпреки своите притесненията, тези звезди продължават да работят и не се предават, заради което постигат изумителни неща.