Последното нещо, от което имат нужда младите родители, е сляпото доверие в неща, свързани със съня на тяхното новородено, които да ги объркат още повече, в иначе новото за тях приключение. Разбира се, като родители, които се тревожат за всичко, свързано с малкото човече, на всяка мама или татко, понякога се е случвало да повярва в доста странни неща. Така например, през 60-те се е смятало, че новородените не чувстват болка. Други пък препоръчвали няколко капки опиум в млякото или водата, за да се преборят досадните колики... Какво са си мислили изобщо? Tочно като храненето, въпросът със съня е един от най-често дискутираните, заедно с предположенията кое е добре, кое не чак толкова и има ли някаква универсална и най-добра рецепта за пълноценен сън на новия член от семейството. И макар днес да живеем в напълно различен свят от този, в който дори самите ние сме отглеждани, ще се изненадате в колко странни и безполезни митове все още вярват някои родители (надяваме се, вие не!). Ето шест от най-често срещаните от тях:

Мит 1: Спящото бебе се нуждае от пълна тишина

Няма да ви повярваме, ако ни кажете, че не сте виждали поне веднъж бебе, което да спи в количката си, докато мама е навън с приятелки и пие кафе. Да, разбира се, че всеки от нас обича да спи на тишина, но това не означава, че докато бебчето ви си почива трябва да ходите на пръсти и едва ли не да не дишате. Знаете ли, че всъщност още от утробата детето ви е свикнало да бъде изложено на шума, предизвикан от потока на кръвта, преминаващ през плацентата и мама, която е правила доста неща, въпреки че то е било там? Е, според вас една тиха и абсолютно изолирана стая, дали би направила процесът на заспиване по-лесен? Отговорът е категорично “Не!”, тъй като тази нова обкръжаваща атмосфера е напълно различна от това, към което е свикнало бебето през първите 9 месеца от живота си, а именно 24-часов шум, за който споменахме по-горе. Разбира се, всякакви внезапни и силни дразнители биха имали способността да попречат на съня му, но това не означава на всяка цена да се стараете да го научите да спи на съвършена тишина. И не, това, че баба му си пие кафето и гледа филм в същата стая, не бива да ви тревожи! Някои специалисти дори препоръчват на бебетата да се пуска бял шум, който се доближава най-близко до този, който е бил в майчината утроба.

Mит 2: Нуждата от повиване и кърмене пречат на съня

Всъщност никой не обича да си ляга мръсен, нали така? Защо това да бъде различно за бебето? В действителност, смяната на пълния памперс може да подейства наистина успокояващо на вашето дете, тъй като, докато е пълен, то е раздразнено и не може да се успокои. По същия начин обаче, сме свикнали да си мислим, че бебето почти винаги се буди, защото е гладно. Това обаче не е съвсем така и трябва да се научите да разбирате това възможно най-рано. Всички бебета издават звуци или се въртят през нощта, затова изчакайте и вижте дали ще се успокои само, преди да потърсите решение в кърменето или да посегнете към шишето. Ако не подейства, нахранете го, но имайте предвид, че ако му изградите навик да го храните всеки път в 1 през нощта, то ще възприеме това като зависимост и ще започне да се буди само и да търси млякото, дори и когато вие не сте наоколо, а то не е гладно. Така, макар и тази връзка да е една от най-силните и необходими, особено през първите месеци от живота на вашето мъниче, тя би му попречила да заспива самостоятелно.

Mит 3: Люлеенето пречи и развива зависимост

Oсвен това, всеки един от нас има ритуали, които му помагат да се отпусне и настрои за сън – пълна тъмнина, специална възглавница, любима книга. Mного преди детето да се роди, то е свикнало с усещанията в утробата на мама – всички онези трептящи движения, звуци и люшкане. Именно това е и причината и на 1, и на 3 и на 5 месеца то да заспива много по-бързо и добре, докато някой го е гушнал и люлее или докато се вози в колата. Просто приликата със средата през първата част от живота му е много близка. Истинските проблеми обаче, могат да възникнат, когато люлеенето спре, затова не изкоренявайте тоа изведнъж – намалявайте времето с по малко всеки ден, като въвеждайте различни ритуали – говорене, пеене на песнички, разказване на приказки.

Mит 4: Колкото по-късно заспи вечерта, толкова по-късно ще се събуди на другия ден

Ще ви зададем един много лесен въпрос – случвало ли ви се е да бъдете на купон до малките часове на нощта, а на следващата сутрин да се събудите рано и всъщност да се чувствали по-отпочинали, колкото по принцип? Така е и при бебетата – някои от тях просто са по-ранобудни от други и се наспиват по-бързо. Имайте предвид, че при малко по-големите мъници е възможно изграждането на рутина, т.е. в колкото и часа да ги сложите да спят, ако са свикнали да заспиват след 22 часа, вероятността това да се случи по-рано, е съвсем малка. Научете се да следите и разчитате знаците, които ви дава малкото човече – всяко от тях има определено движение, което прави, веднага щом не може да държи очичките си отворени повече (търкане, по-често примигване, плач, нервност...)

Mит 5: Никога не събуждайте спящо бебе

Отново напълно невярно. Методът на техниката "рефлекс на събуждане и сън" е първата стъпка, която помага на вашето малко съкровищие да се успокои, когато някакъв звук го стресне или просто се наложи да смените пълния памперс, без значение по кое време на нощта се случва това. Събуждането е необходимост и първа стъпка към качествения нощен сън, от която не бива да се лишавате в никакъв случай. Поставете си за цел да го разбуждате всеки път, когато заспи, като започнете още в самото начало, след като вече е у дома. Как да го направите – погъделичкайте го леко. Ще забележите, че почти веднага ще се събуди за няколко секунди, след което отново ще се отправи към страната на сънищата. Имайте предвид, че научите ли го от малко да се събужда и успокоява само по този начин, впоследствие ще му изградите навик да заспива спокойно, без значение от това дали е само, или с вас, дали сте навън, или вкъщи, а телефонът ви звънне.

Мит 6: Оставете бебето да плаче и заспи само

Да, може и да сте чували за това от някои лекари или книги, които ще ви кажат, че колкото и да плаче детето, най-доброто решение е да го оставите да прави това на воля, на тъмно и чак до сутринта. Или друг вариант – отново да го оставите да плаче, но да го наблюдавате на всеки 10-15 минути, за да се уверите, че всичко е наред. Това обаче, би могло да доведе до няколкочасов цикъл, който нито е полезен, нито е приятен както за детето, така и за вас. Трети пък, точно както теориите от 60-те години на миналия век, ще ви убеждават, че плачът ще развие белите му дробове, ще го накара да се успокои и дори да спи по-пълноценнп. Макар пренебрегването на бебешкия вик нощем да е често срещана техника за справяне с проблема при родители, които отчаяно се нуждаят от спасителен пояс, това всъщност е последното нещо, до което трябва да прибегнете. Малките деца и особено бебетата плачат, когато имат нужда от помощ. Затова никога не пренебрегвайте плачът на своето мъниче и в случай, че сте направили всичко, за което се сетите (хранене, смяна на пелена, гушване, люлеене, говорене, събличане, обличане...) не помогне, обърнете се към вашия педиатър.

За да внесе малко повече спокойствие и да позволи на родителите да се наспят книгата “Естественото решение за бебешкия сън” използва вътрешните ритми на детето за един по-добър нощен и дневен сън, чрез един доста по-нежен, щадящ и изцяло натурален подход. Тайната на успеха му се крие в разработената от д-р Поли Мур 90-минутна програма и революционният план С.П.И.М., действащи в съответствие с базисните цикли на активност и сън на малкото човече. Основната концепция на книгата е да даде отговор на въпросите защо бебето плаче, как да го научим да заспива само и как да се научим да разпознаваме какви сигнали ни дава и кога те се отнасят до съня и кога до нещо друго. Специално внимание е обърнато и на връзката между нощното хранене и съня.

Разбира се, всичко това с помощта на инструменти, чрез които да научим детето да заспива само и да има пълноценен и възстановяващ сън, така важен за устойчивото правилното развитие на неговата централна нервна система. Важно е родителите да осъзнаят, че бебето има малко по-различна потребност от сън, от тази на възрастния човек и че схващането, че сънят през деня пречи на нощния, е напълно погрешно. Способността за набавяне на пълноценен сън, при това в естественото време за почивка, е от изключително значение както за когнитивното, така и за физическото, и за емоционалното развитие и израстване на новия член на семейството. Следвайки този естествен ритъм за сън на бебето, то ще спи повече, ще недоволства и нервничи по-малко, а вие ще си позволите да се почувствате по-спокойни и уверени. Така, предали му това знание още през първата една година от неговия живот, в която то не осъзнава, че има нужда от сън и не знае нито как да се успокои, нито как да се приспи, родителите изграждат ценен навик, който ще му бъде полезен не само сега, но и за вбъдеще.

Можете да поръчате книгата тук  

Да протегнем ръка! Нека заедно да дадем по-добър старт в живота на децата в риск. Със закупуването на всеки един брой вие дарявате 1 лев на SOS Детски селища България.