Китайският зодиак е съществена част от китайската култура. Той значително се различава от нашата западна астрология, но също има вековна традиция. Ако ти е любопитно да разбереш повече за китайския зодиак – на правилното място си! Днес сме подбрали 7 факта за китайския зодиак, които всеки трябва да знае.

1. Твоят зодиакален знак се определя от годината ти на раждане

Има 12 зодиакални знака: плъх, вол, тигър, заек, дракон, змия, кон, коза (овца), маймуна, петел, куче и прасе. Всяка година се свързва с едно животно.

2. Знаците се повтарят през 12 години

Например 2017 г. е годината на петела. Така че хората, родени през 1969, 1981, 1993 и 2005, ще отпразнуват своята зодиакална година. 

3. Всеки знак се свързва с определени характеристики

Всяко животно се свързва с определени характеристики. Можеш да прочетеш повече за твоята зодия тук.

4. Зодиакалните знаци се свързват и с няколко природни елемента

Всяка година се свързва освен с животно, но и с определен природен елемент. Те са вода, дърво, земя, огън и метал. 2017 е годината на огнения петел. Природните елементи също влияят на характера ти.

5. Китайската година не започва на първи януари

Китайците следват лунния календар и тяхната година настъпва по-късно – в края на януари или началото на февруари. Затова не е толкова просто да определиш зодиакалния си знак. Например, ако си родена в началото на 1992 г., може би цял живот си си мислела, че си маймуна, защото 1992 е годината на маймуната, но ако си родена в началото на януари – всъщност зодиакалният ти знак е коза, защото по китайския календар все още се намираме в предходната година.

6. Ин и Ян също оказват влияние върху зодиака

Четните години са годините на Ин, а нечетните – на Ян. Просто, нали? Всъщност не... защото четността и нечетността не зависят от самата година, а от подредбата на зодиакалните знаци: плъх (едно), вол (две), тигър (три), заек (четири), дракон (пет), змия (шест), кон (седем), коза (осем), маймуна (девет), петел (десет), куче (единадесет) и прасе (дванадесет). Тоест годината на петела е винаги четна година и свързана със символа Ин, независимо, че 2017 е нечетно число. Ин се свързва с мрака, Луната и женското начало, докато Ян се свързва със светлината, Слънцето и мъжествеността.

7. Твоята зодиакална година всъщност ти носи лош късмет

Ако се радваш, че 2017 е твоята година, защото си петел – не бързай! Всъщност китайците смятат, че твоята зодиакална година ти носи лош късмет. Накратко, когато си на 12, 24, 36, 48 и т.н., трябва да бъдеш особено внимателна.