Произходът и еволюцията на човешкия вид се преподават в класните стаи като събитие, състояло се преди хиляди години. Изследването на този процес се разглежда като че ли принадлежи към историята, а не е точно биологичен въпрос. Смятаме, че хоминизацията, или човешката еволюция, приключва с нашите предци, родезийските хора,и пренебрегваме факта, че човешкото тяло днес също претърпява приспособяване през последните години.

Ще ви покажем еволюцията на съвременното човешко тяло.

1. Увеличение на височината

Има доказателства, че човешкият ръст е нараснал през последните 200 години. Проучване от научното списание eLife показва, че както мъжете, така и жените имат увеличение на ръста в различни страни по света, особено южнокорейските жени и иранските мъже, които стават средно с 20,2 см и 16,5 см по-високи.

2. Телесна температура

Докато температурата на планетата се повишава, температурата на човешкото тяло намалява. Изследователи от Станфордския университет потвърдиха, че мъжете от 21-ви век са намалили телесната си температура със 17 градуса, в сравнение с данните от 19-ти век. Данните от 1800 г. показват, че жените също са преживели понижение с 14 градуса.

3. Ранен пубертет

Момчетата и момичетата достигат юношеството по-рано от децата от преди век. Това се дължи на доброто хранене и здравето. Според проучване от Калифорнийския университет 15% от момичетата започват пубертета на 7 години. Смята се, че пубертетът е с 1 до 2 години преди данните от началото на 20 век.

4. Дълголетие

Продължителността на живота на човешкото тяло се е увеличила поради напредъка в здравеопазването, храненето, хигиената и други фактори. Доклад, публикуван от Института Санталусия в Испания, прогнозира, че дълголетието ще продължи да нараства, докато не достигне 120 години до края на 21 век. Ако сравним данните от началото на 20-ти век, в които само 26,2% от населението са оцелели до 65-годишна възраст, можем да кажем, че много от милениалите ще живеят дълго.

5. Нови части и органи в човешкото тяло

Благодарение на развитието на науката и технологиите, последните проучвания съобщават за неизвестни досега части на тялото, сред тях е интерстициумът. Този орган, който породи много противоречия сред учените, представлява мрежа от кухини, изградени от колаген и еластин във всички телесни тъкани. През 2013 г. в очите беше открит и шести очен слой. Нарича се слой на Дуа и е дебел само 1.01 милиметра.

6. Части на тялото, които са изчезнали или ще изчезнат

Във връзка с предишната точка, други части на човешкото тяло определено ще изчезнат след няколко години. Някои хора вече се раждат без мъдреци, известни още като трети кътници. Това се дължи на намаляването на размера на челюстите в резултат на промяната в храненето ни. Друг пример е мускулът palmaris longus, който е от лакътя до китката. Няколко души вече са родени без него, тъй като той е бил използван основно за катерене.

7. Затлъстяване

Не е чудно защо сме по-малко здрави, сега имаме много нездравословна храна. Според Световната здравна организация затлъстяването почти се е утроило след 1975 г. Данните от 2016 г. показват, че над 1,9 милиарда възрастни са с наднормено тегло, а сред тях повече от 650 милиона са със затлъстяване. Експертите посочват, че промените в хранителните навици и физическата активност са резултат от липсата на подкрепа и стойност, наблюдавани в области като здравеопазване, образование, градоустройство, околна среда, транспорт и други.

Знаете ли за други текущи промени в човешкото тяло?