Ако искате да се превърнете в мъдрата жена, на която всички се възхищават има някои неща, които трябва да вземете под внимание. Ето и седем качества, които притежава мъдрата жена:

Тя е спокойна и самообладаваща

Съгласете се, че опитната жена винаги излъчва мъдрост. Искате да отидете при такава приятелка за разумен съвет, защото тя възприема живота възможно най-рационално, без да се влияе от моментното настроение. С такива съпруги мъжете градят кариерата си по-бързо, защото не губят време и енергия в безполезни скандали и ненужни кавги.

Тя се стреми вътрешният й свят винаги да е в баланс. Това означава, че не таи злоба за миналото и бързо се отървава от негативните нагласи, които й пречат да се наслаждава на живота. Нейното спокойствие се състои в благоразумие и търпение. Тя се опитва да направи всичко без суетене, напрежение и ненужно бързане.

За децата спокойната майка винаги ще бъде по-голям авторитет от тази, която всеки ден се разпръсква с шумни заплахи и необосновани наказания. Във времена на бедствие, обкръжението на сдържана жена ще ви накара да се чувствате по-малко паникьосани, защото нейната вътрешна сила контролира и балансира вашите изострени инстинкти. Да можеш да контролираш емоциите си е основната заповед на една мъдра жена.

Тя умее да приема недостатъците на другите

Една разумна жена не се опитва да промени другите, уважава личното пространство и не посяга на чуждите вещи на своите близки. Тя няма да търси уличаващи доказателства в телефона на любимия, защото смята за ненужно хабене на енергия да следи тайно нечии действия.

Искате ли да сте мъдра жена - тогава не оценявайте действията на хората и не ги осъждайте; знайте, че те не могат да отговорят на вашите очаквания. Представете си, че сте майка за околните, която лесно приема шегите и всякакви действия на малко, неразумно дете. Приемането е способността да разберете, че човек никога няма да се промени, защото вие искате.

Тя няма гордост, но има самоуважение

Тя знае цената си и това може да се види без тържествени изявления. Околните интуитивно разбират, че високите изисквания към себе си не й пречат да бъде добра към другите. Мъдрата жена познава добре силните си страни, знае как да се справи със слабостите си и е в състояние да се представи пред света около себе си по начин, който цени тези качества, без да подценява другите или да се опитва да се отличава.

Невъзможно е да обидиш такава жена, защото тя ясно разбира коя е и коя не е. Няма да се обидите или да го приемете на сериозно, ако ви нарекат капибара, но тя не реагира на неадекватно възприемане на себе си. Уважавайки себе си, тя се грижи за външния си вид и здравето си и това също изразява здравословно самочувствие.

Тя възприема неуспехите като опит

Всеки има грешки в живота, но всеки от нас се отнася към тях по различен начин и някои се отказват от това, което са започнали с отчаяние. Но ако искате да продължите напред, да разрешите нови проблеми, тогава трябва да призовете мъдростта и да промените отношението си към неуспехите.

Една мислеща жена ще си спомни поговорките: „Ако живееш повече, ще видиш повече“ или „Не питай старите, учи се от опитните“. Това означава, че опитът е най-добрият учител и трябва да се възползвате максимално от пораженията, като изучавате пътя, който сте поели, и правите промени в собствената си стратегия. Можете да избегнете отрицателен резултат само когато знаете всички клопки и възможни рискове, които възникват, когато се придвижвате към целта си. 

Тя е духовно развита и се стреми към знания

Има хора, които не се интересуват от нищо, освен от ежедневието. Те ядат, пият, спят, забавляват се, радват се на прости неща и не се нуждаят от нищо друго. Те са доволни от ограничения начин на живот и това е техният път. Те са прави по своему: така трябва да бъде за тях. Но една дълбоко мислеща жена няма да се примири с това, но и няма да го осъди. Тя просто ще живее по различен начин.

Желанието да разбере този свят и хората поражда желанието й за знания, тя попива нова информация всеки ден. Забелязали ли сте колко им е интересно на хората, които много четат и пътуват? Те знаят как да споделят информация и да ви изслушват, научавайки нещо ново за себе си.

Една мъдра жена знае, че истината е някъде наблизо и тя трябва да я търси, без да спира, а за това е важно да четете книги, да ходите на театри, да слушате музика и да общувате с хората.

Тя разрешава конфликтите, вместо да ги създава

Във всяка човешка връзка има разногласия и трябва да знаете как да ги разрешите. Добре е, ако благоразумен служител, приятел или роднина дойде на помощ.

Една наблюдателна и внимателна жена вижда и разбира много. Тя ще се отнася с уважение към противниците си и ще изслушва и двете страни, ако бъдат помолени. Отношението към спорещите с уважение може да успокои и най-ядосания човек. Изслушване, внимателно обмисляне на последствията от кавга, разговор насаме с всяка страна, обсъждане на трудна ситуация и намиране на конструктивно решение - всичко това са способностите на един мъдър събеседник.

Между другото, нейните семейни конфликти не напускат стените на къщата, а на работа такъв служител решава всичко лице в лице, без да довежда разногласията до обществено обсъждане. Ако греши, винаги ще поиска прошка, а това е способност само на интелигентните хора.

Тя обича да се шегува и обича да се усмихва

Липсата на завист, търсенето на положителното, реда в нейния вътрешен и външен свят - всичко това помага да възприема света около себе си с радост.

Да се стремиш към мъдрост означава да бъдеш и открити приятели, на който винаги да може да се разчита. Да бъдеш благодарна за своите приятели и за времето прекарано с тях. С помощта на хумора мъдрите хора разрешават много конфликти, утешават другите и заразяват със смях, насърчават общуването и предизвикват съчувствие. И най-важното – споделят с нас, че във всяка шега има зрънце мъдрост.