През годините дрехите промениха напълно предназначението си. Чорапогащниците са измислени, за да подчертаят релефните мускули на мъжките крака, а жилетката е трябвало да скрие коремчето.

Представяме ви 7 дрехи, които са се носели по корено различен начин:

Мъжките жилетки са били корсети

Съществува теория, че турците са измислили жилетката, от която арабите са заимствали идеята и едва тогава европейците. Прототипът на модерната жилетка е камизол без ръкави с дължина до коляното.

През XVIII век той е значително скъсена и вече е по-скоро аксесоар, който да крие излишното тегло на собственика си. Затова жилетките са се правел от много плътни материи и са били вталени около кръста.

Обувките с извити носове били създадени, за да се виждат под шалварите

Такива чорапи за обувки се появиха в източния свят, заедно с широките панталони. Отначало обувките били просто удължени, така че да се виждат под панталона. След това върхът на обувките започнал да се огъва, а понякога дори се връзва с въже за глезена, защото обувките ставали толкова дълги, че човек постоянно се спъвал.

Целта на корсета не била малка талия и повдигнат бюст

 

Противно на универсалните предразсъдъци, корсетът изобщо не е трябвало да повдига и увеличава гърдите или да стяга талията. През XVI и XVII век основната цел на тази дреха била да направи женската фигура конусовидна.

Панталоните без цип идват от моряците

Моряшкият панталон нямал цип. Вместо това имал специален клапан към колана отстрани. Ако човек паднел във водата, за него беше достатъчно да отпусне клапана и да маха с крака, за да падне панталона.

Целта на колиета била да подчертае гърдите

По време на Ренесанса в женския гардероб се появяват колиетата, тъй като  корсетът правел женските гърди абсолютно плоски.

Има предположение, че дамите от онова време са измислили колие във формата от снимката по-горе, за да покажат, че все пак имат гърди.

Дънките били създадени за американските работници

Първите дънки били направени от брезент. Материалът се оказал толкова здрав, че американските златотърсачи веднага ги изкупили, Тъй като имали нужда от устойчиви на износване дрехи.

Малко по-късно по дънките се появили известните нитове. Иновацията не била за красота, а на удобството. В предните джобове работниците носели тежки инструменти, а джобовете постоянно се късали. Нитове решили този проблем.

Чорапогащите били част от мъжкото облекло

Известно е, че през Средновековието всеки уважаващ себе си аристократ е имал няколко чифта чорапогащи в гардероба си. Докато дамите криели краката си под полите, мъжът трябвало да излезе с къси панталони, показвайки на обществото изтънчеността на краката си.