Напоследък отношенията ви с половинката не са перфектни и може би вече се чудите дали е възможно

„тревата да е по-зелена другаде”?

Изпитвате привързаност, но сте притеснени за бъдещето? Не сте сигурни, че връзката ви ще се развие добре, че в един момент няма да се окаже, че сте си загубили времето и сте инвестирали твърде много в едни обречени отношения? 

Ако тези мисли занимават главата ви в момента, имаме няколко малки съвета за вас, които може би ще наклонят везните в една или друга посока.

По принцип изглежда логично, когато счупим нещо, да го заменим с ново, но не винаги щетите са толкова големи, че да не са поправими с малко усилия. Не изхвърляте автомобила си, само заради един счупен прозорец, нали? Плащате и го поправяте. Инвестирате някакви средства и получавате желаното, във формата в която го искате.

Същото се отнася и за връзките. Не всеки на пръв поглед голям проблем е пагубен за отношенията ви. С малко повече усилия, любов и компромиси е възможно да намерите подходящо решение и да предотвратите раздялата.

Освен това, независимо колко лоши са били отношенията ви напоследък, при раздяла винаги има един период на скърбене. Настъпва тотална промяна на ежедневието ви, която ви обърква още повече, кара ви да се чувствате несигурни, да се питате дали сбъркахте, дали не взехте прибързано решение. А дали е така? Ако сте инвестирали много време, енергия и емоции в една връзка, може би трябва да направите още едно усилие... Вижте 6 знака, че може би не трябва да приключвате връзката си:

1. Помежду ви все още има химия

Не трябва да приключвате връзката си, ако все още не сте разбрали какво означава скучен сексуален живот, въпреки че от доста време сте заедно. Ако дори сега имате много силна химия помежду си, сте истински късметлии. Не казваме, че сексът оправя всичко, но е сигурен знак, че не сте се превърнали в „просто приятели” или още по-лошо – в съквартиранти. Пламъкът в спалнята ви има силата да разпали отношенията ви и на други нива, възползвайте се.

2. Карате се за дреболии

Той е завзел дистанционното на телевизора и не иска да смени канала, за да гледате любимия си сериал. Вие сте решили, че е време да минете на по-лек хранителен режим и сте направили вкусна салата за вечеря, а той вместо да го оцени се сърди, че не сте сготвили и месо. Хващате се, че влизате в спор по теми, които всъщност изобщо не ви вълнуват, но опонирате на половинката с всички сили, само за да не се съгласите с него. Понякога ви се струва, че тези битки никога няма да свършат, а вече се чувствате твърде изморени от безсмислени спорове. Не, това не е знак, че трябва да сложите край на взаимоотношенията си. Карате ли се за големите неща, които имат значение? Ако разправиите ви не засягат вашите ценности, убеждения и морал, тогава може би сте по-съвместими, отколкото си мислите. Всички двойки спорят. Научете се да се правите компромиси с маловажните неща и ще бъдете много по-щастливи в отношенията си. 

3. По-силни сте заедно, отколкото разделени

Превръщате ли се в по-добър и по-способен човек, когато сте с половинката си? Отправя ли ви вашият партньор предизвикателства, провокира ли ви да се развивате? Насърчава ли ви и вдъхновява ли ви да ставате все по-добри в някоя сфера? Ако имате такава подкрепа в лицето на половинката, може би не е добра идея да се разделяте. Знаем, понякога думите му могат да звучат като упреци, ултиматуми или твърде високи изисквания, когато вие просто искате да се отпуснете и да полентяйствате известно време. Направете разлика обаче – какво се опитва да направи той с вас? Да омаловажи постиженията ви и да ви обиди, или да ви нахъса да не спирате и да покорите още върхове? Партньор, който мисли за вашето физическо, емоционално и духовно развитие и благополучие е истинско богатство.

4. Подкрепя мечтите ви

Ако когато кажете на партньора си, че не се чувствате добре, обмислили сте всичко и искате да напуснете работата си, за да отворите сладкарницата за която винаги сте мечтали, той ви отговори: „Това е невероятно! С какво мога да ти помогна?", а не "С всичкия си ли си?", не трябва да слагате край на връзката си. Това е сигурен знак, че ще можете да разчитате на него, когато имате нужда и не би срязал крилата ви, само за да не се налага да се лиши от нещо заради вас.

5. Изградили сте нещо заедно

Когато вие и вашият партньор сте работили заедно за една обща цел, например изграждане на уютен дом за семейството, общ бизнес или проект, върху които смятате да продължавате да работите, може би това е знак, че не трябва да слагате край на връзката си. И не чисто от материална гледна точка. Обикновено хората се наемат да следват заедно големи планове, когато помежду им има силна любов и доверие. Не подценявайте това, което вече имате, само заради скуката, която напоследък ви е обзела или пък заради дребни неразбирателства в която и да е сфера. Разпалете онзи огън, който ви събра заедно в началото – а ако все още продължавате да споделяте общо хоби или да следвате общ план със страстта, с която го правехте преди, може би имате повече общо, което да ви задържи заедно, отколкото си мислите.

6. Вашият партньор има желание да прави компромиси в името на връзката ви

Ако до себе си имате някой, който въпреки че не мисли като вас, прави усилие да ви разбере и да задоволи нуждите ви, може би е знак, че не трябва да слагате край на връзката си. Желанието му да промени навиците или пък държанието си, за да се чувствате по-спокойни и щастливи е много ценно качество за връзката ви в дългосрочно отношение. Ако обаче не обръща внимание на никой от вашите тихи или явни „протести”, не ви изслушва и не желае да се променя заради вас, може би е време да размислите има ли смисъл да поддържате такива безперспективни отношения.

Ако все пак решите да се сложите край на връзката си, опитайте да го приемeте като горчив, но ценен опит. Факт – личният растеж често е предхождан от нездравословна романтична връзка. И още нещо: изследователите са установили, че след раздяла, жените, по-често от мъжете, подобряват себе си - своите личностни характеристики като черти на характера, ценности и вярвания и не на последно място грижата за здраво тяло и красива визия.