Умението грамотно да управляваме парите си е особено ценно качество. Вижте най-разпространените грешки и съвети от специалистите
по финансово планиране как да се научим правилно да управляваме собствените си средства.


Грешка 1 - Не управляваш бюджета си

Основното нещо във финансовото планиране е бюджетът. Затова е особено важно да бъдете внимателни при изготвянето му. Започнете с планирането на бюджет да следващия месец, а след известно време - опитайте и с годишен. За основа вземете месечните си доходи, извадете от тях редовните разходи като плащане на жилище, транспортни разходи, кредити. Останалите може да похарчите за ежедневието - храна, ресторант, развлечение и т. н. Ако мислите, че може да похарчите повече от необходимото, ограничете парите, които носите в себе си в наличност.

Грешка 2 - Не заделяш пари за непредвидени разходи

"Когато хората заемат пари или теглят кредит, мислят, че трябва да ги върнат възможно най-бързо - казва специалист по финансово планиране - и всичко, което заработват, го дават за изплащане. Това не е съвсем рационално." Ако вие нямате пари за "черни" дни, в случай на непредвидима ситуация (например спешен ремонт на колата) ще трябва да прибегнете към кредитна карта или да навлезете в нов дълг. При всяка заплата заделяйте малка фиксирана сума. Постепенно увеличавайте тази "предпазна възглавница".

Грешка 3 - Не оставяш завещание

Ако имате деца, имоти или собствен бизнес, то трябва да си направите завещание. Иначе в бъдеще, когато стане въпрос за наследяване, може да възникнат конфликтни ситуации. Затова трябва да направите завещание, дори да сте далече от пенсия. И непременно да ползвате услугите на добър адвокат.

Грешка 4 - Не си правиш застраховка Живот

"Хората не обичат да мислят за болест и смърт, това е разбираемо. Но важното е да се вземе предвид сценария за неспособността да заработваш пари", напомнят специалистите. Не забравяйте да си направите пълна застраховка живот и здравно осигуряване. Ако имате застраховка, внимателно
разучете условията й, така че в договора да има опции за различни случаи. И разбира се, да се надяваме, че тази застраховка никога няма да ти потрябва.

Грешка 5 - Мислиш само за печалбата при инвестиране

"Обикновено, когато хората планират да направят инвестиции, мислят само за печалба и не се замислят, че може да има и загуби" - разказва Харолд Евенски, финансов мениджър. Той казва, че понякога хората не правят
елементарни математически изчисления. Подгответе се за различни варианти. Най-разумното е да се инвестира в различни области.

Грешка 6 - Вярваш на рейтинг и прогнози

В съвременния свят нещата твърде бързо се променят. Затова не очаквайте, че инвестицията в настоящата година ще бъде по същата като предишната или следващата. Опитайте се да гледате по-мащабно и да следите различни източници.

Грешка 7 - Лимитът на кредитната карта да превишава месечния ти доход

Ако кредитната карта ни дава възможност да се възползваме от сума над нашата заплата, ние можем да се изкушим и да похарчим повече.
Забавянето за изплащане на дълга може да доведе до по-висока лихва.